Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Αναγνωστάκης: Έλεγχοι για λαθρεμπόριο καυσίμων

Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε στην ερώτηση 4058/21-11-13, των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Αναγνωστάκη και Ασημίνας Ξηροτύρη, σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του συστήματος εισροών εκροών για τα καύσιμα.


Η απάντηση του Υπουργείου, αποφεύγει να ορίσει επακριβώς πότε θα τεθούν σε λειτουργία συγκεκριμένα συστήματα, όπως αυτό του ελέγχου εισροών εκροών σε φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών και σε αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης πετρελαιοειδών, αναφέροντας ότι για την εγκατάσταση του συστήματος αναμένεται η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης.


Για τον έλεγχο εισροών εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών αναφέρει ότι υπάρχει συνεργασία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών για τη σύνταξη του σχεδίου της κοινής υπουργικής απόφασης, χωρίς πάλι να θέτει κάποια χρονικά όρια για την υλοποίηση.

Επίσης, το Υπουργείο αναφέρει ότι σε επεξεργασία βρίσκεται η κοινή υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και Διυλιστηρίων.

Αναφέρει τέλος ότι έχει επιτευχθεί η λειτουργία του συστήματος εισροών εκροών για τα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με την αποστολή στοιχείων προς την ΓΓΠΣ για παρακολούθηση της διακίνησης αλλά στη συνέχεια αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αν και έχει ανακοινώσει την παραγωγική λειτουργία του συστήματος υποδοχής στοιχείων από 02-12-13, δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο για την εφαρμογή του συστήματος στην οικεία ιστοσελίδα της.

Δυστυχώς η απάντηση του Υπουργείου, συνηγορεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πολιτική βούληση της παρούσας κυβέρνησης κατά της πάταξης της φοροδιαφύγης από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Οι νευραλγικοί τομείς όπου συντελείται το μεγαλύτερο μέρος λαθρεμπορίου ακόμα μένουν ανέλεγκτοι ενώ οι επιτηδευματίες που εξαναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν το σύστημα εισροών εκροών σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εξακολουθούν να μην ελέγχονται λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η ΓΓΠΣ να υποδεχτεί τα στοιχεία του συστήματος παρακολούθησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...