Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

«Κηφέας»: Όταν οι Χαλκιδέοι ανακαλύπτουν τον νυχτερινό ουρανό...

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα (αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων της Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ., Αβάντων 50) έγινε η ομιλία της ομάδας ερασιτεχνών αστρονόμων νομού Ευβοίας «Κηφέας» με θέμα «Η Γη περιστρέφεται. Εσείς;". Ήταν η πρώτη από μια σειρά ομιλιών με θέμα την Παρατηρησιακή Αστρονομία. Εισηγητής της ομιλίας ήταν ο Νίκος Τρεμούλης ερασιτέχνης αστρονόμος από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι».

Στόχος των ομιλιών αυτών είναι να φέρουν κοντά στην ενασχόληση με το νυχτερινό ουρανό το κοινό της Χαλκίδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Εύβοιας. Τα επιμέρους θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν ήταν:

Η Γη περιστρέφεται - ημερονύχτιο - έτος - λόξωση εκλειπτικής - εποχές - μετάπτωση του άξονα - εύρεση ουράνιου πόλου-

Προσανατολισμός - Άρκτοι - Αρκτούρος - ουράνιος ισημερινός - εκλειπτική - θέσεις πλανητών - σύνοδοι πλανητών

Εκλειπτικές τροχιές - Ηλιακό σύστημα - Ήλιος - Σελήνη - πλανήτες - κομήτες - η θέση μας στο Σύμπαν - άλλες κινήσεις της Γης -Εξωπλανήτες - Supernovae – διαστημοσυσκευές
Δραστηριότητες ερασιτεχνών αστρονόμων - παρατήρηση - καταγραφή - εκλαΐκευση.

Η ομάδα "Κηφέας" είναι μια ομάδα φίλων προερχόμενων από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, τους οποίους ενώνουν οι πάμπολες βραδιές παρατηρήσεων κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Αποτελείται από ερασιτέχνες αστροπαρατηρητές από την πόλη της Χαλκίδας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Εύβοιας. Μερικές από τις δραστηριότητες μας οι οποίες μας αντιπροσωπεύουν και που θα προγραμματίζονται από τα μέλη της ομάδας, είναι: α) η διοργάνωση αστροβραδιών σε γειτονιές της Χαλκίδας και σε άλλες πόλεις και χωριά της Εύβοιας, όπου το ευρύ κοινό θα μπορεί να παρατηρήσει μέσα από τα τηλεσκόπια μας τις ομορφιές του Σύμπαντος αλλά και να συζητήσει μαζί μας, β) συστηματικές παρατηρήσεις και φωτογραφήσεις αντικειμένων από τον ουράνιο θόλο, γ) συζητήσεις, παρουσιάσεις θεμάτων και τεχνικών που έχουν να κάνουν τόσο με την Αστρονομία όσο και με θέματα τα οποία είναι σχετικά με αυτήν, δ) συμμετοχή σε σεμινάρια, συναντήσεις, συνέδρια και οποιουδήποτε είδους συγκεντρώσεις οι οποίες αφορούν την Αστρονομία, Αστροφυσική, Κοσμολογία και άλλες σχετικές επιστήμες.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...