Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ο Αναγνωστάκης για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων και τα διόδια

Τοποθέτηση στην ολομέλεια της βουλής, κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για την κύρωση των συμβάσεων για μεγάλα οδικά έργα, έκανε χθες βράδυ ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης.


Ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας πως το παρόν νομοσχέδιο θα έπρεπε να είναι αφορμή για μια πανηγυρική συνεδρίαση της βουλής, δυστυχώς όμως αποδείχτηκε ότι είναι ένα νομοσχέδιο ενίσχυσης των εργολαβικών οικονομικών συμφερόντων και θα βαρύνει τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και τον Ελληνικό Λαό.

Αποστόλου: Η ΕΥΒΟΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ – ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, και συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο., για το σ/ν του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων.

«Για μας το ζητούμενο στις συμβάσεις που συζητάμε είναι το πως θα γίνουν τα έργα, με ποιές προτεραιότητες και σε ποιους χρόνους. Τα συγκεκριμένα έργα απαιτούσαν νέο φθηνότερο σχεδιασμό προκειμένου να μειωθεί το κόστος, με νέες αποτιμήσεις λόγω νέων τιμών εργασίας και υλικών.
Όπως επίσης η αποπληρωμή τους δεν μπορεί να γίνεται με διόδια, που δε θα παίρνουν υπόψη τους τη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα για τους χρήστες που πάνε στις δουλειές τους, για τα φτωχότερα στρώματα, για τους οικονομικά ασθενέστερους. Είναι απαράδεκτη η άποψη ότι όσοι δε μπορούν υπάρχει η λαιμητόμος του παράδρομου. Είναι προκλητική η συγκεκριμένη πρότασή σας, ιδιαίτερα στο δρόμο Χαλκίδας-Σχηματαρίου.

Οι παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων παρουσιάζουν πολλές πρωτοτυπίες.
Ενώ εσείς χαράσσετε την πολιτική και τους βασικούς σχεδιασμούς των συγκεκριμένων έργων και βέβαια διασφαλίζετε και τη χρηματοδότηση δεν συμμετέχετε ούτε ως παρατηρητής στην υλοποίηση, όλα ανατίθενται σε εταιρείες ιδιωτικού συμφέροντος

Μια άλλη πρωτοτυπία είναι ο τρόπος αποπληρωμής τους. Υπάρχουν έργα που ήδη έχουν παραχωρηθεί εδώ και χρόνια, όπως και έργα για τα οποία πληρώνονται διόδια εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα ευρώ έργο. Καταβάλλεται δηλαδή αντίτιμο χρήσης δρόμων από πολίτες που κατά μεγάλο μέρος δε θα ζουν για να τους απολαύσουν.

Υπάρχουν άλλα έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και καλούνται οι χρήστες τους να καταβάλλουν αντίτιμο χρήσης που θα αποπληρώσει άλλα έργα.
Τελικά το χρηματοδοτικό σχήμα αυτών των παραχωρήσεων καταλήγει στον Έλληνα πολίτη, αφού τη συνεισφορά του δημοσίου πληρώνει ο φορολογούμενος και τη συνεισφορά των τραπεζών και του εργολάβου ο χρήστης. Παλαιότερα τα έργα είχαν επιλεκτικά διόδια στον άξονα Αθήνα- Πάτρα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Τώρα δεν έχετε αφήσει ούτε τους παράδρομους.

Τελικά αυτό που καταφέρατε με τις συγκεκριμένες συμβάσεις είναι να αποζημιώσει το δημόσιο όλες τις ζημιές των εργολάβων και να συμφωνήσετε ένα νέο χρηματοδοτικό σχήμα με περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση.

Κι έρχομαι στη σύμβαση παραχώρησης της Ιονίας οδού, την οποία καλούμαστε οι Ευβοιώτες και οι επισκέπτες της Εύβοιας να χρηματοδοτήσουμε με τη τοποθέτηση διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου- Χαλκίδας.

