Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«Το ταξίδι» του Εργαστηρίου Τέχνης ξεκίνησε με επιτυχία


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, με θέμα «Το ταξίδι», του τμήματος Εικαστικών Αναζητήσεων του Εργαστηρίου Τέχνης. Η έκθεση λειτουργεί παράλληλα στους χώρους εκθέσεων του Κόκκινου Σπιτιού και του Δημαρχείου Χαλκίδας - αίθουσα «Αριστοτέλης».

Η Εικαστική Αναζήτηση είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας που έχει ξεκινήσει από το 1998. Τη διαδικασία οργανώνει ο ζωγράφος Γιάννης Ζιώγας ο οποίος εργάζεται με τους συμμετέχοντες σε μια ενότητα που αφορά μια θεματική αιχμής. Οι προηγούμενες ενότητες υπήρξαν: «Αόρατες Πόλεις»(2001), «Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα»(2004), «Μετά τι; – Ωραίο / Υπέροχο;»(2008), «Χώρος / Χρόνος» (2010).

Η θεματική για την περίοδο 2010-12 υπήρξε «Το ταξίδι». Το ταξίδι είναι ίσως το πιο διαχρονικό θέμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Για το ταξίδι έχουν γραφεί έπη, ποιήματα. Διαχρονικοί ήρωες και ηρωίδες έχουν εκφράσει τον τρόπο που διαφορετικοί άνθρωποι διαφόρων πολιτισμών αντιμετώπισαν την έννοια της μετάβασης, τη διαδικασία κατανόησης του άλλου, του διαφορετικού. Στη σύγχρονη εποχή το ταξίδι ταυτίζεται με το νομαδισμό, τη μετανάστευση, την προσφυγιά.

Φωτό από eviaportal.gr
Η ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώσει τον αναγκάζει να βρεθεί σε τόπους άλλους από εκείνους που του είναι οικείοι. Ταξίδια επίσης είναι οι εσωτερικές αναζητήσεις που πραγματοποιεί ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του προσπαθώντας να ψηλαφίσει την αυτογνωσία που θα του επιτρέψει να επιβιώσει στη συχνά αντίξοη πραγματικότητα. Οι συμμετέχουσες στη διαδικασία αναπτύσσουν εικαστικά έργα (ζωγραφική, γλυπτά, κατασκευές, βίντεο, φωτογραφία) διαπραγματευόμενες το ταξίδι είτε ως μετακίνηση από τόπο σε τόπο είτε ως μέθοδο αυτογνωσίας. Η έκθεση εκτείνεται σε δύο χώρους το Κόκκινο Σπίτι και την αίθουσα Αριστοτέλης, στη Χαλκίδα. Τα έργα της έκθεσης εκτίθενται και στους δύο χώρους ενεργοποιώντας και την ενδιάμεση απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο ενοποιείται ο χώρος της παραλίας και μετασχηματίζεται και αυτός σε ένα χώρο μετάβασης.

Στην έκθεση συμμετέχουν : Φώφη Αλεξανδρή, Μαρία Γκριτζάλα, Ρένα Καλούδη-Βαμβατσούλη, Κατερίνα Καπετάνιου, Μίνα Κουζούνη, Εβίτα Λεβή, Βάσω Μπουρμά, Μαρία Ντάρλα, Λίνα Περγάμαλη, Πόπη Πολυκαρπίδου, Ιουλία Σάββα-Σώτου, Ελένη Σιακανδάρη, Ερμιόνη Σκευάκη-Τουρναβίτη, Βιβή Σκλιά, Μαριάνθη Σπύρου, Αντωνία Φλέγγα.

Διάρκεια έκθεσης 20-30 Μαΐου 2013

Τοποθεσία: Κόκκινο Σπίτι & Αίθουσα “Αριστοτέλης” Δημαρχείου Χαλκίδας

Ώρες λειτουργίας : καθημερινά 19:30-22:30 & Σαββατοκύριακο 10:30-13:00 & 20:00-23:00

Είσοδος Ελεύθερη

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...