Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Να μη μειωθούν οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας

Το θέμα της μείωσης των εφημεριών στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, έθιξε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή 20 Απριλίου ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Περπατάρης.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «είχαμε συζητήσει τα ζητήματα περίθαλψης στην περιοχή μας και τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας. Σοβαρότερο ζήτημα όλων είναι αυτό της περικοπής εφημεριών το οποίο δεν πήρε την πρέπουσα έκταση που έπρεπε να πάρει. Σήμερα με βάση εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 12/4 κατόπιν αποφάσεως που πάρθηκε από τη Διοίκηση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων προβλέπεται μείωση και εξάλειψη των εφημεριών στα Κέντα Υγείας.
Στην Ιστιαία προβλέπονται δύο εφημερίες καθημερινά από έναν παθολόγο ή γενικής ιατρικής και έναν αγροτικό, δηλαδή έχουμε μείωση κατά δύο γιατρούς στις εφημερίες. Στα εργαστήρια εξαλείφονται εντελώς οι ενεργές εφημερίες και αντικαθίστανται με εφημερίες ετοιμότητας. Καταλαβαίνετε σε τι είδους υποβάθμιση οδηγούμαστε, πρέπει να μπούμε μπροστάρηδες στο αίτημα του λαού για αναβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη. Να κάνουμε ρητή και κατηγορηματική αναφορά στο Υπουργείο Παιδείας, ότι δεν δεχόμαστε αυτή την εξέλιξη».
Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλίας Πετσής ο οποίος είναι και αναπληρωτής Διοικητής στο Συμβούλιο των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων δήλωσε ότι «μας δόθηκαν από το Υπουργείο 192.000 ευρώ μηνιαίως για τα Κέντρα Υγείας. Η απόφαση για μείωση των εφημεριών πάρθηκε από την ιατρική υπηρεσία και το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου. Αναγκαστικά διαχειριζόμαστε τη φτώχεια, αν οι εφημερίες υπερβούν το πλαφόν των 192.000 δεν θα πληρωθούν».
Η Επικεφαλής της Ήσσονος αντιπολίτευσης Αναστασία Τσαρούχα δήλωσε «πίστευα πως στη θέση που βρίσκεται ο κ. Πετσής δεν βρίσκεται για να διαχειρίζεται τη φτώχεια. Θα έπρεπε όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας να διαχωρίσει τη θέση του. Δεν μιλάμε για το πώς θα διαχειριστούμε 192.00 ευρω. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές! Όλοι πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές και τις πληρώνουμε για να έχουμε δωρεάν περίθαλψη. Πρέπει να αντιδράσουμε και μάλιστα δυναμικά για το Κέντρο Υγείας γιατί από αυτό κρέμονται οι ζωές μας».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αναστασίου τόνισε ότι «η ανθρώπινη ζωή δεν είναι λογιστική πράξη. Η αξία της είναι ανυπολόγιστη».
Ο Δήμαρχος Ζάχος Χριστοφής πρότεινε ψήφισμα και κατάληψη του Κέντρου Υγείας. Συγκεκριμένα επισήμανε «την Τετάρτη να κάνουμε κατάληψη του Κέντρου Υγείας, χωρίς φυσικά να εμποδίζουμε τον κόσμο να εξυπηρετηθεί και να καλέσουμε τα ΜΜΕ για να δουν την κατάσταση. Επίσης να πάρουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα και να το στείλουμε στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υγείας να ζητάμε να διπλασιαστούν οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας».
Εκτός από την πρόταση του Δημάρχου ο Δημήτρης Περπατάρης πρότεινε και μπλοκάρισμα του ταμείου ώστε να μην πληρώνουν οι ασθενείς το πεντάευρο.
Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Ζάχαρης δήλωσε «δεν είναι λύση αυτά τα πράγματα, συμφωνώ με τον κ. Πετσή, αυτά έχουμε πρέπει να δούμε πως θα τα διαχειριστούμε για να επιβιώσουμε».
Οι προτάσεις του Δημάρχου και του Δημήτρη Περπατάρη έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από το Σώμα του Συμβουλίου.


Γιάννης Δραπανιώτης/ eleutherifoni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...