Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επέκταση του Δικτύου Νατούρα στην κοιλάδα Προκοπίου και στο δέλτα Κηρέως

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ NATURA
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού kireas.org καλεί τις εμπλεκόμενες τοπικές και εθνικές αρχές να κάνουν χρήση του πλαισίου δυναμικής προσαρμογής του δικτύου Νατούρα και να επιδιώξουν την ένταξη της Κοιλάδας Προκοπίου και του Δέλτα Κηρέως (γνωστής και σαν Τέμπη της Εύβοιας) στο δίκτυο για την καλύτερη προστασία τους.

Πανευρωπαϊκά, οι "Τόποι Κοινοτικής Σημασίας" στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 επεκτάθηκαν κατά 27.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα δεν πρόσθεσε νέες περιοχές απλώς έκανε κάποιες τροποποιήσεις στις ήδη ενταγμένες περιοχές. Οι "Τόποι Κοινοτικής Σημασίας» σχετίζονται με την προστασία των οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) και είναι διαφορετικοί από τις "Ζώνες Ειδικής Προστασίας" που αφορούν τα πουλιά (ορνιθοπανίδα). Πέρυσι, η Ελλάδα ένταξε το Όρος Κανδήλι και τον Πυξαριά στο δίκτυο Νατούρα σαν «Ζώνες Ειδικής Προστασίας». Οι περιοχές αναγράφονται με τους κωδικούς GR2420010 (62.422 στρ.) και GR2420011 (393.081 στρ.), αντίστοιχα (ΦΕΚ 1495/06.09.2010).

Το ζητούμενο παραμένει να ενταθεί η κοιλάδα Προκοπίου και το δέλτα Κηρέως στο δίκτυο Νατούρα 2000 σαν Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή με το κωδικό GR2420003, έχει έκταση 140.000 στρέμματα και συμπεριλαμβάνεται στον επιστημονικό κατάλογο LIFE του δικτύου Νατούρα. Η περιοχή φιλοξενεί 5 ενδιαιτήματα (βιότοπους) υψηλής προτεραιότητας και αναγνωρίζεται σαν τόπος περιβαλλοντικής ευαισθησίας στο χωροταξικό σχέδιο για την Στερεά Ελλάδα του 2003.
 
Ο kireas.org καλεί τις εμπλεκόμενες τοπικές και εθνικές αρχές να κάνουν χρήση του πλαισίου δυναμικής προσαρμογής του δικτύου Νατούρα και να επιδιώξουν την ένταξη της περιοχής αυτής (γνωστής και σαν Τέμπη της Εύβοιας) στο δίκτυο για την καλύτερη προστασία της.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...