Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Οι μισθοί και τα μεροκάματα μειώνονται και οι τιμές "τραβούν την ανηφόρα"

Οι μισθοί και τα μεροκάματα μειώνονται, και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών "τραβούν την ανηφόρα". Αυτό τονίζει  σε ερώτησή του  προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Ευβοίας της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρης Αναγνωστάκης και επισημαίνει:

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου το μέσο νοικοκυριό έχει βιώσει απώλειες εισοδημάτων που φτάνουν μέχρι και το 30%, μέσα στην πάροδο των τελευταίων 2 ετών, έντονο προβληματισμό εγείρει η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σχετικά με τις μεταβολές του κόστους σε βασικές κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών.
Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η καταναλωτική ζήτηση έχει υποχωρήσει δραματικά, η ανεργία με βάση τα επίσημα στοιχεία ξεπερνάει το 25% και  εντούτοις οι τιμές σε τρόφιμα και αγαθά άμεσης ανάγκης των νοικοκυριών είναι υψηλότατες.
Αν και για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 0.9%, δέος προκαλούν οι μεταβολές του κόστους σε βασικά καταναλωτικά αγαθά από το 2010 έως και σήμερα.
Τεράστια αύξηση παρατηρείτε στο χώρο της ενέργειας, όπου η αύξηση είναι της τάξης του 63.4% στο φυσικό αέριο, 49.1% στο πετρέλαιο θέρμανσης  και 21.3% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Λογικό είναι με τέτοιες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας να συμπαρασύρονται αυξητικά και άλλα καταναλωτικά αγαθά.
Έτσι λοιπόν παρατηρήθηκε   παράλληλη αύξηση στη ζάχαρη κατά 24.9%, στα νωπά ψάρια 13.9% ενώ τη μικρότερη αύξηση εμφανίζουν το ψωμί και το κρέας, που φτάνει περίπου το 3%.
Σύντομα με την κατάθεση των νέων μέτρων, που αναμένεται να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα της μέσης οικογένειας, μέσω της φορολόγησης, εύλογα αναρωτιέται ο Έλληνας πολίτης πως θα αντιμετωπίσει την συνεχή αύξηση τιμών που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την καθημερινότητα του.
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
Α. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την προστασία των Ελληνικών νοικοκυριών;
Β. Ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις σκέφτεστε να εφαρμόσετε, ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση των τιμών;
Ο ερωτών βουλευτής
Αναγνωστάκης Δημήτριος

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...