Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Κύμη: Πόλεμος για το σπίτι του Mr Pap


Μήλον της Εριδος έχει γίνει το πατρικό σπίτι του διάσημου ανά τον κόσμο γιατρού Γιώργου Παπανικολάου στην Κύμη Ευβοίας. Σήμερα μάλιστα στην αίθουσα του δικαστηρίου αναμένεται να δοθεί μάχη ανάμεσα στον δήμαρχο της περιοχής Δημήτρη Θωμά και τον δημοτικό σύμβουλο Ευάγγελο Μπελιά σχετικά με το κόστος εργασιών και τον αδιαφανή, όπως καταγγέλλεται, τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εργασίες στο κτίριο όπου γεννήθηκε αλλά και έζησε ο σπουδαίος ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε το γνωστό σε όλους Pap-test.

 «Πρόκειται για μια υπόθεση που άρχισε το 2006. Στο κέντρο της Κύμης βρίσκεται το πατρικό σπίτι του σπουδαίου γιατρού, το οποίο αγοράστηκε πριν από έξι χρόνια από την τότε δημοτική αρχή προκειμένου να διασωθεί, να αναπαλαιωθεί και να μετατραπεί σε μουσείο, αφιερωμένο στον δικό μας επιστήμονα. Ομως σήμερα, αν και στο εξωτερικό όλοι πιστεύουν ότι έχει φτιαχτεί και είναι πόλος έλξης τουριστών, ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευή» λέει στην «Espresso» δημοτικός σύμβουλος της περιοχής και προσθέτει: «Αντί η δημοτική αρχή να εκδώσει ολοκληρωμένη άδεια για να γίνουν όλες οι εργασίες, εξέδωσε άδεια μικρής κλίμακας, η οποία ισχύει για μικρό διάστημα. Ετσι η πολεοδομία όχι μόνο σταμάτησε τις εργασίες, αλλά επέβαλε και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο στη δημοτική αρχή».

Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος σημειώνει ότι οι εργασίες και οι δαπάνες έχουν γίνει με αδιαφανή τρόπο. «Για παράδειγμα, η σκεπή κατασκευάστηκε δύο φορές. Ο δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Μπελιάς ζήτησε επανειλημμένως να του δοθούν από τη δημοτική αρχή έγγραφα της οικονομικής υπηρεσίας για να δούμε τι ακριβώς γίνεται, αλλά ποτέ δεν του δόθηκαν. Ετσι μίλησε ανοιχτά για κακοδιαχείριση και ο δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς του έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Από την πλευρά του, ο κ. Μπελιάς του απάντησε με τον ίδιο τρόπο κι έτσι οδηγήθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, με επίκεντρο το σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου, ένα κτίριο που θα έπρεπε να κοσμεί τη γενέτειρά του».


Ο σπουδαίος επιστήμονας 

Κορυφαίος επιστήμονας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο, ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο εφευρέτης του Παπ-τεστ, γεννήθηκε το 1883 στην Κύμη και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1962 στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ηταν γιος του Κουμιώτη γιατρού, δημάρχου και βουλευτή της Κύμης Νικολάου Γ. Παπανικολάου.

Ο πατέρας του τον ήθελε στρατιωτικό γιατρό ή έναν καλό γιατρό στον τόπο του, αλλά αυτά φαίνονταν πολύ λίγα στον νεαρό επιστήμονα. Εκείνος είχε φιλοδοξίες και όνειρα. Αλλωστε ήταν η εποχή της περισσότερης φιλοσοφίας και της λιγότερης Ιατρικής. Μέσα σε αυτό το κλίμα διάβασε Niche, Kahn, Schopenhauer, έμαθε γαλλικά και γερμανικά, μυήθηκε στη μουσική και την ποίηση, και απέκτησε πολύπλευρη εσωτερική καλλιέργεια, η οποία του έδωσε τη δύναμη να αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου είχε προταθεί δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ. Η επιτροπή δεν είχε κάνει δεκτή την πρόταση, αφού θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βραβεύσει την ανακάλυψη μιας θεραπείας αλλά όχι μιας διαγνωστικής μεθόδου. Το λάθος της επιτροπής σήμερα είναι ολοφάνερο: Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, τα περιστατικά θανάτου λόγω καρκίνου της μήτρας μειώθηκαν κατά 70% μετά την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου.

