Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΥΟ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και μεγάλη εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, τέλεσε τα Εγκαίνια δυο Ιερών Ναών της Χαλκίδας.

Ο πρώτος Ναός που εγκαινιάσθηκε ήταν το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, το οποίο οικοδομήθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1980, με τη συνδρομή των Ενοριτών του και την φροντίδα του τότε Προϊσταμένου, παλιού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ανέστη Νάκου και ανήκει στην Ενορία του Αγίου Ιωάννου της Χαλκίδος (παλαιό Κοιμητήριο Χαλκίδος).
Την παραμονή των Εγκαινίων, Παρασκευή 7 Ιουνίου του απόγευμα, στη συμβολή των οδών Ληλαντίων και μεγάλου Αλεξάνδρου, σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από τον Ιερό Ναό, έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων (Αγ. Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου και Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας), τα οποία την επομένη ημέρα κατετέθησαν στην Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού. Τα Ιερά Λείψανα, καταλλήλως ευτρεπισμένα στο Ιερό Δισκάριο κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στο Μεγάλο Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς.


Την επομένη ημέρα, Σάββατο 8 Ιουνίου το πρωί, κυριώνυμη ημέρα των Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χροροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε τα Εγκαίνια του Ι. Ναού, κατά την διάρκεια των οποίων ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, εξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στην πρώτη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον νεοεγκαινιασθέντα Ι. Ναο, συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη, του Αρχιμ. Νήφωνος Συριανού, Προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος και των δύο Διακόνων Νεκταρίου Ευγενικού και Νεοφύτου Χασάν, συμπροσευχομένων του πολιού Πρωτοπρεσβ. Ανέστη Νάκου, του Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνου Λοβέρδου και των δύο πατέρων, οι οποίοι προετοίμασαν τα υλικά των Εγκαινίων Πρεσβ. Χρυσοβαλάντη Φιλντίση, εφημερίου του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος και Πρεσβ. Αναστασίου Χρήστου, εφημερίου του Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος.


Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο  π. Νήφων και τον ευχαρίστησε για την ευλογία των Εγκαινίων ενώ, αντιφωνώντας ο Μητροππολίτης μας συνεχάρη όλους για τον κόπο τους και  προσέφερε στον Ιερό Ναό ως δώρο, ένα ζεύγος αργυρά κηροπήγια για την Αγία Τράπεζα.


Ο δεύτερος Ιερός Ναός που εγκαινιάστηκε, ήταν των Αγίων Αναργύρων Χαλκίδος, στην περιοχή Έξω Παναγίτσα Χαλκίδος, την επομένη ημέρα, Κυριακή 9 Ιουνίου.


Αφ’ εσπέρας, Σάββατο 8 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κόμισε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων 5 Μαρτύρων εν Σαμοθράκη, Ιερομάρτυρος Αντίπα επισκόπου Περγάμου, Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, Ιερομάρτυρος Μοδέστου και Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» στον Ι. Ναό, όπου έγινε πάνδημη υποδοχή εκ μέρους των Ενοριτών και εν συνεχεία έλαβε χώρα ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος, δι’ ολίγων, κήρυξε τον θείο λόγο.


Την κυριώνυμη ημέρα των Εγκαινίων ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και εν συνεχεία τέλεσε τα Εγκαίνια του Ι. Ναού, δίδοντας εξηγήσεις ο ίδιος στους πιστούς περί των τελουμένων και αμέσως μετά προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Ιεροκηρύκων Αρχιμ. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη και Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, του Πρωτοπρεσβ. Βασιλείου Ντελέκου, εφημερίου Γλυφάδας Διρφύων, του εφημεριου του Ι. Ναού Πρεσβ. Ιωάννου Κορέλη και των δύο Διακόνων Νεκταρίου Ευγενικού και Νεοφύτου Χασάν, ενώ συμπροσευχόμενος διηκόνησε τα Εγκαίνια ο Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης.  Κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προσέφρε ένα αργυρό Σταυρό ευλογίας για την Αγία Τράπεζα του Ι. Ναού, ενώ παράλληλα τίμησε με το οφφίκιο του Οικονόμου τον πολλά κοπιάσαντα Εφημέριο της Ενορίας π. Ιωάννη Κορέλη, ο οποίος υπηρετεί επί δεκαπενταετία στον Ι. Ναό και τα τελευταία πέντε έτη και στο Γραφείο Γάμων της Ι. Μητροπόλεως.

Στις Τελετές των Εγκαινίων και των δύο Ι. Ναών συμμετείχε με πληθωρικό τρόπο ο Λαός της Χαλκίδος, μεταξύ των οποίων οι Αντιδήμαρχοι Γεώργιος Βοσκός, Αναστασία Μακαρώνα και Αντώνιος Αφράτης, ενώ στα Εγκαίνια των Αγίων Αναργύρων και την παραμονή και ανήμερα, έψαλλαν βυζαντινοί χοροί από μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση των Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη και Στυλιανού Μπενή.

Οι παραπάνω Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση, όπως πάντα, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 FM).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...