Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Το δυναμικό περιεχόμενο της καινοτομίας στην Περιφέρεια Στερεάς

Με εναρκτήριο χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Απριλίου στα Καμένα Βούρλα συνάντηση εργασίας για τη στρατηγική καινοτομίας (RIS 3) και έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Στη συνάντηση, όπου παρουσιάστηκε από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το νέο κανονιστικό πλαίσιο και η μελέτη για την Περιφέρεια, είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς και ΕΒΕ Φθιώτιδας, εκπρόσωποι θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου της Στερεάς Ελλάδας.

Στους νέους όρους για την καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση την περίοδο 2014-2020 αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, καθώς και σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που πρέπει να αναθεωρηθούν εν όψει της νέας περιόδου.

Ειδικότερα, ο κ. Περγαντάς προσδιόρισε την καινοτομία ως δυναμικό όρο που μεταβάλλεται ανάλογα με τις οικονομικές και οικονομικές απαιτήσεις κάθε εποχής, διαμορφώνοντας, υπό τις σημερινές συνθήκες, μια νέα φιλοσοφία που θα αναδεικνύει τα «δυνατά σημεία» του τόπου μας και το «τι είναι αυτά που μπορούμε εμείς να κάνουμε καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες με έξυπνους και σύγχρονους τρόπους».

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης, προσδιόρισε την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων της Στερεάς Ελλάδας, ως πρωταρχικό βήμα οργανωτικής καινοτομίας για να διαμορφωθεί μια αποτελεσματική στρατηγική για την Περιφέρεια.

Παράλληλα, ο κ. Περγαντάς, επεσήμανε κρίσιμους πολιτικούς προβληματισμούς σε σχέση με αδυναμίες στη σημερινή διαχείριση του ΕΣΠΑ που είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν.

Κι αυτοί εστιάζονται στην κεντρική διαχείριση πόρων για τομείς αιχμής στην καινοτομία, όπως είναι η επιχειρηματικότητα και η αγροτική ανάπτυξη σε διασύνδεση με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Στην ουσία, ο Περιφερειάρχης τόνισε, πως για να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά ως Περιφέρεια τη στρατηγική καινοτομίας και έξυπνης εξειδίκευσης 2014-2020, είναι αναγκαίο να έχουμε στα χέρια μας τα κατάλληλα εργαλεία : δηλαδή τα αναγκαία κονδύλια και την αυτοδιαχείριση ενός ολοκληρωμένου και συμπληρωματικού περιφερειακού προγράμματος.

Κι αυτό προϋποθέτει τον περιορισμό του κράτους, την αποκέντρωση των πόρων και την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών στην Αναπτυξιακή διαδικασία.

Ως αφετηρία μιας εξελικτικής διαδικασίας, χαρακτήρισε ο κ. Περγαντάς τη σημερινή συνάντηση, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια η Περιφέρεια επιδιώκει να δομηθεί μια αντιπροσωπευτική εταιρική σχέση με τη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την εμπλοκή του παραγωγικού δυναμικού του τόπου.

Τέλος, η θεματική συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των φορέων και των επιχειρηματιών, οι οποίοι με τοποθετήσεις, προτάσεις και απόψεις συνέβαλαν στη διαμόρφωση των κεντρικών κατευθύνσεων και στην ουσιαστική διαβούλευση για τη νέα καινοτομική στρατηγική της Στερεάς Ελλάδας.

34χρονος Χαλκδέος ξεψύχησε στο Προκόπι! Φριχτός θάνατος ύστερα από τροχαίο με την μηχανή του

Ήταν 12:50 στο Προκόπι όταν το άτυχο παλικάρι είχε πάει βόλτα στην περιοχή με την μηχανή του.
Κάτω από άγνωστες συνθήκες το όχημα του εξετράπη με αποτέλεσμα να βρει φριχτό θάνατο στην άσφαλτο.

Περαστικοί μαζεύτηκαν στον δρόμο και κάλεσαν ασθενοφόρο.