Προτομές του υπάρχουν στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην πλατεία Κύμης, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», το οποίο φέρει το όνομά του, όπως και τα νοσοκομεία της Κύμης και της Θεσσαλονίκης. Η ψηλή γέφυρα της Χαλκίδας επίσης ονομάζεται «Γεώργιος Παπανικολάου» και εκεί υπάρχει ο ανδριάντας του.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ/ Espresso

Enhanced by Zemanta

Πολιτιστικός σύλλογος Κανήθου Χαλκίδας: Αποκριάτικος χορός


* Ο Πολιτιστικός σύλλογος  Κανήθου Χαλκίδας, διοργανώνει στην κοσμική ταβέρνα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ, τον ετήσιο Αποκριάτικο χορό του, την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 13:00 (μεσημέρι)

* Ζωντανή μουσική –  κέφι – χορός – καλό φαγητό & άφθονο κρασί

* Συμμετοχή 15 ευρώ κατ΄ άτομο

* Κρατήσεις προσκλήσεων  : 6974483261 Τηλέμαχος Ζήκος

Ποδόσφαιρο: Διεθνές αναπτυξιακό τουρνουά στη Χαλκίδας


Οι κλήσεις της Εθνικής Παίδων

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Χαράλαμπος Ζελενίτσας ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Εθνικής Παίδων Κ-16 για το διεθνές αναπτυξιακό τουρνουά της Χαλκίδας
 
Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Χαράλαμπος Ζελενίτσας ανακοίνωσε την Δευτέρα (4/3) τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Εθνικής Παίδων Κ-16 για το διεθνές αναπτυξιακό τουρνουά, που θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα (14-17/3/2013), υπό την αιγίδα της UEFA.

Εκτός από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο τουρνουά θα λάβουν μέρος η Μάλτα, το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ.

Στην αποστολή κλήθηκαν οι: Κατσιμήτρος Δημήτριος (Ολυμπιακός), Κασαπίδης Γρηγόριος (ΠΑΟΚ), Παντεκίδης Φώτης (ΠΑΟΚ), Μακροστέργιος Γεώργιος (Ολυμπιακός), Ξηρός Ανδρέας (Παναθηναϊκός), Πατραλής Εμμανουήλ (ΠΑΟΚ), Μελισσόπουλος Ραφαήλ (Skoda Ξάνθη), Αγγελόπουλος Βασίλειος (Παναθηναϊκός), Καρακούτης Γεώργιος (Πανσερραϊκός), Δημητριάδης Αναστάσιος (ΠΑΟΚ), Συλβεστρίδης Δημήτριος (Άγιαξ), Ντούνης Παναγιώτης (ΑΕΚ), Καρβουνίδης Βασίλειος (ΑΕΚ), Βίδαλης Ιωάννης (ΑΕΚ), Τριανταφύλλου Αντώνιος (Αρίων), Λυδάκης Γεώργιος (Εργοτέλης), Παπανικολάου Σπύρος (Παναθηναϊκός), Γιαταγιαννάκης Δημήτριος (Ατρόμητος), Αράπης Γεώργιος (Ολυμπιακός) και Τσέλιος Ηλίας (ΑΕΚ).

Το πρόγραμμα της Εθνικής στο τουρνουά:

14/3/2013, 15.00, Ελλάδα-Μάλτα, Στάδιο Χαλκίδας

15/3/2013, 15.30, Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδα, ΕΠΣ Εύβοιας

17/3/2013, 12.30, Ελλάδα-Ισραήλ, Στάδιο Χαλκίδας

Οι πολίτες "αγκάλιασαν" το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Ο γνωστός δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδος «Τ’ ΑΛΩΝΑΚΙ» πρόσφατα συγκέντρωσε από τα πολυάριθμα μέλη του, μεγάλη ποσότητα φαρμάκων, για τις ανάγκες των ανέργων και ανασφαλίστων  του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της Μητρόπολης.

