Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Συμβολικό κλείσιμο της νέας γέφυρας της Χαλκίδας για τα σχολικά κτίρια στην Κάρυστο

Δεκαπέντε (15) μέρες τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της Καρύστου είναι στο δρόμο. Αποφασίστηκε το κλείσιμο της γέφυρας Χαλκίδας, στα πλαίσια κινητοποιήσεων εξ αιτίας της μη ανέγερσης κτιρίου που θα στεγάσει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου.

Μαθητές και γονείς λένε:

Σας γνωρίζουμε ότι αποφασίσαμε τα παιδιά μας να μην τα στείλουμε πια σε ένα σχολείο, που έχει κατασκευαστεί για Σούπερ Μάρκετ και για οποίο υπάρχει έκθεση ακαταλληλότητας από το 2001, που αναφέρει εκτός των άλλων και προβλήματα στατικής επάρκειας του κτιρίου.
Για 15 μέρες 470 παιδιά είναι στο δρόμο, με τα σχολεία κλειστά και την πόλη της Καρύστου να βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση, αλλά αποφασισμένη να μην κάνει πίσω, γιατί 22 χρόνια τώρα ακούει μόνο υποσχέσεις.
 Σε μια προσπάθεια να «αναγκάσουμε» τους αρμόδιους να στρέψουν το βλέμμα τους σε μια πόλη χωρίς σχολεία (το ένα δημοτικό είναι σε ένα ακατάλληλο σουπερ μάρκετ και το άλλο είναι με προκάτ αίθουσες), αποφασίσαμε μια σειρά κινητοποιήσεων, εκ των οποίων μία είναι την Πέμπτη, 26 Μαϊου, με το συμβολικό κλείσιμο της νέας γέφυρας της Χαλκίδας στις 8:30 π.μ"

 Ενδεικτικό είναι ότι το 1ο δημοτικό στεγάζεται σε κοντέινερ και το 2ο δημοτικό φιλοξενείται σε κτίριο που παλιά λειτουργούσε ως σούπερ μάρκετ. Κρατώντας πανό στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, το συγκεντρωμένο πλήθος έκανε πορεία στους δρόμους της πόλης.
«Θα το παλέψουμε μέχρι να δικαιωθούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καρύστου, Νίκος Μανώλης.

Πηγή: eviaportal.gr

Έκπτωση μέχρι και 350 ευρώ στο ρεύμα της ΔΕΗ

Εκπτώσεις μέχρι 350 ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Η εν λόγω έκπτωση αφορά και την Κοινότητα Αχλαδίων στη Σητεία, όπου η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 330 ευρώ, ενώ αφορά 32 παροχές της ΔΕΗ.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Η παροχή εκπτώσεων στους καταναλωτές των περιοχών αυτών θεσπίστηκε με το νόμο 3851 / 2010, ως ένα από τα μέτρα που θα αμβλύνουν τις τοπικές αντιδράσεις στις περιοχές όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κ.α.)

Προβλέπεται συγκεκριμένα στο νόμο 3851 η επιστροφή στους οικιακούς καταναλωτές του ποσοστού 1% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. της περιοχής τους.

Με τη νέα τροπολογία που έχει ετοιμαστεί και την Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει, εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης και παρέχεται η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης των επιστροφών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με τη νέα ρύθμιση είναι εφικτό να καλυφθεί το σύνολο του ηλεκτρικού σκέλους του λογαριασμού ενός νοικοκυριού και σε κάποιες περιπτώσεις όπου η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ είναι μεγάλη σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό και ένα μέρος των τελών υπέρ τρίτων που εξοφλούνται μέσω των λογαριασμών αυτών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει ορισμένα «σενάρια» επιστροφών και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου είναι εγκατεστημένες Ανανεώσιμες Πηγές. Συγκεκριμένα:

-Στην Κοινότητα Στουπαίων και στην Κοινότητα Πολυποτάμου στην Εύβοια, το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση εκτιμάται στα 350 ευρώ και αφορά 36 και 10 νοικοκυριά, αντίστοιχα. Μικρότερα ποσά θα επιστραφούν και στους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές των κοινοτήτων αυτών.

-Στην Κοινότητα Ν. Στύρων στην Εύβοια το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 200 ευρώ και αφορά 316 νοικοκυριά. Μικρότερα ποσά θα πιστωθούν και οι υπόλοιποι οικιακοί καταναλωτές (1672 στο σύνολό τους).

Γύρισαν τη Χαλκίδα ορθοπεταλιά

Την ηλιόλουστη Κυριακή εκμεταλλεύτηκαν δεκάδες ποδηλάτες της Χαλκίδας. Πήραν το ποδήλατο τους και έκαναν...ορθοπεταλιά το γύρο της Χαλκίδας!

Ξεκίνησαν από την παραλία στο ύψος της γέφυρας του Ευρίπου, πήγαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου, συνέχισαν στις οδούς Αγγελή Γοβιού, Κώτσου, Βενιζέλου, Αβάντων, έφτασαν στα τένις και γύρισαν προς το κέντρο.

Πέρασαν στη βοιωτική πλευρά, επισκέφτηκαν το μοναδικό ποδηλατόδρομο της Χαλκίδας στο Βούρκο και επέστρεψαν στη γέφυρα του Ευρίπου.

Πρόκειται για λάτρειες του ποδηλάτου που δεν έχουν σχέση με κανένα σύλλογο και φορέα. Οργανώνονται μεταξύ τους και κάνουν ποδηλατικές εξορμήσεις, δυστυχώς όμως χωρίς να ενημερώσουν την Τροχαία για να υπάρχει ασφάλεια.

Ο συντονιστής της ποδηλατοδρομίας και γιατρός του Νοσοκομείου Χαλκίδας Αντώνης Σώτος είπε στο egnomi.gr σχετικά: «Η πορεία γίνεται με ασφάλεια. Φροντίζουμε οι πιο έμπειροι γι' αυτό. Ευχαριστούμε βέβαια και τους οδηγούς που είναι πολύ συνεργάσιμοι μαζί μας».

Ανάμεσα σ' αυτούς που έκαναν ...ορθοπεταλιά, ήταν ο δικηγόρος Γιώργος Γιαννακουρέας, η συνάδελφός του Ελίνα Παππά, η μητέρα της Ολυμπιονίκη Ειρήνης Αϊνδιλή, Αγγελική Αϊνδιλή και πολλοί άλλοι.
egnomi.gr
Enhanced by Zemanta

Στον Υπουργό για την μεταφορά του Λιμένος Χαλκίδας

View of the city of Chalkida, GreeceImage via WikipediaH βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Εύβοιας κύριος Στέφανος Μπασινάς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κύριος Κώστας Κουλουρίδης, συναντήθηκαν στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, με τον Υπουργό κύριο Γιάννη Διαμαντίδη και συζήτησαν μαζί του το θέμα της μεταφοράς του Λιμανιού της Χαλκίδας.

Ο κύριος Υπουργός, αφού άκουσε με προσοχή τις απόψεις και τα επιχειρήματα που του ανέπτυξαν οι συνομιλητές του, δήλωσε θετικός στη μεταφορά του λιμανιού και ανέθεσε στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, να μελετήσουν το θέμα και να συντάξουν σχετική εισήγηση.

Η κυρία Περλεπέ δήλωσε ικανοποιημένη από τη εξέλιξη αυτή και τόνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα αυτό, ώστε η μεταφορά του λιμένος να προχωρήσει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...