Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση Αναγνωστάκη για τα δημόσια έσοδα και το λάθος του ΔΝΤ


Για την απόκλιση των δημοσίων εσόδων  αλλά και για την ομολογία από το ΔΝΤ του λάθους του για την Ελλάδα, κατέθεσε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Εύβοιας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ρωτά:

"Αν από τον πρώτο μήνα του 2013, βρισκόμαστε σε πορεία απόκλισης από τους στόχους που έχουμε δεσμευθεί να επιτύχουμε, με ποιες διορθωτικές ενέργειες σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε  το συγκεκριμένο γεγονός έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος επιβολής νέων μέτρων
Δεδομένης της παραδοχής του ΔΝΤ ότι έσφαλε στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης, προτίθεστε να απαιτήσετε απο το ΔΝΤ υπαναχώρηση σχετικά με την εφαρμογή μέτρων αυτόματης διόρθωσης;"

Αναλυτικά η ερώτησηέχει ως εξής:

"Προ ημερών πληροφορηθήκαμε  δια μέσου του κ. Ραϊχενμπαχ, ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική που πρότεινε το ΔΝΤ εμπεριείχε λανθασμένες παραδοχές για τις συνέπειες της, στην ελληνική οικονομία. Η δημόσια ομολογία αυτή, οδηγεί στην αδήριτη ανάγκη να αναπροσαρμοστεί η κοστολόγηση των συνεπειών στην ελληνική οικονομία και στην άμεση αλλαγή των όρων εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Παράλληλα ως επιβεβαίωση  των παραπάνω, έρχονται στο φως  της δημοσιότητας, άρθρα, που αφορούν σε μείωση των προσδοκώμενων εσόδων για τον μήνα Ιανουάριο κατά 7% , δηλαδή απόκλιση κατά περίπου 305 εκ. ευρώ. Η διαφορά στα έσοδα φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μειωμένων εσόδων από επιχειρήσεις καθώς η επιχειρηματικότητα έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και βαίνει μειούμενη. Ταυτόχρονα οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, αν και καταλογίζουν πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και κυρίως για μη απόδοση ΦΠΑ, δυσκολεύονται να αποδώσουν καρπούς για τα δημόσια ταμεία.

Είναι πλέον  ξεκάθαρο ότι η ακολουθούμενη  πολιτική αναπαραγάγει ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης που μόνο με αναπτυξιακά εργαλεία και αναπτυξιακές πολιτικές θα μπορέσουμε να ανασχέσουμε.

Η δέσμευση της  κυβέρνησης για την εφαρμογή μέτρων αυτόματης διόρθωσης, απειλεί αυτήν  την στιγμή όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και την κοινωνική συνοχή της, αν λάβουμε υπ’ όψη, ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά μέτωπα αντιπαράθεσης με κλάδους της ελληνικής οικονομίας και η φοροδοτική ικανότητα του μέσου φορολογούμενου έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του.

Λαμβάνοντας υπ’  όψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Αν από τον πρώτο μήνα του 2013, βρισκόμαστε σε πορεία απόκλισης από τους στόχους που έχουμε δεσμευθεί να επιτύχουμε, με ποιες διορθωτικές ενέργειες σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε  το συγκεκριμένο γεγονός έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος επιβολής νέων μέτρων
Δεδομένης της παραδοχής του ΔΝΤ ότι έσφαλε στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης, προτίθεστε να απαιτήσετε απο το ΔΝΤ υπαναχώρηση σχετικά με την εφαρμογή μέτρων αυτόματης διόρθωσης;"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...