Λίγο αργότερα θα παιζόταν η τελευταία πράξη του δράματος στο κέντρο υγείας Μαντουδίου όταν οι γιατροί είπαν στους συγγενείς την τραγική είδηση που βύθισε στο πένθος όλο το χωριό μιας και ο άτυχος άντρας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 34χρονο παλικάρι κατάγεται από χωριό έξω από την Χαλκίδα και είχε πάει στην Βόρεια Εύβοια με την μηχανή του.

Αντρας απανθρακώθηκε στο σπίτι του στην Επισκοπή

Τραγωδία σήμερα το απόγευμα στην Επισκοπή Εύβοιας, όταν ένας άντρας απανθρακώθηκε μέσα στο σπίτι του, από φωτιά που εκδηλώθηκε την ώρα που κοιμόταν.

Τον άντρα βρήκαν νεκρό οι πυροσβέστες που πήγαν στο σπίτι ειδοποιημένοι από τους γείτονες, για να σβήσουν τις φλόγες.

Όπως είπαν ο άντρας ήταν νεκρός μέσα στο υπνοδωμάτιό του και έφερε εγκαύματα από τη φωτιά σε όλο του το σώμα.

Νέο Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεροτριβιάς

Μετά τις εκλογές που έγιναν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεροτριβιάς  εκλέχτηκαν:
 
α) Για το Διοικητικό Συμβούλιο Δ.Σ.:

1.     ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΩΤΙΟΣ………………………....Πρόεδρος
2.     ΜΠΑΚΟΥΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ………………….Αντιπρόεδρος
3.      ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ………………Γενικός Γραμματέας
4.      ΒΑΒΟΥΛΙΩΤΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ…………….......Ειδικός Γραμματέας
5.     ΚΑΛΑΒΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ…………………...Ταμίας
6.      ΚΑΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ…………………...Μέλος  1
7.      ΚΑΒΑΡΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ…………………Μέλος  2

Αναπληρωματικοί
1.      ΛΥΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
2.      ΜΠΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
3.      ΓΚΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
4.      ΛΑΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

β) Για την Εξελεγκτική Επιτροπή Ε.Ε.
1.      ΜΕΛΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ...................................Πρόεδρος
2.      ΤΣΟΥΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ.....................................Αντιπρόεδρος
3.      ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.....................Μέλος

Συμμετοχή αθλητών Special Olympics Εύβοιας στους Εαρινούς Αγώνες Στίβου .


Τα  Special  Olympics Ελλάς στο πλαίσιο των αγωνιστικών  δραστηριοτήτων τους  οργανώνουν  Αγώνες Στίβου για άτομα με διανοητική αναπηρία σε μια προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος  και προσέλκυσης νέων αθλητών.

Ημερομηνία διεξαγωγής των Αγώνων :   25 Απριλίου 2013

Τόπος διεξαγωγής των: Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος  [Ευελπίδων  2 – Αθήνα]

Ώρα  διεξαγωγής:   0:930: - 12:30 το πρωί

Αριθμός συμμετεχόντων  ανά φορέα:   Ανώτατος αριθμός αθλητών Οκτώ [8]

Θα τηρηθούν οι κανονισμοί των Special Olympics International , oι οποίοι  βασίζονται στους κανονισμούς της [IAAF]
Oι αθλητές Special Olympics Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας που θα λάβουν μέρος στους Εαρινούς Αγώνες Στίβου είναι:
Δημήτρης Νταφέτσιος …………………………………………100 Μέτρα Τρέξιμο
Αθανάσιος Κλειδωνάρης  και   Αθανάσιος Στάμου …………200      «           «
Αικατερίνη  Κόντου   και  Μαρία Τσιμπού………. …………...400    «           «     
Γεώργιος  Μιχαηλίδης ………………………………………….800     «           «
Παναγιώτης   Στάμου……………………………………………Μήκος  με  φορά
Αλέξανδρος   Τσιμπούνης ………………………………………     «        «     «

Υπεύθυνες Γυμνάστριες–Συνοδοί : Κωνσταντίνα  Ευαγγελινού  &  Δέσποινα  Μούντριχα

Σε  όλους τους αθλητές θα απονεμηθούν  μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα 

Ειρήνη   Μερτζιάνη                                                      
Συντονίστρια   του   Προγράμματος
Special  Olympics 
Περιφερειακής  Ενότητας Εύβοιας
Enhanced by Zemanta

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ

Από την Παρασκευή 19 Απριλίου έως την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Αρχιδιάκονο π. Νεκτάριο Ευγενικό, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στη Β. Εύβοια για να συναντήσει και να ενισχύσει τους εκεί χριστιανούς.

