Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Απολύθηκε παιδίατρος απο το ΕΣΥ για το θάνατο επτάχρονου αγοριού

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απολύθηκε διευθύντρια παιδιατρικής κλινικής νοσοκομείου Αιγαίου, η οποία κατηγορείται ότι χορήγησε δεκαπλάσια από την προβλεπόμενη δόση αντιδότου σε επτάχρονο αγόρι που είχε πιει ένα μπουκάλι Depon, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλικό οίδημα και πεθάνει.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το Σεπτέμβριο του 2000 το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς είχε πιει το περιεχόμενο ενός φιαλιδίου Depon. Η γιατρός του χορήγησε ενδοφλεβίως ως αντίδοτο το φάρμακο Parvolex χωρίς όμως να υπολογίσει σωστά το βάρος του παιδιού ούτε τις δόσεις του αντιδότου οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ήταν δεκαπλάσιες των προβλεπομένων.

Το αγόρι παρουσίασε γενικευμένους σπασμούς και οίδημα στον εγκέφαλο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου και κατέληξε μετά από τρεις ημέρες.

Το πειθαρχικό συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ, έκρινε, αρχικά, τη συγκεκριμένη γιατρό αθώα.

Η υπόθεση, όμως, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησε και την ποινική δικαιοσύνη με το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου, το 2006, να κρίνει ένοχη τη γιατρό για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Με την απόφαση της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Το 2009 μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης ο υπουργός Υγείας έβγαλε από το αρχείο τον πειθαρχικό φάκελό της και ζήτησε την επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας.

Αυτή τη φορά το πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε στην διευθύντρια, κατά πλειοψηφία, την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης ενός έτους.

Η υπόθεση, όμως, έφτασε και στο ΣτΕ, καθώς ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε αντίθετη άποψη. Υποστήριξε ότι έπρεπε να της επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης και όχι της προσωρινής παύσης ενός έτους.

Το ΣτΕ με απόφασή του (329/2012) της έδειξε τελικά το δρόμο για την οριστική απόλυσή της κρίνοντας ότι διέπραξε το πειθαρχικό παράπτωμα της ατελούς εκπλήρωσης των καθηκόντων της.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...