Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Τοξική βόμβα. Καύση τοξικών αποβλήτων στο ΧΑΔΑ Αλιβερίου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο ΧΑΔΑ Αλιβερίου απέστειλε επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία και τις Υπηρεσίες, κοινοποιούμενη στον κ. Εισαγγελέα Χαλκίδος, όπου αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι, σας ενημερώνουμε ότι για τέταρτη συνεχή ημέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά πού ξέσπασε στον ΧΑΔΑ – σκουπιδότοπο Αλιβερίου. Για ένα τουλάχιστον φρικτό τετραήμερο η κατάσταση στην ατμόσφαιρα είναι αφόρητη παρ΄ ότι οι καιρικές συνθήκες δεν συνέδραμαν σε αυτό, προφανώς από την εκπομπή διοξινών.

Το επαναλαμβανόμενο γεγονός της πυρκαγιάς στο Σκουπιδότοπο Αλιβερίου ιδιαίτερα σε περιόδους με ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες (Νότιοι άνεμοι) αλλά και τις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες (εκλογές) μας οδηγούν σε κακές σκέψεις.

Η Οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι μεγάλη.

Η πυρκαγιά αυτή όμως πέρα από τις εκλύσεις διοξινών λόγω καύσης των Αστικών Απορριμμάτων αποκάλυψε κάτι πολύ πιο συνταρακτικό. Στο ΧΑΔΑ Αλιβερίου κατά την περίοδο του έτους 2010 μεταφέρθηκαν και αποτέθηκαν από γνωστή Εταιρεία τεράστιες ποσότητες υλικού από το εργοστάσιο της εταιρείας «ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ ΑΕ» στη Θήβα. Το υλικό αυτό μετά από καταγγελία μας ταξινομήθηκε από την Δ-νση Περιβάλλοντος της ΝΑ Εύβοιας με το με αρ. πρ. 363/1-3-2010 έγγραφο της Υπηρεσίας αυτής ως τοξικό. Το έγγραφο αυτό εστάλει στις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος/ ΔΙΠΕΧΩ, Δήμο Ταμυνέων, Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου). Το υλικό πού ταξινομήθηκε είναι χλωριούχο πολυβινίλιο (PVC) με περιεκτικότητα σε μόλυβδο 2,2% μεγαλύτερο του επιτρεπτού πού είναι 0,5%. Η καύση λοιπόν ενός τέτοιου υλικού δημιουργεί εγκληματικές συνθήκες ρύπανσης στην περιοχή Αλιβερίου.»

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων έχει επισυμάνει από πολλών ετών το πρόβλημα με το ΧΑΔΑ Αλιβερίου αλλά και με το γεινικότερο πρόβλημα της Διαχείρισης των Απορριμάτων στη Νότια Εύβοια.

Δυστυχώς επαναλαμβάνουμε όσα για την ίδια υπόθεση ανακοινώσαμε στις 15-10-2009.

«Τρία είναι τα συμπεράσματα πού προκύπτουν από αυτά τα γεγονότα:

• Για πολλοστή φορά δεν εφαρμόστηκε ο ν.1650/1986 περί προστασίας του Περιβάλλοντος

• Είναι τουλάχιστον εγκληματικά αυτά πού συμβαίνουν στο σκουπιδότοπο Αλιβερίου. Χωρίς φύλακα, όπως υποχρεούται να έχει ο Δήμος, με ανεξέλεγκτη διαχείριση, όποιος θέλει πετάει ότι θέλει από όλη σχεδόν την Εύβοια εδώ στο Αλιβέρι. Είναι ντροπή για τον τόπο αυτή η εικόνα του σκουπιδότοπου στο Δήμο μας. Φαίνεται πώς δεν είναι τυχαία η επιλογή της καύσης των σκουπιδιών της Αθήνας στο Αλιβέρι.

• Πρέπει να τελειώνει η υπόθεση της ανοργάνωτης διαχείρισης των Αστικών αποβλήτων. Γιατί η κατάσταση με τα σκουπίδια στο Δήμο έχει εκτραχυνθεί επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι για τους Δημάρχους στην υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών στη Νότια Εύβοια. Εάν δεν ολιγωρούν τότε καθυστερούν από σκοπιμότητα. Μέσα σε ένα χρόνο (το 2009) πραγματοποιήθηκαν η ελεύθερη απόθεση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνου χαρτοπολτού στη ευρύτερη περιοχή, ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για απόθεση επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στο παλιό λατομείο Αλιβερίου, η ΑΓΕΤ αδειοδοτήθηκε από τον κ. Σουφλιά να κάψει τα σκουπίδια της Αθήνας στο Αλιβέρι, και σήμερα εμφανίζεται το συγκεκριμένο γεγονός.

Επιτέλους ένα τέλος.

Αφού η εφαρμογή των νόμων δεν ισχύει στο Αλιβέρι καλούμε τους Υπουργούς Περιβάλλοντος - Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας καθώς και Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μας προστατέψουν.

Το περιβάλλον στο Αλιβέρι βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοσχερή καταστροφή του. Και μαζί του θα καταστραφούμε και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής Αλιβερίου. Για άλλη μια φορά κάνουμε έκκληση: Σώστε μας από την καταστροφή.»

Είναι καιρός να σταματήσει ο παραλογισμός στη Διαχείριση των Σκουπιδιών από το Δήμο και του συναρμόδιους φορείς.

Είναι καιρός να τελειώνουμε με τα Σκουπίδια.

Είναι καιρός να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ό ΧΑΔΑ Αλιβερίου και όλοι οι ΧΑΔΑ στο Δήμο μας..

Είναι καιρός να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αλιβερίου και όλων των ΧΑΔΑ του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Να προχωρήσει άμεσα η απομάκρυνση όλων των τοξικών αποβλήτων από το ΧΑΔΑ Αλιβερίου. Και αμεσότερα, σήμερα, να προστατευθούν όλοι οι ΧΑΔΑ από τις εξωτερικές «επισκέψεις».

Να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με τις εμπνεύσεις – χωροθετήσεις. Χωρίς βλέψεις στα ποσά της αποκατάστασης και της Διαχείρισης αλλά με γνώμονα το κοινό καλό και την Προστασία του Περιβάλλοντος να προχωρήσουμε στην νέα εποχή για τον τόπο μας. Χωρίς κραυγές αλλά με επιστημονική τεκμηρίωση να προχωρήσουμε στο Σχεδιασμό και στη χωροθέτηση των δράσεων ενός ολοκληρωμένου Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης των Σκουπιδιών.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γ. Λαγανάς
Ο Γεν. Γραμματέας
Ε. Σπίθας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...