Πρόκειται για ένα δρόμο που έχει κατασκευαστεί στο σύνολό του, δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ ο ανάδοχος αφού πληρώθηκε από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, τους οποίους βεβαίως έχουμε εδώ και 17 χρόνια πολλαπλάσια πληρώσει με τα διόδια που καταβάλλαμε στο Σχηματάρι, στην είσοδο του νομού. Αυτά μας λέγατε τότε, όταν διαμαρτυρόμασταν για την υποχρέωσή μας να πληρώνουμε διόδια για τη χρήση του επόμενου τμήματος της εθνικής οδού, πράγμα που άλλοι έκαναν, αλλά όχι εμείς. Πριν το πόλεμο για να μπει κάποιος στην πόλη της Χαλκίδας πλήρωνε διαπύλια τέλη. Μετά το 1962 που φτιάχτηκε η συρταρωτή γέφυρα πληρώναμε μέχρι το 1977 τέλος διέλευσης και τώρα ετοιμαζόμαστε για αντίτιμο χρήσης.

Σε απάντηση αναφοράς μου για το συγκεκριμένο ζήτημα ενώ αποδέχεστε ότι το κόστος των διοδίων για τους κατοίκους της περιοχής θα είναι δυσβάσταχτο ξεπερνάτε το πρόβλημα με την προτεινόμενη εναλλακτική λύση, αναφέροντας: «Σε ό,τι αφορά στην οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων από το κόστος διέλευσης των διοδίων, σημειώνεται ότι η χρήση του Έργου Παραχώρησης δεν είναι υποχρεωτική, δεδομένης της δυνατότητας χρήσης εναλλακτικών διαδρομών.» Η εναλλακτική διαδρομή που επικαλείστε έχει μεταβληθεί σε εκατόμβη θυμάτων. Κάθε μέτρο αυτής της διαδρομής κι ένα εικονοστάσι.

Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί. Ούτε τους σταθμούς είσπραξης δε θα αφήσουν να φτιάξετε. Πριν καταθέσω το ομόφωνο χθεσινοβραδινό ψήφισμα Φορέων και Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων σας διαβάζω μία παράγραφο και σας προλέγω ότι αυτοί που συμφώνησαν ομόφωνα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι:
-ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να εμποδίσει στην πράξη την κατασκευή του νέου Σταθμού Διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου – Χαλκίδας.
-ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ τον Δήμαρχο προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε οι εργοταξιακές δυνάμεις του Δήμου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρέμβουν για να αποτρέψουν την εγκατάσταση του νέου Σταθμού, όταν αυτή επιχειρηθεί.
Και επαναλαμβάνω μην τα φορτώνεται ΣΥΡΙΖΑ.

Τους φτιάξατε έτσι και για ένα λόγο παραπάνω: ούτε μια παρέμβαση εδώ και χρόνια στο άθλιο- αρχέγονο το ονομάσατε προχθές στην Επιτροπή - οδικό δίκτυο της Εύβοιας δεν έχετε γίνει.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο Υπουργός ανακοινώσατε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της παράκαμψης Χαλκίδας. Ψάχνω να το βρω και δεν το βρίσκω. Δεν υπάρχει κάλυψη από πλευράς χρηματοδότησης. Τα ίδια κάνετε με το νοσοκομείο Χαλκίδας έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά έχει καταντήσει γιοφύρι της Άρτας. Άρα λοιπόν μην περιπαίζεται την κοινωνία, ανακοινώνοντας εντάξεις έργων χωρίς να έχετε εξασφαλίσει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.

Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη ρύθμισή σας γιατί οδηγεί το Ελληνικό δημόσιο δηλαδή τον Έλληνα πολίτη σε βάρη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Κι επειδή έχουμε καταθέσει και μία Τροπολογία, αναφέρομαι στην Τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, έχουμε συζητήσει μεταξύ μας αγαπητοί συνάδελφοι και για το περιεχόμενο της τροπολογίας μας ουσιαστικά συμφωνείτε κι εσείς, άρα μήπως είναι η ευκαιρία έστω σε αυτήν την τοπολογία να βρεθεί ένας τρόπος να συνυπάρξουμε, γιατί ο ελληνικός λαός δεν αντέχει καταστάσεις σαν κι αυτές που φαίνεται ότι έρχονται.»

Αναγνωστάκης - ΔΗΜΑΡ: «Μη αξιοκρατικό σύστημα μοριοδότησης».


