Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Άνοιγμα στην ρώσικη αγορά επιχειρεί η Εύβοια

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική ημερίδα του Επιμελητηρίου Εύβοιας, με θέμα την «Προώθηση των Προϊόντων και των Υπηρεσιών της Εύβοιας στην αγορά της Ρωσίας».

Την έναρξη της ημερίδας - στην οποία μετείχαν πλήθος παραγωγικών, επιχειρηματικών, τουριστικών φορέων, καθώς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης – κήρυξε ο πρέσβης της ρωσικής ομοσπονδίας στην Αθήνα κ. Βλαντιμίρ Τσικικβισβίλη, ο οποίος τόνισε τους μακροπρόθεσμους και ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και εμπορικούς δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα.

Ο κ. Τσικικβισβίλη αναφέρθηκε, μάλιστα, και στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, λέγοντας ότι «πριν σχεδόν 200 χρόνια ο Τσάρος Αλέξανδρος Α' προσκάλεσε τον Ιωάννη Καποδίστρια και του πρότεινε να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας».

Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου , τονίζοντας ότι «τα τελευταία 2 με 2,5 χρόνια ήταν μία δύσκολη περίοδος για τις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω υποκειμενικών και αντικειμενικών αιτιών που οδήγησαν τις εμπορικές μας σχέσεις σε μία σημαντική μείωση». «Παρόλα αυτά», όπως είπε, «οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία το 2011 σημείωσαν αύξηση 38%, ενώ τόνισε ότι η πρεσβεία της ρωσικής ομοσπονδίας και ο ίδιος προσωπικά θα σταθεί στο πλευρό όσων επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της χώρας του».

«Τον καλό σου φίλο στην ανάγκη τον καταλαβαίνεις. Και σήμερα στην ανάγκη μας η Ρωσία είναι εδώ», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνορωσικής Επιτροπής Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου και βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου. «Τα τελευταία 2,5 χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις μπήκαν στην κατάψυξη», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου, που αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα που υπήρξε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν και στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στην επίσκεψη του τελευταίου στη Μόσχα.

Στο μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Επιμελητήριο Ευβοίας και στο Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, που υπογράφηκε πριν 1 χρόνο, και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας, κ. Παναγιώτης Σίμωσης.

Ο κ. Σίμωσης υποστήριξε ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της αγοράς ακινήτων και των αγροτικών προϊόντων», ενώ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εμπορικών αποστολών στη Μόσχα και σε άλλες σημαντικές ρωσικές πόλεις.

Στο πάνελ της ημερίδας συμμετείχαν ο Ρώσος εμπορικός ακόλουθος, κ. Βαλερί Νικολάγιεφ, ο γενικός γραμματέας του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννης Τζεν, ο σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Ιωάννης Μάρκος, και ο πρόεδρος ελληνικών τροφίμων και ποτών, κ. Αριστοτέλης Καρβέλλας. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις τεράστιες ευκαιρίες που υπάρχουν στη Ρωσία, αλλά και στα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων να εκτοξευθούν.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...