Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μια κατάληψη και ένα..."ντού" με "'αρωμα" Εύβοιας

Στην ανακατάληψη του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Λέλας Καραγιάννη, κοντά στην πλατεία Αμερικής, προχώρησαν οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά την αποχώρηση της αστυνομίας, οι άνδρες της οποίας δεν σφράγισαν το κτίριο. Πρόκειται για μια κατάληψη με έντονο το... χρώμα της Εύβοιας.

Στο κτίριο αρχικά είχαν μπει οι άνδρες των ΕΚΑΜ οι οποίοι έκοψαν την πόρτα με τροχό και στη συνέχεια τα ΜΑΤ μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου και έφτασαν μέχρι την ταράτσα όπου βρήκαν και προσήγαγαν στη Γ.Α.Δ.Α 16 άτομα.

Λίγη ώρα αργότερα οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πλατεία Αμερικής.

Το κτίριο είναι υπό κατάληψη από τον Απρίλιο του 1988 και αποτελεί την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια κατάληψή τους, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το διώροφο κτίριο της αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη.

Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1898, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και υπήρξε αρχηγός της αντιναζιστικής οργάνωσης "Μπουμπουλίνα". Το αρχηγείο της ήταν στο διώροφο αυτό σπίτι της, όπου κατοικούσε με το σύζυγό της και τα επτά παιδιά της. Τον Ιούλιο το 1944, συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με τα πέντε από τα παιδιά της, βασανίστηκε στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου Αττικής και τελικά εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στο 'Αλσος Χαϊδαρίου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...