Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ο Εφραίμ επέστρεψε και προκαλεί: Δεν θέλουμε να φορολογούμαστε!

Έτοιμοι για ρήξη με την ελληνική πολιτεία είναι οι μοναχοί του Αγίου Όρους εξαιτίας του Μνημονίου και τις φορολόγησης των εκτός Αγίου Όρους περιουσιακών στοιχείων τους.


Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διπλής Σύναξης της Ιεράς Κοινότητος, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι αλλά και οι ηγούμενοι των είκοσι μονών, καταγράφηκε τη Δευτέρα η πρόθεση να παγώσουν οι σχέσεις με την ελληνική πολιτεία αν δεν απαλλαγούν από τη φορολόγηση τα περιουσιακά στοιχεία τους. Απειλούν μάλιστα ακόμα και με διακοπή των σχέσεων του Όρους με την ελληνική Πολιτεία.

Εντύπωση πάντως προκαλεί πως η έντονη αντίδραση αυτή των μοναχών έρχεται μετά την επιστροφή του ηγούμενου Εφραίμ στο Βατοπαίδι και το Άγιο Όρος. Μάλιστα λέγεται πως είναι εκείνος που καθοδηγεί τους μοναχούς ώστε να διεκδικήσουν την απαλλαγή τους από την φορολόγηση.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι έχουν ιδιότυπο καθεστώς και δεν πληρώνουν φορολογία, καθώς τα έσοδα από τα ακίνητα που έχουν τους χρησιμεύουν για τη συντήρηση των μοναστηριών και των ιδίων.

Υπενθυμίζεται πάντως πως τα σύννεφα στις σχέσεις της πολιτείας και του Αγίου Όρους συσσωρεύονταν διαρκώς τα τελευταία χρονιά πάνω από τον Αθω, με αφορμή τη διακοπή των κονδυλίων για την ψηφιοποίηση των κειμηλίων, την υπόθεση Βατοπαιδίου, αλλά και την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. Ωστόσο φαίνεται πως για τους μοναχούς το ποτήρι ξεχείλισε με το ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων.

Μάλιστα αποφάσισαν ομόφωνα να δώσουν προθεσμία ως τις 14 Μαΐου στην ελληνική Πολιτεία να συναντηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς και να συζητήσουν το θέμα, διαφορετικά θα διακόψουν κάθε σχέση με την Πολιτεία, ενώ συγχρόνως θα διαμαρτυρηθούν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ομόδοξες χώρες, για διωγμό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...