Την Παρασκευή το απόγευμα μετέβη και χοροστάτησε και ομίλησε κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Προκοπίου, με την συμμετοχή πολλών ευλαβών προσκυνητών.

Το Σάββατο του Ακαθίστου 20 Απριλίου το πρωί λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Γεραντώνη, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών.

Το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφθηκε την Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων, όπου συναντήθηκε με τις αδελφές και την ασθενούσα Γερόντισσα Πελαγία.
Την Κυριακή Ε΄ Νηστειών 21 Απριλίου το πρωί προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο στην Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου Λίμνης, με αφορμή Τοπική Εορτή της Παναγίας, της «Δεήσεως». Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Λιμνιάς», ανά τας οδούς της γραφικής Πόλεως της Λίμνης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί και εκπρόσωποι των Αρχών του Τόπου μας.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και οι συνοδοί του επέστρεψαν στην Χαλκίδα, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος έλαβε χώρα ο τελευταίος για φέτος Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το τελευταίο Εσπερινό Κήρυγμα.

Στον Εσπερινό κήρυξε θαυμασιώτατα τον θείο λόγο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος, Καθηγούμενος της Ι. Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, με θέμα «Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ».

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος ευχαρίστησε τον εκλεκτό Ομιλητή π. Χριστόδουλο, τους Ιερείς του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου π. Ηλία Αγιαννίτη και π. Χαράλαμπο Ταραμίγκο, οι οποίοι φρόντισαν για την καλή διοργάνωση, όλους τους Ιερείς της Χαλκίδος, οι οποίοι συμμετείχαν στους Εσπερινούς και κινήθηκαν φιλότιμα προς το σκοπό της πληροφορήσεως των χριστιανών, τους εκλεκτούς Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού κ. Σπυρίδωνα Σιμιτζή και κ. Δήμο Τσίμπο, με τα μέλη των Βυζαντινών Χορών τους για την άρτια και κατανυκτική απόδοση των Ύμνων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους εργαζομένους στον Ιερό Ναό, τα Τοπικά Μ.Μ.Ε. για την πρόθυμη προβολή και ανακοίνωση της Τελέσεως του Εσπερινού και των ονομάτων των Ομιλητών και όλους τους χριστιανούς, οι οποίοι σε όλους τους Εσπερινούς γέμισαν τον Ιερό Ναό, ωφελήθηκαν πνευματικά και χαροποίησαν ιδιαιτέρως τον Ποιμενάρχη τους.

Επί τόπου έφοδοι στη Κύμη

Με επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να συγκεντρώσουν στοιχεία, αμέσως μετά τα δημοσιεύματα για τις εξωχώριες εταιρίες με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Όπως ανάφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στη Βουλή, όλα τα στοιχεία, που έχουν συγκεντρωθεί ήδη μελετώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε να επισημάνει ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά το αποτέλεσμα του ελέγχου για τις δεκάδες εξωχώριες στην Κύμη.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, ενώ δεν έχει ακόμη υπάρξει πόρισμα για τις offshore με έδρα την Κύμη, έχουν εντοπιστεί ακόμη 46 offshore με έδρα τα Νέα Στείρα, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους 92 τίτλους δασικών εκτάσεων κοντά στη θάλασσα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε ότι τόσο για τις offshore στην Κύμη όσο και για τις offshore εταιρείες στο Κρανίδι έχει επιληφθεί το Διαπεριφερειακό Κέντρο Αθηνών. Οι έλεγχοι είναι ακόμη σε εξέλιξη και καλύπτονται στο στάδιο αυτό από το φορολογικό απόρρητο.

Πρόκειται περί εταιριών με ακίνητα, και όπως ανάφερε ο υφυπουργός Οικονομικών έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι ελέγχονται. Αμέσως μετά το πέρας των ελέγχων το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τη Βουλή με την επιφύλαξη των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση μελετά την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα έχει ως κεντρικό στόχο τη θωράκιση της ελληνικής νομοθεσίας, με τρόπο ώστε να συγκεντρώνεται το πραγματικό αντικείμενο των εταιριών αυτών στη χώρα της πραγματικής διοίκησης και όχι στη χώρα που είναι εγγεγραμμένες.

