Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

O Δήμος Κύμης "ξέχασε" να τιμήσει τον μεγάλο φιλέλληνα

O Δήμος Κύμης "ξέχασε" να τιμήσει τον μεγάλο φιλέλληνα, Ιταλό Δήμαρχο Μάρκο Γκάλντι (Marco Galdi), της πόλης Κάβα Ντι Τιρένι (Cava dei Tirreni), που είχαν ιδρύσει τον 8ο π.Χ. αιώνα οι κάτοικοι της Κύμης 
Αντίθετα τον τιμούν οι Δήμοι όλης της χώρας όπου ο Μάρκο Γκάλντι εξακολουθεί να θυμίζει την ίδρυση της πόλης του από του Κουμιώτες !Διαβάστε το ενδιαφέρον σημείωμα του κ. Ανδρέα Παπαστάμου:

Χτες, Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 και ώρα 17.00, είχα την τύχη να παραστώ στην τιμητική τελετή ανακήρυξης του κ. Μάρκο Γκάλντι (Marco Galdi), Δημάρχου της πόλης Κάβα Ντι Τιρένι (Cava dei Tirreni), Επίτιμου Δημότη της πόλης του Βύρωνα. Ήταν μια σεμνή αλλά ουσιαστική τελετή, η πρώτη στην Ελλάδα, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες, με την οποία ο Δήμος Βύρωνα τίμησε τον γνωστό Ιταλό Δήμαρχο και καθηγητή πανεπιστημίου, για την απόφασή του να παραχωρήσει τον μισθό του υπέρ της Ελλάδος, ελάχιστο δείγμα φιλελληνισμού, σεβασμού και αγάπης του για τη χώρα που «έδωσε τα φώτα του πολιτισμού και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο, την Ελλάδα», όπως τόνισε στην ομιλία του. Ο Δήμαρχος του Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς προσφώνησε τον Ιταλό φιλέλληνα, και ακολούθησε η βράβευσή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά κι από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων των Πανεπιστημίων της Ιταλίας.

Ο σπόρος έπεσε και έτσι, σήμερα, Τρίτη, 10 Απριλίου, ο Δήμος Καρδίτσας διοργανώνει αντίστοιχη εκδήλωση προς τιμή του Μάρκο Γκάλντι, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ελληνοϊταλικό Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας των Αποφοίτων των Ιταλικών Πανεπιστημίων, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καρδίτσας και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Καρδίτσας, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα νέο κίνημα φιλελληνισμού γεννιέται σε ολόκληρο τον κόσμο, και κατακεραυνώνει όσους έβαλαν την πατρίδα μας στο στόχαστρο.

Ο Μάρκο Γκάλντι, πρωταγωνιστής του ιταλικού κινήματος αλληλεγγύης «Μεγάλη Ελλάδα προς την Ελλάδα» δήλωσε: «η Ελλάδα και Ιταλία πάνε μαζί για μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως σε μια οικογένεια, κι όχι την Ευρώπη των αγορών…γιατί η οικονομία πρέπει να στηρίζεται σε σχέσεις αλληλεγγύης και φιλίας, ειδάλλως κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή και συνεπώς το ίδιο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης». Ένα μεγάλο μάθημα από ακόμα έναν φιλέλληνα για όσους, μέσα στη βιασύνη τους να κερδοσκοπούν σε βάρος της πατρίδας μας, είχαν ξεχάσει την ιστορία και την παράδοσή μας, τα αιώνια όπλα του ελληνικού μεγαλείου!

Και λίγα λόγια για την μικρή ιταλική πόλη και τον Δήμαρχό της, έτσι για να θυμίσουμε τη δύναμη και τον κοσμοπολιτισμό των προγόνων μας, τότε που ολόκληρη η Μεσόγειος μιλούσε ελληνικά και θαύμαζε ο,τιδήποτε ερχόταν από την κοιτίδα της δημοκρατίας.

Το Κάβα Ντι Τιρένι (Cava dei Tirreni) βρίσκεται στην επαρχία της Καμπανίας, η οποία αποικήθηκε πρώτα από τους κατοίκους της Κύμης (Εύβοια), τον 8ο αιώνα π.Χ. Οι Κουμιώτες, λοιπόν, όχι μόνον υπήρξαν οι πρώτοι άποικοι της Καμπανίας, αλλά έφεραν μαζί τους το υπέροχο ελληνικό αλφάβητο, για να παντρευτεί με τη ντόπια λαλιά, τα ετρουσκικά και να φτιάξουν το λατινικό αλφάβητο. Όμως, η ιστορία δεν σταματά εδώ. Ο Μάρκο Γκάλντι δήλωσε ότι η μητέρα του είναι ελληνικής καταγωγής και του δίδαξε την αρχαία ελληνική, θυμίζοντάς μας όσα συχνά ξεχνάμε όταν κυριαρχούν τα πάθη…
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...