Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ματιές σε µια αρχαία πόλη

 «Ερέτρια: µατιές σε µια αρχαία πόλη» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο(Πατησίων 44, τηλ. 210-8217.717) έως τις 25 Αυγούστου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη της Ερέτριας, η δηµόσια και ιδιωτική ζωή, τα ιερά και οι νεκροπόλεις της, όπως αποκαλύφθηκαν από το 1885 µέχρι σήµερα από τις ανασκαφές.

Συνολικά εκτίθενται 437 ευρήµατα (σε τέσσερις ενότητες)µαζίµε σχεδιαστικές αναπαραστάσεις,µακέτες και προβολές βίντεο που δίνουν συνολική εικόνα για την καθηµερινότητα των Ερετριέων και αφηγούνται την ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της τον 8ο αιώνα π.Χ. ώς και το τέλος της αρχαιότητας και τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους.

Τα  437 αρχαία αντικείμενα, χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες:
Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην ιστορική πορεία της πόλης, που κατοικείται αδιάλειπτα από την αρχή της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Δείχνει πως έπειτα από μια περίοδο ύφεσης κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., κυρίως εξαιτίας των Περσικών πολέμων, η πόλη ανασυγκροτείται και ευημερεί κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Α.
Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η θρησκευτική ζωή. Οι λατρείες και τα ιερά, με πρώτο του πολιούχου θεού, Δαφνηφόρου Απόλλωνα.
Στην τελευταία ενότητα θίγονται θέματα θανάτου και μεταθανάτιας ζωής.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...