Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Citigroup: Στο 90% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί η Citigroup την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τους επόμενους 12 με 18 μήνες, δίνοντας πιθανότητες περίπου 90%, έναντι πιθανοτήτων 50 - 75% που έδινε προηγουμένως.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας σε σχετικό τους σημείωμα, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ενιαία νομισματική ένωση θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα.

Συγκεκριμένα, η Citigroup αναφέρει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βγει από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2013, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη ακριβούς ημερομηνίας.

«Το βασικό μας σενάριο είναι για μια παρατεταμένη οικονομική αδυναμία και αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές των περιφερειακών χωρών, θα οδηγήσουν σε μια νέα ύφεση στην ευρωζώνη συνολικά εφέτος και την επόμενη χρονιά», σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.

«Αναμένουμε ότι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) θα ακολουθήσει μια σειρά από πολιτικές με στόχο να αποτραπεί μια κατάρρευση τύπου ντόμινο στο τραπεζικό σύστημα και κλιμακούμενη οικονομική αναστάτωση» αναφέρεται στο σημείωμα, στο οποίο οι αναλυτές προσθέτουν ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν συμβεί, δεν θα τερματίσει την κρίση στην ενιαία οικονομική ζώνη». Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά ότι, ακόμα και μετά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία είναι πιθανό να ενταχθούν σε κάποιου είδους πρόγραμμα διάσωσης έως το τέλος του 2012.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...