Μιλώντας στην Ημερίδα «Κοινή Αλιευτική Πολιτική - Προοπτικές στον κλάδο της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών», που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 20/3/14 στη Χαλκίδα, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Υποψήφιος Περιφερειάρχης και Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο., Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέληξε σε συμφωνία για την αναμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Μετά από τριάντα χρόνια εφαρμογής η Κοινή Αλιευτική Πολιτική δεν κατάφερε να αποτρέψει ένα μεγάλο μέρος της σημερινής κρίσης που αντιμετωπίζουν τόσο τα ιχθυαποθέματα όσο και η βιωσιμότητα του τομέα της αλιείας στην ΕΕ.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής αποτελεί η μείωση της απασχόλησης στον τομέα της παράκτιας αλιείας, η οποία στη χώρα μας συντηρεί οικονομικά και πολιτιστικά πολλές νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Η συμφωνία για τη νέα ΚΑλΠ περιλαμβάνει προτάσεις θετικές όπως, η αποκατάσταση των εξαντλούμενων αποθεμάτων μέχρι το 2020 σε βιώσιμα επίπεδα αλλά και αρνητικές κυρίως στο τομέα στήριξης της παράκτιας αλιείας .
Με δεδομένο ότι ο τομέας της αλιείας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό στην συνολική πρωτογενή παραγωγή, προσφέρει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων και πρέπει μέσα από ένα υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα να διασφαλιστούν η διατροφική επάρκεια της χώρας στο παραγόμενο προϊόν, οι θέσεις εργασίας στον τομέα και ιδιαίτερα το επάγγελμα του αλιέα, καθώς και η ευημερία των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.
Γι αυτό και προτείναμε:
Τη στόχευση της χρηματοδότησης στην βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων, τόσο με την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στον τομέα όσο και με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου, με τη συμμετοχή των αλιέων στην πώληση, την διακίνηση και την εμπορία των προϊόντων τους, με την μεταποίηση αδιάθετων αλιευμάτων.
Και δευτερογενώς, στην παράλληλη άσκηση και άλλων δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τον ήπιο τουρισμό και την αξιοποίηση της αλιευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εμείς όταν αναλάβουμε τις ευθύνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε την ανάθεση του σχεδιασμού και την υλοποίηση τουλάχιστον του 50% των κονδυλίων της Ε.Ε. του αγροτικού χώρου γιατί πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα και τη γνώση να διαχειριστεί τα συγκεκριμένα κονδύλια καλύτερα και αποδοτικότερα για την τοπική κοινωνία απ’ ότι η κεντρική διοίκηση.»