Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η "μάχη της μπανάνας" στα σχολεία της Εύβοιας

Η "μάχη της μπανάνας" ξεκίνησε από τα σχολεία της Εύβοιας. Όλα ξεκίνησαν όταν πολυεθνική εταιρεία θέλησε να  μοιράσει δωρεάν μπανάνες στα δημοτικά σχολεία.

Η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο με έγγραφό του στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και της Ευβοίας, τις καλεί να επιτρέψουν στην εταιρεία να μοιράσει στα Δημοτικά σχολεία δωρεάν μπανάνες εισαγωγής, συγκεκριμένης επωνυμίας.

 Ανακοίνωση κατά της διανομής φρούτων από την εταιρεία εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, η οποία τονίζει:

" Η πολυεθνική, αποικιοκρατική εταιρία «ΝΤΟΛ», που φέρνει τις μπανάνες από τη Λατινική Αμερική ποτισμένες απ’ τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών αγροτών του Παναμά και της Κόστα Ρίκα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας κάνει μάθημα «υγιεινής διατροφής» και μοιράζει «δωρεάν» μπανάνες στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και της Εύβοιας (Χαλκίδας ,Αρτάκης)."

Το ΠΑΜΕ καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς να μην δεχτούν την προσφορά, επισημαίνοντας ότι επιχειρείται η διαμόρφωση μίας κακής καταναλωτικής συνείδησης στα παιδιά, η οποία τα καθοδηγεί να γίνουν πελάτες των πολυεθνικών εταιρειών.
Την ενέργεια καταδικάζει και η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει:
«Σε μια στιγμή που η χώρα χειμάζεται, σε μια στιγμή που η στήριξη της τοπικής οικονομίας είναι εθνική υπόθεση, σε μια στιγμή που τα ελληνικά φρούτα, πορτοκάλια, μήλα, ακτινίδια και τόσα άλλα μένουν αδιάθετα,  το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, ως διαμεσολαβητής, κάνει πλάτη στις εισαγωγές μιας εταιρείας με Μπανάνες που στο διαδίκτυο φαίνεται, πως δεν είναι και τόσο αθώα σε ποιότητα αγαθών, όπου σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών και στην Αμερική έχει καταδικαστεί γι’ αυτό.
Καλούμε τους γονείς, τους δασκάλους, τους Διευθυντές και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες. Καλούμε επίσης τους ντόπιους παραγωγούς πορτοκαλιών σε συνεργασία με την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ να πάμε στα σχολεία και να μοιράσουμε δωρεάν πορτοκάλια ώστε τα παιδιά να μάθουν να σιτίζονται με αγνά ντόπια προϊόντα, στηρίζοντας έτσι και την τοπική κοινωνία.»

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...