Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Πως δεν θα με πειράξει στο στομάχι ένα φάρμακο;

Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακα. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τις ενοχλήσεις...

Ερώτηση αναγνώστριας: Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν τρόποι πρόληψης των ενοχλήσεων των φαρμάκων στο στομάχι, ειδικά αν είναι ευαίσθητο;

Απάντηση: Για να μη σας πειράξει ένα φάρμακο στο στομάχι….

*Αποφύγετε τα καυτερά φαγητά ή την κατανάλωση αλκοόλ με τα φάρμακα. Μπορεί αυτός ο συνδυασμός να σας εκδηλώσει ενοχλήσεις στο στομάχι και όχι μόνο.

*Αποφύγετε να παίρνετε φάρμακα αν το στομάχι σας είναι άδειο, εκτός αν ο γιατρός σας έχει συμβουλεύσει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Σε αντίθετη περίπτωση φάτε κάτι προηγουμένως

*Μην υπερβαίνετε τη δοσολογία που σας έχει πει ο γιατρός ή αυτή του φυλλαδίου οδηγιών χρήσεως

*Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού πάρετε κάποιο φάρμακο.

*Αν ακολουθείτε αγωγή με φάρμακα που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως χρειαστεί να πάρετε αγωγή γαστροπροστασίας. Πρόκειται για φάρμακα που προστατεύουν το στομάχι όπως είναι οι "ανταγωνιστές αντλίας πρωτονίου".

*Αν κάποιο φάρμακο που πήρατε έχει ως παρενέργεια κάποιες ενοχλήσεις στο στομάχι σας, ενημερώστε το γιατρό. Μπορεί να αλλάξει το φάρμακο με κάποιο που έχει την ίδια δράση αλλά πιο ελαφρύ για το στομάχι ή να αλλάξει τη δοσολογία.

*Αν μετά τη λήψη ενός φαρμάκου αισθανθείτε καούρα, ξινίλες ή διαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι μαύρα, ενημερώστε το γιατρό.

*Δεν πρέπει να πάρετε δύο διαφορετικά αντιφλεγμονώδη ταυτόχρονα

*Μην συνδυάζετε αντιφλεγμωνώδη με φάρμακα που περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ.

*Διαβάζετε το φύλλο οδηγιών αν τυχόν το φάρμακο σας αντενδείκνυται σε κάποιες παθήσεις του στομάχου ή για αλληλεπιδράσεις που μπορεί να έχει με άλλα φάρμακα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...