Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

6ος πλουσιότερος επιχειρηματίας στην Αυστραλία, ο Χαλκιδέος Γιώργος Κούκης

Στον κατάλογο των 200 πλουσιοτέρων Αυστραλών που δημοσιεύει το περιοδικό BRW περιλαμβάνονται και επτά ομογενείς.

Στην 6η θέση των ομογενών κροίσων είναι ο Γιώργος Κούκης με περιουσία 315 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Κούκης, που γεννήθηκε στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Αυστραλία, είναι ιδιοκτήτης τεχνολογικής εταιρείας με έδρα την Ελβετία. Βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης εταιρείας "Temenos", κ. Γιώργος Κούκης είναι, σύμφωνα με το έγκριτο ελβετικό οικονομικό περιοδικό "Bilanz", ο πέμπτος πλουσιότερος Ελληνας της Ελβετίας.

Η περιουσία του αγγίζει τα 200 εκατ. ελβετικά φράγκα και είναι κατά τι υψηλότερη από αυτή της γνωστής Ελληνίδας τραγουδίστριας Νάνας Μούσχουρη.
 
Ο κ. Κούκης είναι η επιτομή του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Εφυγε από την Ελλάδα την περίοδο της χούντας και με την έγκυο γυναίκα του έφυγαν για την Αυστραλία με 70 δολάρια στην τσέπη.
Υστερα από χρόνια κάνει σημαντική περιουσία, άλλα τη χάνει με τη χρηματιστηριακή κρίση του 1987.

Στη συνέχεια, στις αρχές του ’90 πια, με κάποια χρήματα που κερδίζει από τη δουλειά του συνεργάζεται με ένα venture capital και αγοράζει μία μικρή, άλλα δυναμική, ελβετική εταιρεία η όποια ειδικευόταν στα συστήματα πληροφορικής των τραπεζών, την «Temenos».
 
Στις αρχές του 2000 η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισ. ελβετικών φράγκων.

Σήμερα το δημιούργημα του κ. Κούκη είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες software τραπεζικών συστημάτων (private and retail banking) σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Εχει πελάτες σε πάνω από 40 χώρες, ενώ στο 9μηνο του 2008 είχε τζίρο 500 εκατ. ευρώ, με κέρδη 70 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος κατέχει πλέον το 4% των μετοχών, καθώς το υπόλοιπο 26% το πούλησε τον Μάρτιο του 2007 σε θεσμικούς επενδυτές.

eviaportal.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...