Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Της είπαν πως δικαιούται μεγάλη κλήρονομια και της απέσπασαν 415.000 ευρώ

Θύμα της λεγόμενης «νιγηριανής απάτης» έπεσε γνωστή δικηγόρος της Αθήνας, της οποίας η δράστες κατάφεραν να την πείσουν πως είναι δικαιούχος μίας μεγάλης κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να της αποσπάσουν το ποσό των 415.000 ευρώ.
Πρόκειται για μία υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου την οποία και εξιχνίασε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία της Ισπανίας, μέσω της Europol. Έτσι για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη πριν από τρεις περίπου μήνες στην Ισπανία ένα μέλος της σπείρας.
Το χρονικό
Η υπόθεση ξεκίνησε να διερευνάται όταν η 46χρονη δικηγόρος απευθύνθηκε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να καταγγείλει πως μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, κάποιοι την είχαν πείσει πως δικαιούτ5αι μία κληρονομιά 12.500.000 δολαρίων.
Η δικηγόρος είχε επικοινωνία με την σπείρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2012 και μέσω διαφόρων τεχνασμάτων της είχαν αποσπάσει συνολικά το ποσό των 415.000 ευρώ, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών αλλά και μιας Ισπανικής Τράπεζας.
Μετά από έρευνα της Αστυνομίας και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκε και συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου, από τις Ισπανικές Αρχές, ένας αλλοδαπός υπήκοος, μέλος της σπείρας.Στον τραπεζικό λογαριασμό του βρέθηκαν και άλλα χρηματικά ποσά ύψους -500.000- ευρώ περίπου, που προέρχονταν από παρόμοιες απάτες.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε συνεργασία με τις Ισπανικές Αρχές, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του συλληφθέντα και σε άλλες ανάλογες παράνομες πράξεις.
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστότερους τρόπους εξαπάτησης σε διεθνές επίπεδο, που είναι γνωστός ως «Νιγηριανές Απάτες», με μεγάλο αριθμό θυμάτων και στη χώρα μας.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να:
  • Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μηνύματα που τους υπόσχονται ότι θα κερδίσουν χρήματα
  • Μην απαντούν στα μηνύματα αυτά και να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία
  • Ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 11012@hellenicpolice.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...