Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο Αναγνωστάκης για την προσπάθεια για διεύρυνση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο

Εκτενή απάντηση παράθεσε το Υπουργείο  Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του  Πολίτη, στην ερώτηση 2544/10-10-2013, των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Αναγνωστάκη και Μαρίας Γιαννακάκη, όπου διαφαίνεται συνολική αποδοχή των ερωτημάτων που τέθηκαν και θέληση για αντιμετώπιση του προβλήματος με ανάπτυξη συνεργασιών στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Στην απάντηση του, το Υπουργείο υπενθυμίζει αρχικά ότι η χώρα μας καταψήφισε την αναδιατύπωση του Κανονισμού 343/2003 για τα κριτήρια και τους μηχανισμούς προσδιορισμού του κράτους μέλους, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου που έχει υποβληθεί σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας (Δουβλίνο ΙΙ).

Συνεχίζει τονίζοντας ότι καταβάλλονται  προσπάθειες, για την προώθηση νομοθετικής  πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ένα μόνιμο και αποτελεσματικό μηχανισμό μετεγκατάστασης, εντός της Ε.Ε. και τη χρήση μιας κλείδας κατανομής, για τη μετεγκατάσταση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, βάσει κατάλληλων δεικτών, σχετικών με τις ικανότητες υποδοχής και ενσωμάτωσης του κάθε κράτους μέλους.

Αναφερόμενο στο επίπεδο συνεργασιών με άλλα κράτη μέλη της Μεσογείου, το Υπουργείο απάντα, πως επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας με όλα τα Μεσογειακά κράτη αναφορικά με τις προκλήσεις που θέτουν, η παράνομη μετανάστευση και το άσυλο στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος το Υπουργείο δηλώνει, πως η χώρα μας θα δύναται να επιδιώξει, μια συνεκτικότερη προσέγγιση της αρχής της αλληλεγγύης σε ενωσιακό επίπεδο καθώς και στενότερη συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων και στη μετανάστευση, με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...