Παράλληλα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι το θέμα των εξωχώριων εταιριών απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα και την ΕΕ και δεν απέκλεισε να ενταχθεί στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής.

Πάρκαρε παράνομα και εισέπραξε ...φιλοφρόνηση

Διαβάστε τι σημείωμα άφησαν στον οδηγό του TOYOTA, για το παρκάρισμα που βλέπετε...
Προκλητικός ήταν, αν μη τι άλλο, ο οδηγός του αυτοκινήτου της φωτογραφίας, αφού έτσι που πάρκαρε έκλεισε ολόκληρη την οδό Ηρακλέους, ένα στενό δρομάκι στη Χαλκίδα, που έχει γίνει ακόμη στενότερο από τις σκαλωσιές, που έχουν τοποθετηθεί στο κτήριο.


Δικαιολογημένη κρίνεται, κατόπιν αυτού, η αντίδραση κατοίκου της γειτονιάς, ο οποίος έγραψε το σημείωμα που βλέπετε κάτω και το "σφήνωσε" στο τζάμι της πόρτας του οδηγού, για να το δει οπωσδήποτε ο ...μ@λ@κας!

Λάμψακος: «Έσβησε» o 24χρονος σε τροχαίο

Τραγικό παιχνίδι έπαιξε τα ξημερώματα η μοίρα ενός 24χρονου οδηγού μοτοσυκλέτας, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, στη Χαλκίδα. 

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, στην Νέα Λάμψακο.

Από την σύγκρουση ο νεαρός αναβάτης Αλβανικής καταγωγής, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Εκεί οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στην ζωή, ωστόσο δεν τα κατάφεραν.

O 24χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στις 05:00 το πρωί.






evianews.com

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ


Τέκνα μου αγαπητά,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Λαμπαδηφόροι προσήλθαμε αυτή την αγία νύκτα, για να γιορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε και να διακηρύξουμε ότι «Ανέστη Χριστός εκ νεκρών, λύσας θανάτου τα δεσμά» (τροπάριο Αίνων Βαρέως ήχου). Η Ζωή ενίκησε τον θάνατο!
Η Αγία μας Εκκλησία μας καλεί και μας προσφέρει το καινόν ποτόν, το οποίον δεν πηγάζει από την άγονη πέτρα, αλλ’ αναβλύζει από την πηγή της αφθαρσίας, τον Τάφο του Αναστάντος Χριστού και μας προτρέπει όλους να πίωμε εξ αυτού, για να ζήσουμε αιώνια!
Ξεδίψασε κάποτε τον λαό Του τον Ισραήλ, ο Θεός, δια του Μωϋσέως, όταν κεκοπιακώς επορεύετο στην έρημο, με προορισμό την ευλογημένη γη της επαγγελίας. Επήγασε τότε ύδωρ εκ πέτρας και έπιε ο λαός και εκόρεσε την δίψα του. Και άλλοτε πάλι, στην ίδια περιπετειώδη πορεία, όταν το νερό της Μεράν ήτο πικρό και άποτο, το εγλύκανε, αφού έδωσε εντολή στον Μωϋσή να τοποθετήση στην πηγή ένα ξύλο.
Προτυπώσεις και προεικονίσματα ήσαν όλα τούτα για μας, που, Χάριτι Θεού, είμαστε ο νέος Ισραήλ, μέλη της Αγίας Του Εκκλησίας, της δικαίως ευφραινομένης και αγαλλομένης νέας Ιερουσαλήμ! Μας εξήγαγε ελευθέρους από την τυραννία του διαβόλου και μας εισήγαγε στην Βασιλεία Του ο Κύριός μας, προσηλωθείς εκουσίως στο Ξύλο του Σταυρού και αναστάς εκ του μνήματος.
Ο φιλάνθρωπος Χριστός, με την Ανάστασή Του, δεν μας δροσίζει απλώς και δεν μας ξεδιψά προσωρινά, αλλά μας δίδει το ποτό της αφθαρσίας! Το ύδωρ της αθανασίας, το γλυκάζον ύδωρ, το οποίο επήγασε από τον τάφο Του και εξαφάνισε διαπαντός την πίκρα του θανάτου.
Μας προσφέρει τον Ίδιο τον Εαυτό του. Εγώ είμαι το ύδωρ το ζων, μας λέγει· «ο πιστεύων εις εμέ ου μη διψήση πώποτε» (Ιωάν. 6, 35).
Μακάριοι και αληθινά τρισευτυχισμένοι είμαστε όσοι ανήκουμε στην Εκκλησία, γιατί είμαστε κοινωνοί του Θεού, στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Εφόδιον αιωνίου ζωής μεταλαμβάνουμε!
«Ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ· και εγώ αναστήσω αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα» (Ιωάν. 6, 54) της δευτέρας Παρουσίας. Τι μεγαλύτερη και ποθεινότερη προσδοκία να έχουμε από την έλευση του Κυρίου και την ανάσταση των νεκρών, κατά την δευτέρα παρουσία, τότε που τελειωτικά πλέον θα καταργηθή ο θάνατος; (Α΄ Κορ. 15, 54-55)

