Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Διάσημος Τούρκος πιανίστας αυτοεξορίζεται στη Ιαπωνία λόγω ισλαμιστών


Ο διεθνούς φήμης τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι, ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να ζήσει εξόριστος στην Ιαπωνία, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση του ισλαμικού συντηρητισμού του τουρκικού καθεστώτος.

"Είμαι 100% αποκλεισμένος από την τουρκική κοινωνία. Πιστεύω πως ήλθε ο καιρός να εγκατασταθώ στην Ιαπωνία"....

τόνισε ο Σάι, ένα από τα πιο μεγάλα σύγχρονα ταλέντα της Τουρκίας, ο οποίος δηλώνει θύμα μια κοινωνικής αδιαλλαξίας και λογοκρισίας των έργων του από το καθεστώς.
"Οταν είπα ότι είμαι άθεος, δέχθηκα προσβολές. Επιλήφθηκε η δικαιοσύνη για τα σχόλια που έγραψα στο Twitter. Είμαι ίσως ο πρώτος ανθρωπος στον κόσμο που αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας επειδή δήλωσε άθεος", τόνισε ο Σάι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ο πιανίστας είχε προκαλέσει τη μήνιν των συντηρητικών στην Τουρκία με τα σχόλιά του στο Twitter, τα οποία περιείχαν αιχμές κατά του ισλάμ. Ενας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Σαμίλ Ταγιάρ, προσέβαλε ανοιχτά τη μητέρα του λέγοντας ότι "βγήκε από οίκο ανοχής", προκαλώντας αναταραχή στην πολιτική τάξη, τον Τύπο και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

"Εάν καταδικαστώ σε φυλάκιση, η καριέρα μου θα τερματιστεί", πρόσθεσε ο 41χρονος μουσικός, ο οποίος περνάει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του ανάμεσα σε δυο ηπείρους.

Στο παρελθόν ο Σάι είχε δηλώσει ότι στην Τουρκία, όπου οι σύζυγοι σχεδόν όλων των πολιτικών φορούν την ισλαμική μαντήλα, οι κοσμικοί, οι οποίοι αποτελούν μειοψηφία, υφίστανται την πίεση της πλειοψηφίας, η οποία προσπαθεί να επιβάλει σε όλους, όλο και πιο ανοιχτά, έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής βασισμένο σε θρησκευτικές αξίες.

Η τουρκική νομοθεσία τιμωρεί την "προσβολή των θρησκευτικών αξιών" σε ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι ένα έτος.

onalert

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...