Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ο Αναγνωστάκης για τα έργα που χρειάζεται ΤΩΡΑ η Εύβοια

Στη συνεδρίαση της Μόνιμης  Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών, που συνεδρίασε σήμερα, ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε εισήγηση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την αναπτυξιακή περίοδο 2014-2020.

Μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Η κατανομή πόρων για την Ε΄ Προγραμματική Περίοδο Χρηματοδότησης οφείλει και πρέπει να διακρίνεται από στοχευμένες ενέργειες και δράσεις, λιγότερη γραφειοκρατία, απλούστευση των διαδικασιών και επιλογή έργων στρατηγικής σημασίας.  

Στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής οι περικοπές των ΚΑΠ  για τις περιφέρειες έχουν  φτάσει στο επίπεδο του 55%. Έτσι το σύνολο της χρηματοδότησης για τη νέα προγραμματική περίοδο θα κυμαίνεται στο ύψος των 20,6 δις ευρώ, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και 4 ακόμη ενταγμένες στις περιφέρειες μετάβασης θα μοιραστούν 2,1 δις ευρώ.

Για την πραγματοποίηση έργων  στους τομείς μεταφορών, περιβάλλοντος, αστικής ανάπτυξης, πολιτισμού, τουρισμού  και κοινωνικών υποδομών η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει επικεντρωθεί στα εξής:

 Στην εκπόνηση ολοκληρωμένων περιφερειακών προγραμμάτων και παράλληλα περιορισμένων κεντρικών προγραμμάτων, που θα αφορούν αμιγώς παρεμβάσεις εθνικού ενδιαφέροντος
Στον ενισχυμένο και ουσιαστικό ρόλο και λόγο των Περιφερειών στη χάραξη πολιτικής, στη διαμόρφωση κριτηρίων και στην κατανομή πόρων

Στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην ενδυνάμωση των μηχανισμών στήριξης στη διαχειριστική περίοδο 2014-2020.

Ειδικότερα για την Εύβοια το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νομό της Περιφέρειας τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη υποδομών και εκτείνονται στον αγροτικό τομέα και στους τομείς μεταφορών και υγείας.

Συγκεκριμένα για τον Αγροτικό Τομέα εκκρεμεί η κατασκευή φράγματος στην περιοχή των Ψαχνών προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ, στον Τομέα Υγείας εξασφάλιση της συνολικής χρηματοδότης του έργου για το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, ενώ στον τομέα μεταφορών δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για απελευθέρωση κονδυλίων ενώ παράλληλη ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης νέων έργων όπως η παράκαμψη Χαλκίδας μέσω Ψαχνών (20km), η παράκαμψη Αμαρύνθου, η παράκαμψη Αγίας Άννας και το έργο οδικής ασφάλειας, λόγω των συνεχών κατολισθητικών φαινομένων στην οδό Ροβιές – Ήλια – Λ. Αιδηψού».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...