Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αναγνωστάκης - ΔΗΜ.ΑΡ. : Έτσι θα πατάξουμε την παραοικονομία!

Η πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, που ανέρχεται σε ποσοστό 30-35% του Α.Ε.Π. πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά και η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει μέτρα και δράσεις, που καθιστούν τη φοροδιαφυγή ασύμφορη για τους παραβάτες, με τη λήψη σκληρών μέτρων όπως είναι: η δήμευση περιουσιακών στοιχείων και οι αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους φοροφυγάδες.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι:

- Ανεύρεση όσων διαχειρίστηκαν παρανόμως και προς ίδιον όφελος δημόσιο χρήμα, επιστροφή χρημάτων και ποινικές διώξεις.

- Έλεγχος περιουσιών που αποκτήθηκαν από πολιτικά πρόσωπα τα τελευταία είκοσι (20) έτη. Αποζημίωση του Δημοσίου από πολιτικά και λοιπά πρόσωπα, που απέκτησαν παράνομα και με αθέμιτες πράξεις, (μίζες, λαδώματα, προμήθειες), περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία είκοσι (20) έτη και δήμευση αυτών.

- Έλεγχος περιουσιακών στοιχείων, που απέκτησαν διαχειριστές δημοσίου χρήματος, μέλη επιτροπών ανάθεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών, δημόσιοι υπάλληλοι με εισπρακτικό ή ελεγκτικό ρόλο τα τελευταία είκοσι (20) έτη. Δήμευση αυτών εφόσον η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

- Γενική εφαρμογή του «πόθεν έσχες», με έμφαση σε φορολογουμένους που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας. Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» πρέπει να στηριχθεί σε ένα σύνολο στοιχείων όπως φορολογικές δηλώσεις, καταθέσεις, μετοχές, κρατικά χρεόγραφα, που κατέχει ο φορολογούμενος , ώστε να είναι αποτελεσματικός.

- Άμεση δέσμευση των κεφαλαίων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες» και φορολόγηση αυτών, ως αποκρυφθέντων εισοδημάτων.

- Εντοπισμός καταθέσεων και εξαχθέντων κεφαλαίων από έλληνες πολίτες σε τράπεζες στην αλλοδαπή και φορολόγηση αυτών, ως αποκρυφθέντων εισοδημάτων, εφόσον δεν δικαιολογείται η απόκτηση τους.

- Δήμευση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και οικονομικά εγκλήματα: (λαθρεμπορία, παράνομο εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, κυκλώματα πορνείας, παράνομες προμήθειες, κλπ).

- Έλεγχος της διακίνησης πετρελαίου για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, με αυστηρές ποινές στους λαθρέμπορους καυσίμων, δήμευση των περιουσιακών στοιχείων.

- Άμεση αντιμετώπιση της φοροκλοπής μέσα από τις off shore εταιρείες και τις εικονικές εταιρείες σε χώρες με χαμηλό συντελεστή.

- Δραστικός περιορισμός του παραεμπορίου: Συστηματικοί έλεγχοι στα κέντρα εισαγωγής και διακίνησης λαθραίων εμπορευμάτων, κλείσιμο επιχειρήσεων, δήμευση των εμπορευμάτων και απέλαση των αλλοδαπών εισαγωγέων και διακινητών αυτών.

- Δημιουργία, ανάπτυξη «κινήματος αποδείξεων», μέσα από κίνητρα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και καλλιέργεια αντίστοιχων στάσεων.

- Εντατικοποίηση των τακτικών φορολογικών ελέγχων, με έμφαση στις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα άνω των 300.000 ευρώ.

- Εντατικοποίηση των προσωρινών φορολογικών ελέγχων, για τη διαπίστωση της απόδοσης ή όχι παρακρατουμένων φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ), με τον έλεγχο επιχειρήσεων - επιτηδευματιών, αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των σχετικών δηλώσεων.

 Ψήφιση ειδικού νόμου με αναδρομική ισχύ, που θα καθιστά «την απιστία σε βάρος του Δημοσίου» και «τη φοροκλοπή», διαρκή εγκλήματα, χωρίς παραγραφή και θα θεσπίζει την αυτόματη άρση του φορολογικού, τραπεζικού και οποιουδήποτε άλλου απορρήτου.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει πρόγραμμα και θέσεις.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι η Αριστερά της ευθύνης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...