Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ο Αρχιεπίσκοπος και 4 Μητροπολίτες στη Σκόπελο

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΥΠΟΔΟΧΗ
Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 το μεσημέρι, έφτασαν στην πανέμορφη και γραφική Σκόπελο των Βορείων Σποράδων, η οποία εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κορίνθου κ. Διονύσιος και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται, με αφορμή τις εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνουν κατά το φετινό έτος 2012 η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και ο Δήμος Σκοπέλου, για την συμπλήρωση 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου Σκοπέλου (25-2-362 μ.Χ.), 400 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου (1612 μ.Χ.) και 300 ετών από την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου (1712 μ.Χ.).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ
Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες με τις τίμιες συνοδείες των, έφθασαν στην Σκόπελο το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου έγιναν δεκτή με επισημότητα αλλά και σεμνότητα από τον Ιερό Κλήρο της Νήσου, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Νήσου Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Κασσανδριανό, τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Γεώργιο Μιχελή και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Διοικητές των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, εκπροσώπους πολιτιστικών Συλλόγων, παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές σκοπελίτικες στολές, τα οποία καλωσόρισαν τον Μακαριώτατο και τους Σεβασμιωτάτους, προσφέροντας τους λουλούδια, παιδιά των Ενοριακών Κατηχητικών Συνάξεων της Νήσου και πλήθος ευσεβών Σκοπελιτών, οι οποίοι αυθόρμητα προσήλθαν για να καλωσορίσουν τους Υψηλούς προσκεκλημένους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου των.
Μετά από μια σύντομη ξεκούραση, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, οι Αρχιερείς, ο Ιερός Κλήρος, ο Δήμαρχος κ. Μιχελής και ο Αστυνομικός Διοικητής, επισκέφθηκαν πρώτα την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, όπου μετά από μιά σύντομη Δέηση στο Καθολικό της, ο Μακαριώτατος συνομίλησε με τις δύο γερόντισσες Μοναχές, την Ηγουμένη Σωφρονία και την Ματρώνα, οι οποίες επί ήμισυ και πλέον του αιώνος ασκούνται εκεί και «φυλάσσουν» τον Τόπο αυτό και τους εν Αυτώ Αγίους, σε συνεργασία με τον εκτελούντα χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου Αρχιμ. Αλέξιο Παπασταμούλο, Εφημέριο της Γλώσσας Σκοπέλου.

Στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος αποτελεί Μετόχιο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, την οποία φροντίζει ο αγιορείτης ιερομόναχος Διονύσιος Ξενοφωντινός. Μετά από την Δέηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος, οι άγιοι Αρχιερείς και οι συνοδοί των έγιναν κοινωνοί της αβραμιαίας φιλοξενίας του π. Διονυσίου, με τα παραδοσιακά μοναστηριακά κεράσματα.

ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ
Τελευταίος σταθμός υπήρξε η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου, όπου ασκείται η Ηγουμένη Μοναχή Μαριάμ, που μαζί με την πρωτοβουλία και την ανύστακτη φροντίδα του εκτελούντος χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής Αρχιμ. Αλεξίου Παπασταμούλου, έχουν επιδοθεί στην συντήρηση και ανάδειξη των ιερών Εικόνων και λοιπών ιστορικών κειμηλίων, ώστε να σωθούν από την φθορά του χρόνου. Όλοι θαύμασαν ιδιαιτέρως τον εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο δεσποτικό θρόνο, ο οποίος συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, δι’ εξόδων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού, με τον συντονισμό του π. Αλεξίου και την φροντίδα εθελοντριών κυριών, φίλων της Μονής, παρετέθη δείπνο στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τους Μητροπολίτες και τους συν αυτοίς.

Κατά την Κυριακή 20 Μαΐου, στην Ιερά Μονή Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, σε απ’ ευθείας αναμετάδοση από τον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος θα παραβρεθεί στο επίσημο γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμήν του από τον Δήμαρχο Σκοπέλου και το απόγευμα θα εγκαινιάσει την Έκθεση Αγιογραφίας και συντηρηθέντων Ι. Κειμηλίων «ΜΙΑ ΔΟΞΑ, ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων) – 20.5.2012 έως 28.10.2012» στο Πολιτιστικό Κέντρο ΓΕΩΡΓΑΡΑ, στην Χώρα Σκοπέλου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...