Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Το ΠΑΜΕ για το φορολογικό - θηλειά για τους εργαζόμενους και όχι μόνο

Το Σάββατο 21 Ιούλη 2012, παραχωρήθηκε Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ με θέμα το φορολογικό. Η Συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια σειράς πρωτοβουλιών που αυτό το διάστημα αναλαμβάνουμε για την αντιμετώπιση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων.

Ξεκινώντας τη Συνέντευξη Τύπου, έγινε αναφορά στην προσπάθεια κράτους – εργοδοσίας – κατασταλτικών μηχανισμών να σπάσουν τον ηρωικό αγώνα των απεργών Χαλυβουργών. Καταγγέλθηκε η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής καθώς και η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ως υπεύθυνη για αυτή την εξέλιξη. Τέλος, καλέστηκαν τα Συνδικάτα, κάθε εργαζόμενος και άνεργος να πάρει μέρος μαζικά στα Συλλαλητήρια αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ Πανελλαδικά, σε όλες τις πόλεις τη Δευτέρα το απόγευμα (στη Χαλκίδα 7:30μμ στην Πλατεία Αγοράς).

Επίσης κλήθηκαν εκ νέου, Σωματεία, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και άνεργοι να παραβρεθούν στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 25 Ιούλη και ώρα 8:00μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με σκοπό τη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης για τα άμεσα λαϊκά προβλήματα (φορολογικό, υγεία – φάρμακα, ΣΕΕ κλπ)

Το εισηγητικό κείμενο του ΠΑΜΕ καθώς και οι θέσεις μας για το φορολογικό έχει ως εξής:

«Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει και αποστέλλονται τα σχετικά εκκαθαριστικά µε καταλογισμό μεγάλων ποσών φόρου για εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους αγρότες και ανέργους.

Σε αδιέξοδα βρίσκονται ήδη οι άνεργοι που ενώ ζουν τον Γολγοθά τους, πρέπει από πάνω να πληρώσουν εξοντωτικό φόρο επειδή έχουν ένα σπίτι, Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες που ενώ μεγάλη πλειοψηφία είναι υπερχρεωμένοι, χρωστάνε στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία, σε προμηθευτές, η φορολογία και τα χαράτσια δημιουργούν νέα αδιέξοδα, καινούργια βάρη, αδυνατούν να πληρώσουν και απειλούνται με φυλακή. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που από τη μία πληρώνουν το στεγαστικό δάνειο, και από την άλλη το τεκμήριο διαβίωσης για το σπίτι, τους επιβαρύνει και με άλλο χαράτσι.

Οι αντιδραστικές αλλαγές όπως:

       Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000€ σε 5.000€,
       η κατάργηση της επιστροφής φόρου µε τη συλλογή αποδείξεων ταυτόχρονα µε τον καταλογισμό προστίμου 10% σε ενδεχόμενο µη προσκόμισης αποδείξεων αξίας ίσης µε το 25% του ετήσιου πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος,
       η αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι 32.000€,
       η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης των εισφορών στον ΟΑΕΕ.
       οι περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος για την λαϊκή οικογένεια (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).
       η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η φορολόγηση της κυρίας κατοικίας µε το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών,

έρχονται να αποτελειώσουν τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα που έχουν ήδη συνθλιβεί από τη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων τους από την εκμηδένιση των εισοδημάτων τους εξ´ αιτίας της ανεργίας, της ακρίβειας σε βασικά είδη καταναλωτικών αγαθών καθώς και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

       Αυτές τις ημέρες στέλνονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2009, που αφορά σε 1,28 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες ακινήτων πανελλαδικά,
       ενώ μετά τον Ιούλιο αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν εκ νέου, πάνω από πέντε εκατομμύρια οικογένειες, το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του 2012.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί από τα δύο πρώτα και κατά 3.000 για κάθε επόμενο. Σε σχέση με το 2010, μειώνεται δραστικά το πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για τους φορολογούμενους που έχουν παιδιά.

Αναλυτικά:
• για ένα παιδί ήταν 13.500 ευρώ τώρα είναι: 7.000 ευρώ
• για δύο παιδιά ήταν 15.000 ευρώ τώρα είναι: 9.000 ευρώ
• για τρία παιδιά ήταν 23.500 ευρώ τώρα είναι: 12.000 ευρώ
     για τέσσερα παιδιά      ήταν   25.500      ευρώ      τώρα     είναι :    15.000   ευρώ
Παράδειγμα :Φορολογούμενος με 3 παιδιά το αφορολόγητο ήταν στα 20.500 ευρώ ενώ τώρα διαμορφώνεται στα 12.000 ευρώ (5.000+2.000+2.000+3.000), που σημαίνει ότι για το εισόδημα των 20.500 ευρώ, ο τρίτεκνος, είχε μηδενικό φόρο, για το 2011 καλείται να πληρώσει 2.595 ευρώ!!!

Φόρο θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα και αυτοί που θα δηλώσουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης καταργούν στην πράξη την απαλλαγή από τον φόρο. Φθάνει να έχει κάποιος ένα μικρό σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός του για να πιαστεί στην παγίδα των τεκμηρίων και να χάσει το αφορολόγητο όριο.

Παράδειγμα: Μισθωτός που έχει στην κατοχή του κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα καινούργιο αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών θα πρέπει να πληρώσει φόρο 400 ευρώ ακόμα και στην περίπτωση που δηλώσει μηδενικά εισοδήματα!!! Κι αυτό γιατί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, η εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο.
Συνολικά δηλαδή το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.
Η ίδια τραγική κατάσταση ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους κατά 9% (ή κατά ισοδύναμο ποσό δύο περίπου εργατικών μισθών), απότομα και μόνο για τα ειδικά μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν έχουν υπολογισθεί επίσης ειδικές επιβαρύνσεις που ισχύουν από προηγούμενα όπως η περαίωση, κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων, δημοτικοί φόροι.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...