Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ»,με την Παναγία την Βηματάρισσα

Για εικοστή συνεχή χρονιά, πρόκειται να πραγματοποιηθούν, στην  Χαλκίδα και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, οι εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Προστάτη μας Αγίου  Δημητρίου του Μυροβλύτου, με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».

Στις Εκδηλώσεις αυτές, έχουμε την ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται, μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.


Εφέτος θα υποδεχθούμε και θα φιλοξενήσουμε ακριβές αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Βηματάρισσας, η οποία φυλάσσεται ευλαβικά στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.

Η παράδοση θέλει την πρωτότυπη Εικόνα δώρο του Αλεξίου Α Κομνηνοῦ στη Μονή, ώστε δεχόμαστε ως χρόνο δημιουργίας της τον ύστερο 12ο αι. το αργότερο, γιατί είναι πιθανό να φιλοτεχνήθηκε, να τιμήθηκε, να θαυμάστηκε και ίσως να θαυματούργησε νωρίτερα απ τόν Κομνηνό. Στο επώνυμο του επιφανούς δωρητή οφείλεται η δεύτερη επωνυμία της, «Κομνηνή». Είναι γεγονός ότι για τους Κουτλουμουσιανούς του παρελθόντος, Πατέρες με λιγότερα «γράμματα» και πολλή αρετή, υπήρξε ένας πολύ απλός λόγος, για τον οποίο η Παναγία του Κομνηνού επονομάστηκε «Βηματάρισσα»: είναι τοποθετημένη στο άγιο Βήμα, πίσω από το ιερό Θυσιαστήριο. Κατέχει θέση βασιλική ένα – δύο βήματα παρέκει από το θρόνο του Χριστού, την αγία Τράπεζα.

Η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας, θα λάβει χώρα την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18:00 στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου Χαλκίδας και θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2012. Καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες καθώς και ποικίλες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...