Αναφορά για το σύστημα μοριοδότησης των δημοτικών αστυνομικών, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης. 


Η αναφορά στηρίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το οποίο, εκλείπει κάθε έννοια αξιοκρατίας από το σύστημα μοριοδότησης. 

Δυο συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο σε Ψαχνά και Αλιβέρι

Συνελήφθησαν χθες Τρίτη 10 Δεκεμβρίου σε Ψαχνά και Αλιβέρι, ένας 52χρονος Έλληνας και ένας 28χρονος Αλβανός για χρέη στο Δημόσιο. 


Στην πρώτη περίπτωση ο 52χρονος που συνελήφθη χθες το πρωί στα Ψαχνά Ευβοίας, από αστυνομικό του

Σχηματάρι: 40χρονη έστειλε τρία άτομα στο νοσοκομείο!


Το περιστατικό συνέβη στον δρόμο Σχηματάρι-Δήλεσι. Κάτω από άγνωστες συνθήκες το αυτοκίνητο μιας 40χρονης γυναίκας συγκρούστηκε με άλλο όχημα στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα.



Από την σύγκρουση τραυματίστηκαν και οι τρεις επιβάτες του οχήματος. 

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Σε επαγρύπνηση για τη κυριακάτικη αργία

Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ απευθύνεται στη Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας και επισημαίνει ότι:


"Καλούμε τους εργαζόμενους στο εμπόριο σε επαγρύπνηση για τη κυριακάτικη αργία. 

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς που εμπλέκονται στο θέμα να πάρουν αποφάσεις για να μην ανοίγει κανένα μαγαζί, καμιά Κυριακή. Να υπάρχουν ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας.  

Ο Αναγνωστάκης για τη μισθοδοσία των καθαριστριών στα σχολεία

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, σχετικά με τη μισθοδοσία των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση έργου στα σχολεία, ύστερα από επιστολή της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Α' & Β'βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων.

Η αναφορά:

Απασχόληση για άνεργους, νέους επιστήμονες, ασφαλισμένους ΟΓΑ, Ερέτριας, Καρύστου, Κύμης και Αλιβερίου

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ευβοϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη» υλοποιεί την Πράξη με τίτλο «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας στο Νομό Εύβοιας» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και ΚΑΛΕΙ τους κατοίκους των Δήμων, Ερέτριας, Καρύστου, και Κύμης-Αλιβερίου, που πληρούν μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις

Να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής

Ο Βαγγέλης Γερμανός και ο Ελληνοϊνδιάνος Νίκος Βερόπουλος στην Οδό Ονείρων

Τι θέλει ένας Ελληνοϊνδιάνος στην Χαλκίδα; Ο Βαγγέλης Γερμανός τι κάνει μαζί του;


Τραγουδοποιός μοναδικός ο Βαγγέλης Γερμανός έχει πειραματιστεί με τη μουσική και όχι μόνο.

Χαλκίδα: Το καρτελάκι πάνω από το στήθος ήταν... η επιτομή της απάτης!

Πρωταγωνίστριες στην υπόθεση δύο νεαρές κοπέλες που έγιναν θέμα συζήτησης στην Χαλκίδα...


Το περιστατικό έγινε στην Χαλκίδα. Δύο νέες και ωραίες κοπέλες έκαναν την εμφάνιση τους στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Πάνω από το στήθος, είχαν βάλει μία κονκάρδα αθλητικής ομάδας της Νότιας Εύβοιας. 

Ίδρυση Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου προχωρά στην ίδρυση Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου του οποίου δικαιούχοι είναι κατά προτεραιότητα οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου.


Στόχος του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η δωρεάν παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Ο Αναγνωστάκης για την Προστασία αδέσποτων ζώων

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Αναγνωστάκης Δημήτρης, Γιαννακάκη Μαρία και Μάρκου Κατερίνα, σχετικά με την αποδέσμευση κονδυλίων, που έχουν προϋπολογιστεί για τους Δήμους της χώρας, αλλά δυστυχώς δεν έχουν καταβληθεί προς τους αρμόδιους φορείς τα τελευταία τρία χρόνια.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...