Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η πρόσληψη των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στη Βουλή από τον Αναγνωστάκη


Ο βουλευτής Εύβοιας  της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη, σε μια προσπάθεια να γνωστοποιηθεί η πιθανότητα  προώθησης διατάξεων, που θα αφορούν την μεταφορά στο ειδικό μισθολόγιο καθώς και στη δυνατότητα ολοκλήρωσης απορρόφησης των επιτυχόντων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. 

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ρωτήθηκε ο Υπουργός αν υπάρχει πρόθεση να αρθεί η αδικία εις βάρος των πυροσβεστών για τους οποίους έχει σταματήσει η χορήγηση επιδόματος για επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Εν’ όψει της αντιπυρικής  περιόδου, ανάμεσα στα επί μέρους προβλήματα, που χρήζουν αντιμετώπισης, είναι η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και η μισθοδοσία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας,  υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά  την ολοκλήρωση της διαδικασίας  πρόσληψης των νέων πυροσβεστών  πενταετούς υποχρέωσης.

Όπως γνωρίζετε οι πυροσβέστες  πενταετούς θητείας, μισθοδοτούνται σύμφωνα με την υπ.2/13917/0022 από 23-2-2012 (φεκ. 414 τ.Β΄) ΚΥΑ υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. (Ενιαίο Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων).

Από την 1-5-2012 με τη χορήγηση νέων αδειών-διπλωμάτων, δόθηκε το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους είχαν την ειδικότητα Οδηγού Βαρέων Φορτηγών, μεικτού βάρους άνω των 3.5 τόνων. Το επίδομα αυτό σταμάτησε να χορηγείται από την 1-9-2012 και μάλιστα ζητήθηκε να επιστραφεί αναδρομικά από τους δικαιούχους, που το λάμβαναν με το υπ΄αριθμ. 2/61891/0022/30-8-2012 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την αιτιολογία συνάφειας του επαγγέλματος του Πυροσβέστη, ο οποίος δεν εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Κύριε Υπουργέ,

Το προσωπικό πενταετούς θητείας που εκπροσωπεί το 1/3 της  οργανικής δύναμης του προσωπικού του Π.Σ. και έχει εκπαιδευτεί  από την Πυροσβεστική Ακαδημία, έχει περιορισμένες ώρες εργασίας για τις αργίες, για τις νύχτες, όπως και τα πενθήμερα, μιας και ανήκει στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α., ενώ το μόνιμο προσωπικό στον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου και αυτό συμβαίνει, γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος πρόσληψής τους (Ν3938/11). Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να ασφαλιστούν στο δημόσιο, γιατί όλοι εκτός αυτών της παρ. 2 του 3938/11, είχαν αρκετή προϋπηρεσία στο δημόσιο πριν το 2011.

Αν αναλογιστείτε όλα  τα παραπάνω, η μεταφορά των πενταετούς υποχρέωσης πυροσβεστών, από το ενιαίο μισθολόγιο στο ειδικό, δεν απαιτεί  κάποια τεράστια μισθολογική δαπάνη, απεναντίας λύνει πολλά προβλήματα για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Σώματος.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Εξετάζετε το ενδεχόμενο μεταφοράς στο ειδικό μισθολόγιο των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης ;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να αρθεί η αδικία της μη χορήγησης του επιδόματος και η αναδρομική επιστροφή του;
Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης των επιτυχόντων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης ;        


Ο ερωτών βουλευτής





                                                                       Δημήτρης Αναγνωστάκης

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...