Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

"Αέρας τέχνης φυσάει στην Αιδηψό... - όντως η Ελλάδα ανθίζει…"!

Με το συμβολικό μήνυμα ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα μέσο προόδου, συνεργασίας και ευημερίας, η διημερίδα τέχνης και πολιτισμού, με τίτλο «…αέρας τέχνης φυσάει στην Αιδηψό... - όντως η Ελλάδα ανθίζει…!», πραγματοποιείται στο Thermae Sylla Spa Wellness Hotel, στην Εύβοια.

Στην διημερίδα, που διοργανώνεται το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα, εκπρόσωποι, συντελεστές και υποστηρικτές των δύο χωρών συναντώνται δημιουργικά και φιλότεχνα στη «θεραπευτική» Αιδηψό.

Πυρήνας του διημέρου είναι η πρώτη πανελλήνια προβολή της ταινίας του φιλέλληνα Αυστριακού σκηνοθέτη Fabian Eder, με τίτλο «Griechenland Blüht» (Η Ελλάδα ανθίζει), η οποία γυρίστηκε το καλοκαίρι. Η ταινία επιθυμεί και επιχειρεί να προβάλει ένα διαφορετικό προφίλ της Ελλάδας, πέρα από αυτό που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα ανθίζει» - η ταινία
Ανεργία, φτώχεια, ταραχές, χρεωκοπία – η εικόνα της Ελλάδας καταρρέει. Στα μάτια των Ευρωπαίων η χώρα φτάνει στο τέλος της. Αλλά πώς είναι πραγματικά η ζωή έξω, στους ελαιώνες, στα νησιά και στις ταβέρνες την άνοιξη του 2012; Τον Απρίλη, την ωραιότερη εποχή του χρόνου, ο βραβευμένος με το αυστριακό τηλεοπτικό βραβείο «Romy», σκηνοθέτης της σειράς «Tatort» και καμεραμάν της ταινίας «Polt muss weinen», Fabian Eder, ξεκινά με το ιστιοπλοϊκό του ένα ταξίδι αρκετών εβδομάδων από την Κρήτη προς τη δυτική Ελλάδα, με σκοπό να διερευνήσει την ψυχική διάθεση που επικρατεί ανάμεσα στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.
Πώς βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί την κρίση; Τι σημαίνουν για αυτούς οι εν προκειμένω μεταρρυθμίσεις; Τι απέγινε η παλιά καλή Ελλάδα; Ο Fabian Eder, κατά τη διάρκεια της απογραφής του, ανακαλύπτει, προς μεγάλη του έκπληξη, ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι καταφέρνουν να παραμερίζουν έννοιες – έγνοιες, όπως ΑΕΠ, «κούρεμα χρέους» και «οικονομική κρίση». Δραπετεύουν σε καταφύγια γνώριμα: στη μουσική, τον μεσογειακό τρόπο ζωής και τις χάρες της ελληνικής κουζίνας.
«Οι άνθρωποι αναζητούν ιδανικά και προοπτικές. Έτσι στρέφονται στον παραδοσιακό τους τρόπο ζωής» (Fabian Eder).
Η πλοήγηση μέσα από τον νησιωτικό κόσμο αναδεικνύει μια χώρα όπου αξίζει να ζει κανείς, μια χώρα, η οποία, σε αντίθεση με τα καθημερινά ρεπορτάζ για εκείνη, προάγει την ελπίδα.
Αναλυτικό πρόγραμμα διημερίδας
Σάββατο 10 Νοεμβρίου
12.00: Έναρξη διημερίδας, welcome drink στο σαλόνι της Πινακοθήκης
12.30: Ξενάγηση στην Πινακοθήκη του resort από την διακεκριμένη Ελληνίδα ιστορικό τέχνης, Λουΐζα Καραπιδάκη
17.15: Χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και από τους συντελεστές της δράσης, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου
17.30: Πρώτη πανελλήνια προβολή της ταινίας «Griechenland blüht» (Η Ελλάδα ανθίζει), με ταυτόχρονη παρουσία του δημιουργού της, Fabian Eder, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου
18.30: Ανοιχτή συζήτηση με τον δημιουργό της ταινίας
21.00: Κονσέρτο των ερμηνευτών: Έλλης Αναστασοπούλου (σοπράνο) και Neville Jason Fahy (σολίστ πιάνου), σε έργα Αυστριακών και άλλων συνθετών (Mozart, Strauss, Lehar, Schubert, Mendelssohn κ.α.)
Κυριακή 11 Νοεμβρίου
11.00: Παρουσίαση του βιβλίου «Completely Unknown» του Έλληνα συγγραφέα Κωνσταντίνου Τζούμα, στο café της Πινακοθήκης
12.30: Παρουσίαση του νέου project του σκηνοθέτη Fabian Eder, «Greece in Bloom reloaded» και ανοιχτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους προς εύρεση υποστηρικτών, στο café της Πινακοθήκης
14.00: Λήξη διημερίδας
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...