Το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 18:00 διοργανώθηκε ημερίδα στα Ψαχνά Ευβοίας με θέμα «Oι εξελίξεις στις θεραπείες που πραγματοποιούνται με τα βλαστοκύτταρα και προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον». Αναλύθηκαν οι πηγές λήψεις βλαστοκυττάρων, όπως το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ο πλακούντας και ο ιστός του ομφαλίου λώρου, τα νεογιλά δόντια, ο λιπώδης ιστός και ο μυελός των οστών.
Για τις εξελίξεις στις θεραπείες με τη χρήση των βλαστοκυττάρων μίλησαν στην επιστημονική ημερίδα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Γεώργιος Κολιάκος, Καθηγητής Βιοχημείας και η επιστημονική υπεύθυνος της Biohellenika, Δρ. Κοκκώνα Κουζή, καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Η επιστημονική ενημέρωση και η τεκμηριωμένη απόφαση για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων της ομφαλοπλακουντιακής μονάδας θεωρείται επιβεβλημένη σε κάθε κοινωνία. Η σωστή οργάνωση των τραπεζών φύλαξης και η χορήγηση ποιοτικά ανώτερων μοσχευμάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχημένων εφαρμογών. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα σήμερα χρησιμοποιείται εκτός των αιματολογικών ασθενειών και στην Αναγεννητική Ιατρική.
Διεθνείς κλινικές μελέτες σήμερα χρησιμοποιούν τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τον τοκετό στη θεραπεία κακοήθων κα αυτοάνοσων ασθενειών, της εγκεφαλικής παράλυσης, του αυτισμού, της καρδιακής ανεπάρκειας, της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας, της οστεοαρθρίτιδας, καταγμάτων, εγκαυμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η αποκατάσταση ασθενών με βαριά εγκεφαλικά επεισόδια και η επάνοδο τους στην εργασία και στη φυσιολογική ζωή ένα χρόνο μετά την ενδοεγκεφαλική χορήγηση βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος ήταν εντυπωσιακή.
Επίσης, η γονιδιακή θεραπεία των βλαστοκυττάρων στις περιπτώσεις της μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας με σκοπό την επαναχορήγησή τους στους ασθενείς δίνει πολλές ελπίδες σε γονείς παιδιών με θαλασσαιμίες. Ήδη έχουν θεραπευτεί και έχουν σταματήσει τις μεταγγίσεις αίματος αρκετοί ασθενείς με κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες σε κέντρα της Αμερικής και της Ιαπωνίας, ηλικίας 16 ετών και άνω. Γίνονται προσπάθειες στη μελέτη αυτή να μετέχουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι από τις μακροχρόνιες μεταγγίσεις. Η αντιμετώπιση της λευχαιμίας με γονιδιακή θεραπεία η οποία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στα λεμφοκύτταρα του ασθενούς και η κατάργηση της χημειοθεραπείας θα δώσει τη δυνατότητα της θεραπείας σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, κάτι το οποίο σήμερα δεν γίνεται στους ηλικιωμένους ασθενείς.
Σήμερα, για τη θεραπεία της λευχαιμίας των ενηλίκων χρησιμοποιούνται συγχρόνως δύο δείγματα ιστοσυμβατών βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των βλαστοκυττάρων και να είναι επαρκής για το βάρος του ενήλικα ασθενούς. Για το λόγο αυτόν η μέθοδος της αποστράγγισης του πλακούντα που χρησιμοποιείται στη Biohellenika για την αύξηση της ποσότητας των βλαστοκυττάρων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
Επίσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι περιπτώσεις στις οποίες γίνονται αλλογενείς ή αυτόλογες μεταμοσχεύσεις και ποιες είναι οι ενδείξεις τους. Εστιάζοντας στην περίπτωση της λευχαιμίας, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το παιδί και μόνο για μια συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας (την ΟΛΛ) μετά από εξετάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται εφ όσον το παιδί αρρωστήσει στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά χρησιμοποιούν τα βλαστοκύτταρά τους χωρίς την πραγματοποίηση των παραπάνω εξετάσεων. Σε αυτόλογη χρήση η χορήγηση μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων είναι ωφέλιμη για τον ασθενή, γιατί έχει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ο φόβος της απόρριψης, δεδομένου ότι το παιδί χρησιμοποιεί τα δικά του βλαστοκύτταρα τα οποία είναι απόλυτα συμβατά με τον εαυτό του.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με την ανάλυση των εφαρμογών των βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού, τονίστηκαν τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χρήσης των βλαστοκυττάρων έναντι των κλασικών μεθόδων, το χαμηλό κόστος, η σύντομη νοσηλεία του ασθενούς, η ασφάλεια και ο περιορισμός των μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Καταλήγοντας, στις εφαρμογές της αναγεννητικής ιατρικής η αυτόλογη χρήση βλαστοκυττάρων αποτελεί απόλυτη ένδειξη και προφυλάσσει τον ασθενή από το σύνδρομο της χρόνιας απόρριψης, το οποίο επιδεινώνει την λειτουργία των οργάνων.
Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Βράκα Κωνσταντίνο για την υποστήριξή του στη διοργάνωση της ομιλίας.
Ακόμα, ευχαριστούμε τον κ Νίκο Τζούμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολίτες εν Γνώσει και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών «Η Έκφραση», την πρόεδρο του Συλλόγου κα Μάγδα Μπαζώτη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κα Κυριακή Θεοδωρίδου, κα Μαρία Καλογιάννη, κα Αθανασία Μανάρη, κα Μαρία Μαχαιρά, κα Δήμητρα Δούδαλη, κα Γεωργία Νάνου για την άψογη διοργάνωση και συντονισμό της ομιλίας. Επίσης, ευχαριστούμε την κα Κέλυ Μαυρωτά, Διευθύντρια Γυμνασίου Ψαχνών, για τη διάθεση της αίθουσας και τη θερμή φιλοξενία της.
Τέλος ευχαριστούμε Τα Νέα της Μεσσαπίας, το eviabest.gr, το All About Evia, το evia 24ores, το dalkas 88,2 FM και το Εύβοια 104,1 για την υποστήριξή τους και το άμεσο ενδιαφέρον τους για την ομιλία.
Πληροφορίες
Αθήνα: Αρχελάου 28Α, Παγκράτι. Τ_210 77 08 882, 6973 346 704
Θεσσαλονίκη: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, Κτήριο ZEDA. Τ_ 2310 474 282, 6944 677 746
Λάρισα: Μ. Αλεξάνδρου 23. Τ_2410 535 603, 6973 984 260
Πάτρα: Κως 18 & Πανεπιστημίου 3. Τ_2610 437 436, 6978 483 170
Ηράκλειο: Αμαλθείας 17 & Κατεχάκη. Τ_2810 229 351, 6970 803 497
Χανιά: Τζανακάνη 40-42. Τ_28210 58758, 6945 750 933
Βόλος: 6974 197 090
Ιωάννινα: 6970 267 540
Καβάλα: 6984 604 009
Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας: 801-11-99299
e-mail: info@biohellenika.gr – website: www.biohellenika.gr