Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ - Αναγνωστάκης: Εισπρακτικό και εμβαλωτικό το φορολογικό νομοσχέδιο


Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο «Σχέδιο Νόμου για τις ρυθμίσεις στη Φορολογία Εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις», κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανε μεταξύ των άλλων στην εισήγησή του:

“Εδώ και δύο μέρες στην αίθουσα γίνεται κάθε προσπάθεια να καταγραφούν από όλους τους πολιτικούς χώρους οι θέσεις τους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το παρόν νομοσχέδιο έχει ταυτιστεί με την φορολογική μεταρρύθμιση ενώ αρχικά, δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Υπουργός Οικονομικών. Οι συγκεκριμένες διατάξεις συμπεριλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της χωράς προς στους πιστωτές στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Για εμάς στη Δημοκρατική Αριστερά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, είναι εισπρακτικό και εμβαλωτικό.

Τον Μάρτιο, όταν θα κατατεθεί από  το Υπ. Οικονομικών το νομοσχέδιο για  τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα συζητήσουμε  παραγωγικά για τις διατάξεις  που θα ορίζουν την πάταξη της  φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της φοροαποφυγής. Σήμερα συζητάμε το παρόν νομοσχέδιο, ως μια διορθωτική πράξη έναντι όλων εκείνων των πολιτικών του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ως κύριο γνώρισμά, αυτό που λέμε κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης ότι οι θυσίες του δεν πήγαν χαμένες και ότι η επιλογή του να δώσει στη σημερινή κυβέρνηση τη διαχείριση της κρίσης δικαιώνεται.

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν  θα πρέπει να αποσιωπήσουμε τα όσα  θετικά φέρει το σημερινό φορολογικό νομοσχέδιο.

Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι αντιμετωπίζονται ως οιονεί μισθοδοτούμενοι, φορολογούνται δηλαδή με βάση την κλίμακα των μισθωτών, οπότε βρίσκονται κερδισμένοι από την αφομοίωση του φόρου (κατά 2.100ευρω ετησίως)  και εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος (650ε ετησίως). Παράλληλα το αφορολόγητο εισόδημα από τις 5.000e τοποθετείται στις 9.000e. Ταυτόχρονα ζητάμε με ένταση και μέχρι την τελευταία στιγμή, να  γίνει δεκτή στο νομοσχέδιο η τροπολογία που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Αριστερά με την οποία προτείνουμε την φορολόγηση με 20% για εισοδήματα μέχρι 20.000ε, σε αντίθεση με την προτεινόμενη μέχρι σήμερα κλίμακα που θέλει την φορολόγηση με 26% για εισοδήματα μέχρι τις 50.000ε στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εδώ και καιρό, βρισκόμαστε ανάμεσα  σε δυο συμπληγάδες πέτρες, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τη ζοφερή πραγματικότητα και ταυτόχρονα να δώσουμε ελπίδα και όραμα στη ελληνική κοινωνία.  Όλοι εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά έχουμε αναλάβει μεγάλη πολιτική ευθύνη και υψηλό πολιτικό ρίσκο, θεωρώντας ότι η Αριστερά οφείλει να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας, να παίρνει θέση με ρεαλισμό και βέβαια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ελέγχουμε, να προτείνουμε και στο τέλος βέβαια όλοι θα αξιολογηθούμε από τους έλληνες πολίτες.»

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...