Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΟΑΕΕ: Να μην χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας

ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Να μην χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ζήτησε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης σε ομιλία του στη Βουλή για τη ρύθμιση  χρεών στον Οργανισμό Ασφάλισης  Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, έθεσε ερωτήματα προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με :

Τη βιωσιμότητα του ταμείου.
Την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όλους τους ασφαλισμένους χωρίς προϋποθέσεις.
Αποδέσμευση θεώρησης βιβλιαρίων από ασφαλιστική ενημερότητα.
Ο Υφυπουργός Εργασίας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κεγκέρογλου, απάντησε στο πρώτο ερώτημα, πως έχει γίνει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το έτος 2013 και κατά συνέπεια το ταμείο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Αναφορικά με τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί για τον ΟΑΕΕ, ο υφυπουργός δήλωσε πως πράγματι δημιουργεί αποκλεισμούς ασφαλισμένων, αφού απαιτείται η καταβολή των εισφορών μέχρι και 31-12-12, ζήτημα όμως που θα επανεξεταστεί μελλοντικά.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής της Εύβοιας, επιχειρηματολόγησε υπέρ της στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας και τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Συνέχισε σχολιάζοντας, πως η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στο έγγραφο της ΓΕΣΕΒΕ, όπου μεταξύ άλλων ζητείται η διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων, που έχουν επιβληθεί από 01/01/2010, καθώς και η αποδέσμευση θεώρησης βιβλιαρίου από την ασφαλιστική ενημερότητα.

Στην δευτερολογία του ο Υφυπουργός δήλωσε πως πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εξόφληση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και παράλληλα επεσήμανε ότι με την αξιολόγηση της ρύθμισης θα γίνουν βελτιώσεις όπου κριθεί αναγκαίο.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλισης  των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Υφυπουργός δήλωσε πως οι ασφαλισμένοι, υφίστανται όντως μια αδικία, καθώς επιβαρύνονται με υπηρεσίες ασφάλισης που δεν έλαβαν ποτέ.

Συνέχισε τονίζοντας πως το βιβλιάριο έχει ισχύ για ένα έτος, από την τελευταία ασφαλιστική ενημερότητα και δύο χρόνια για όσους  ενταχθούν στη λίστα των μακροχρόνια άνεργων επαγγελματιών, που θεσπίστηκε πρόσφατα.

Κλείνοντας δήλωσε πως υφίσταται  θέμα ασφάλισης επαγγελματιών και  εμπόρων, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο δέσμευσης, χωρίς να γίνει πρώτα αξιολόγηση της κατάστασης. Για την κάλυψη των ανασφάλιστων, παρέπεμψε σε έκδοση βιβλιαρίου πρόνοιας, όπου θα γίνουν τροποποιήσεις ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι συνάνθρωποί μας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...