Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΔΕΗ: Ξεκινά από το ΑΛΙΒΕΡΙ, η διαδικασία απόσυρσης 5 παλαιών μονάδων της

Πέντε παλαιές και ρυπογόνες μονάδες, θα αποσύρει η ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το Αλιβέρι Νο 3 και Νο 4, που σταματούν να λειτουργούν εντός του 2013, όπως προκύπτει από επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα η διοίκησή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Εκτός από το Αλιβέρι νο3 και νο4, τα υπόλοιπα εργοστάσια που θα κλείσουν είναι το Λαύριο Νο 1 και Νο 2, καθώς και ο Αγιος Γεώργιος στο Κερατσίνι.

Η απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ αφορά υποχρέωση που έχει από παλαιά η ΔΕΗ, καθώς η διακοπή λειτουργίας των 5 μονάδων αποτελούσε όρο για την αδειοδότηση και λειτουργία των δύο καινούργιων της, του Λαυρίου 5 και του Αλιβερίου 5.

Έτσι η ΡΑΕ με πρόσφατο έγγραφο «υπενθύμισε» στην διοίκηση της επιχείρησης ότι πρέπει να τηρήσει την υποχρέωση της, η υλοποίηση της οποίας καθυστερούσε.

Το θέμα έχει τεθεί κατʼ επανάληψη από τη ΡΑΕ. Τα δύο νέα εργοστάσια της ΔΕΗ, Λαύριο 5 και Αλιβέρι 5, έχουν προσθέσει στο σύστημα 790 MW ενώ μέχρι το τέλος του 2014, θα λειτουργήσει και η Μεγαλόπολη 5, με ισχύ 811 MW.

Η κριτική που ασκείται εδώ και καιρό στη ΔΕΗ είναι ότι έχουν ήδη ή θα λειτουργήσουν συνολικά 1.601 νέα MW, έναντι των οποίων μέχρι στιγμής έχει αποσύρει μόνο τη μονάδα Πτολεμαΐδα 1 ισχύος 75 MW καθώς και τις δύο παλαιότερες λιγνιτικές, Μεγαλόπολη 1 και 2, συνολικής ισχύος 340 MW.

Εξάλλου, η διακοπή λειτουργίας των τελευταίων δεν σχετίζεται με την υποχρέωση απόσυρσης παλαιών μονάδων, αλλά με την εξάντληση των ορυχείων λιγνίτη που τις τροφοδοτούσαν.

Να παραμείνουν σε «ψυχρή εφεδρεία»

Στο θέμα πάντως παρενέβη πρόσφατα ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ.

Σε επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, της ζητά, επικαλούμενος λόγους ασφάλειας και ευστάθειας του συστήματος ηλεκτρισμού, να του δώσει προσφορά για κάθε μια από τις εν λόγω μονάδες, σχετικά το πόσο θα στοίχιζε η διατήρησή τους σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας 5 ημερών». Αυτό σημαίνει, να είναι σε θέση οι μονάδες να μπουν σε λειτουργία εντός 5 ημερών από τη στιγμή που θα το ζητήσει ο διαχειριστής.

Έτσι, ΡΑΕ, και ΑΔΜΗΕ, βρίσκονται σε αναμονή των προσφορών της ΔΕΗ για να αξιολογηθεί το κατά πόσο χρειάζεται καθώς και το αν συμφέρει να μείνουν σε «ψυχρή εφεδρεία 5 ημερών» κάποιες από τις 5 παλαιές μονάδες ή αν πρέπει να αποσυρθούν όλες βάσει του αρχικού προγράμματος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...