Τα προσφερθέντα φάρμακά κατεγράφησαν αμέσως από τους αρμοδίους εθελοντές φαρμακοποιούς και διατίθενται ήδη στους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτριος Λιανοστάθης έλαβε θερμότατη ευχαριστήρια επιστολή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο, καθώς και τα Δελτία Ποσοτικής Παραλαβής Φαρμάκων.

Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στη Χαλκίδα, το οποίο, ως γνωστόν, λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολις σε αγαστή συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας, τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, βοηθά τακτικώς 115 ανέργους και ανασφαλίστους συνανθρώπους μας, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες, και δι’ αυτού του τρόπου, της στοργής και της αγάπης της Αγίας μας Εκκλησίας, στην Οποία όλοι μας –Κλήρος και Λαός- αξιωθήκαμε ν’ ανήκουμε.

Η ανταπόκριση των ανθρώπων και σ’ αυτό το κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας για προσφορά στον πλησίον, είναι συνεχής, σπουδαία και συγκινητική, αν αναλογιστούμε μάλιστα και την δυσκολία που υπάρχει σε όλους, λόγω της οικονομικής κρίσεως που μαστίζει εδώ και χρόνια την Πατρίδα μας.

  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος επιθυμεί και δημοσίως να εκφράσει τις ευχαριστίες του αλλά και όλων των συνεργατών του, Κληρικών και λαϊκών, στο φιλανθρωπικό αυτό έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας, το Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο, σε όλους εκείνους που πρόθυμα προσέρχονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο και προσφέρουν φάρμακα, καθώς και επίσης και στους εθελοντές Ιατρούς, Φαρμακοποιούς και Νοσηλευτές που διαθέτουν αρκετό από το χρόνο τους για προσφορά αγάπης.

Ο λαός μας υπήρξε πάντοτε φιλότιμος και σήμερα, στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, θα σταθεί και πάλι πλησίον των ενδεών και εχόντων ανάγκη συνανθρώπων μας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο της Μητρόπολης στην Χαλκίδα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε εκείνους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι, δηλαδή δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη, ούτε και βιβλιάριο απορίας και λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα, κατά τις ώρες 4.00 έως 5.00 μ.μ., στο κτίριο της Οικογενείας Πνευματικού, επί της οδού Μεσσαπίων 10 στη Χαλκίδα.

Όσοι είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι και επιθυμούν να εγγραφούν στις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, θα πρέπει να προσκομίσουν, κατά τις ανωτέρω ημέρες και ώρες, τα εξής δικαιολογητικά:

  • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο
  • Βεβαίωση μη υπάρξεως εισοδήματος από την Δ.Ο.Υ. ή αντίγραφο τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος.
  • Βεβαίωση μηδενικής ασφάλισης από την Πρόνοια.
  • Βεβαίωση του Εφημερίου της Ενορίας του αιτούντος, ότι είναι άνεργος και χρήζει ενισχύσεως.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε και λειτουργεί και δεύτερο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο, στην Ιστιαία της Β. Εύβοιας, το οποίο λειτουργεί κάθε Τετάρτη απόγευμα, κατά τις ώρες 5.00 έως 6.00 μ.μ., στο κτίριο του ΚΕ.Σ.Ο. Ιστιαίας.

Αναγνωστάκης: Θα μεταφερθούν οι φυλακές Χαλκίδας;


Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Εύβοιας  της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης κατέθεσε ερώτηση με θέμα την μετεγκατάσταση των φυλακών  Χαλκίδας εκτός αστικού ιστού .

Στην ερώτηση του ο Βουλευτής αναφέρει ότι έχει διατεθεί χώρος για την μετεγκατάσταση από την Μητρόπολη Χαλκίδας και ερωτά αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προβεί στην μετεγκατάσταση και με τι χρονικό ορίζοντα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...