Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Θα καλυφθούν στο ακέραιο οι δαπάνες για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Διαβεβαίωσε ο κ. Λοβέρδος την κ. Περλεπέ».

Συζητήθηκε την Πέμπτη 8/9/2011 στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ - Σηφουνάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των Ν.Π.Ι.Δ. που λειτουργούν στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης .

Aναπτύσσοντας την ερώτησή της η κ. Περλεπέ ανέφερε και τα εξής: «Στη χώρα μας υπάρχουν 210 Μονάδες Ψυχικής Υγείας των Ν.Π.Ι.Δ. και όλες αυτές μεταξύ των οποίων και οι 4 ξενώνες στο νομό μου, λειτουργούν άριστα και έχουν συμβάλει πάρα πολύ στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Όλες αυτές οι μονάδες κινδυνεύουν σήμερα να διακόψουν τη λειτουργία τους, μετά την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να μειώσει το κονδύλι από τα 82 εκατομμύρια που ήταν για το 2011 κατά 36,8 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι μένουν 45 εκατομμύρια, τα οποία δεν μένουν, διότι έχουν ήδη απορροφηθεί για τη λειτουργία όλων αυτών των μονάδων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Εδώ θέλω να επισημάνω ότι το κανονικό κονδύλι που θα έπρεπε να πάρουν αυτές οι μονάδες, για να λειτουργήσουν άριστα, ήταν 94 εκατομμύρια.

Το επισημαίνω αυτό, για να πω ότι δεν μπορεί να περικοπεί ούτε ένα ευρώ από το κονδύλι που είχε εγγραφεί από την αρχή, γιατί σας λέω ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους.

Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι τριάντα πέντε χιλιάδες άρρωστοι που περιθάλπονται από αυτές τις Μονάδες μένουν στο έλεος. Επίσης, χίλιοι πεντακόσιοι άρρωστοι που ήδη υπάρχουν στους ξενώνες, στις στεγαστικές δομές αυτής της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θα πρέπει να γυρίσουν ξανά στα άσυλα –γιατί πού αλλού θα πάνε αν κλείσουν αυτές οι δομές;- θα πρέπει να τους γυρίσουμε ξανά στη Λέρο ή στα ψυχιατρεία; Είναι δηλαδή αδιανόητο, ούτε στο πιο εφιαλτικό όνειρο, να σκεφθούμε ότι αυτές οι δομές θα μπορέσουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Σας ρωτώ τι θα κάνετε και πώς θα παρέμβετε σαν Υπουργείο Υγείας για να μην περικοπεί το κονδύλι και να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία όλων αυτών των μονάδων και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν οι Μονάδες γιατί τότε: « θα υπήρχε μία τρομακτική αναστάτωση στους ανθρώπους, στις οικογένειές τους, στο σύστημα υγείας, στην ελληνική κοινωνία, αλλά και μια εικόνα ντροπής εκτός συνόρων» και προσέθεσε:

«Συνεπώς, σας διαβεβαιώνω στην πρωτολογία μου –και θα επεκτείνω την απάντησή μου στη δευτερολογία μου- ότι θα καλύψουμε στο ακέραιο αυτή τη δαπάνη. Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, γιατί περί αυτού πρόκειται, γιατί χρειαζόμαστε αυτές τις διακόσιες δέκα μονάδες. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή της οργάνωσης της ελληνικής πολιτείας.

Να μείνετε ήσυχη λοιπόν, και να διαβεβαιώσετε τους εργαζόμενους ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας θα καλύψει τις ανάγκες τους».

…Θα αναρωτηθείτε βέβαια «που θα τα βρείτε όλα αυτά»

Κυρία συνάδελφε, καθημερινά εντοπίζουμε πηγές χρημάτων, οι οποίες είναι κεκαλυμμένες. Η αγωνία μας αυτή εντοπίζει πηγές χρηματοδότησης και όσο μπορούμε πιο γρήγορα, στα όρια του δυνατού και του εφικτού κάνουμε προσπάθειες. Μην ανησυχείτε και διαβεβαιώστε να μην ανησυχούν».

Μετά την τοποθέτηση του κ. Υπουργού η κ. Περλεπέ στην δευτερολογία της υπογράμμισε:

«Χαίρομαι, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας, γιατί πράγματι και οι εργαζόμενοι, είτε είναι γιατροί είτε είναι νοσηλευτές είτε είναι οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγοι κ.λπ., που υπάρχουν σε αυτές τις μονάδες, είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι και προσφέρουν πάρα πολύ μεγάλες υπηρεσίες. Σας το λέω αυτό επειδή είμαι γιατρός και επειδή ζω σε ένα Νομό που υπάρχουν ξενώνες, τους έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές. Και αυτό το έκανα όχι τώρα που είμαι Βουλευτής, αλλά από παλιότερα, όταν ήμουν στο συνδικαλιστικό όργανο στο χώρο της υγείας.

Επιμένω και λέω ότι σίγουρα υπάρχουν, όπως είπατε κι εσείς, κάποια κονδύλια.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να ολοκληρωθεί, όπως πρέπει, όλη η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Λοβέρδος την απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση της κ. Περλεπέ επανέλαβε: « Σας λέω λοιπόν ότι έχετε δίκιο επειδή το εννοώ και δεν σας το λέω για να σας ευχαριστήσω για λίγα λεπτά και μετά να βγείτε έξω και να εκτεθείτε στους ανθρώπους που θα διαβεβαιώσετε……Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη μισθοδοσία τους και δεν θα ακυρωθεί κατ’ ουσίαν το πρόγραμμα».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...