Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Δηλώστε τα «μαύρα» και πληρώστε για να τα... σώσετε, λέει το υπουργείο Οικονομικών

Μια τελευταία ευκαιρία σε όσους φορολογούμενους έχουν αποκρύψει εισοδήματα, ακίνητα, καταθέσεις και συμμετοχές σε off-shore θα δώσει το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση εφαρμόζοντας για πρώτη φορά «πόθεν έσχες για όλους» και καλώντας τους πολίτες να πληρώσουν έναν «ελκυστικό φόρο».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών πήρε το «πράσινο φώς» από τον Αντώνη Σαμαρά για να προχωρήσει το πολυθρύλητο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις. Στόχος είναι η πλήρης καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ για όσους δεν συμμορφώνονται θα υπάρχουν αυστηρά χρηματικά πρόστιμα και ποινική δίωξη.

Παράλληλα με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Το Βήμα», εξετάζεται η επιβολή ενός «ελκυστικού» φόρου σε όσους δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, κλπ) που είχαν «ξεχάσει» να αναφέρουν στις μέχρι τώρα φορολογικές τους δηλώσεις.

Αντίθετα, για όσους αρνηθούν να δηλώσουν τα στοιχεία αυτά, το υπουργείο θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις με στόχο να διαπιστώσει αποκλίσεις ανάμεσα στα εισοδήματα και την συνολική περιουσία του φορολογούμενου. Το ύψος του φορολογικού συντελεστή ο οποίος θα επιβληθεί στην αδήλωτη περιουσία θα συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Όπως είναι φυσικό, το μέτρο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και της επιβολής φόρου στην αδήλωτη περιουσία δεν θα εφαρμοστεί σε περιπτώσεις νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος και δεν θα αφορά πολιτικούς και πρόσωπα που υπηρέτησαν σε δημόσιες θέσεις.

Διασταυρώσεις με όπλο την τεχνολογία

Επιπλέον, η διασταύρωση των στοιχείων θα γενικευθεί καυώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αξιοποιήσει την τεχνολογία αντλώντας στοιχεία για τους φορολογούμενους από τις διάφορες βάσεις δεδομένων που τηρούν οι τράπεζες, τα ταμεία, οι κλινικές, το Κτηματολόγιο αλλά και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και άλλοι φορείς...

Ήδη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συγκεντρώνουν στοιχεία από τις τράπεζες για τον τζίρο επιχειρήσεων και επιτηδευματιών και κάνουν διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...