Τέκνα μου αγαπητά,
            Δυστυχώς, πολλές φορές, περιφρονούμε το εκκλησιαστικό προσκλητήριο και τρέχουμε να ξεδιψάσουμε σε βλαβερές πηγές που αναβλύζουν νερό θολό και επικίνδυνο. Πολλοί μάλιστα από μας ζουν και συμπεριφέρονται σαν να πίνουν από το τρελλό νερό, περί του οποίου ομιλεί ένας ανατολικός μύθος.
 Πρόκειται για το νερό της αφροσύνης -της παλαβομάρας-, που μας κάνει να λησμονούμε τον Θεό τον Ευεργέτη μας! Να ξεχνούμε ποιοί είμαστε και γιατί ζούμε! Να μη νοιώθουμε τίποτε, να μη διακρίνουμε το αληθινό από το ψεύτικο, το καλό από το κακό, το δίκαιο απ’ τ’ άδικο. Να είμαστε σκλάβοι στη σάρκα και να λατρεύουμε το χρήμα. Το χρήμα να σκεφτόμαστε, το χρήμα να ονειρευόμαστε, το χρήμα να υπηρετούμε!
Ξένες πηγές -αμφιβόλου ποιότητος- ελκύουν την προσοχή μας και κερδίζουν την προτίμησή μας, γιατί φαίνονται προσοδοφόρες και υπηρετικές των υλιστικών επιθυμιών μας. Κρίμα! Η ξενομανία μας γοήτευε πάντα, αφού και αυτός ακόμη ο Παυσανίας, γράφει για μας τους Έλληνες ότι πάντοτε τα ξένα θαυμάζουμε και ακολουθούμε και όχι τα οικεία. Τελικά, όμως, παραμένουμε μόνοι και διψασμένοι.
Είναι, ωστόσο, καιρός, το διαλαλούν οι περιστάσεις και οι θλίψεις και οι ανάγκες που μας βρήκαν, ν’ αλλάξουμε ποτό. Να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Να εκκλησιάσουμε εαυτούς και αλλήλους και να μάθουμε να ξεδιψάμε με το αθάνατο νερό της Ιεράς μας Παραδόσεως, που άφθονο αναπηδά στην αγία Ορθοδοξία μας και έκαμε όλο τον κόσμο αλλιώτικο και την αγαπημένη και πολύπαθη Πατρίδα μας να ανθίση και να καρποφορήση και να υλοχαρήση.
Η Ζωή εκ του τάφου επήγασε. Η πηγή της ημών Αναστάσεως είναι η Αγία Τράπεζα, με το Ιερό Ευαγγέλιο και το άγιο αρτοφόριο.
Όσοι διψάμε για ζωή αληθινή και αιώνια γνωρίζουμε πλέον από που μπορούμε να την αντλήσουμε. «Εάν τις διψά ερχέσθω προς με και πινέτω» (Ιωάν. 7, 37), προσκαλεί ο Κύριος. Όποιος επιθυμεί «λαβέτω ύδωρ ζωής δωρεάν» (Αποκ. 22, 17), έχει γραφεί στην Αποκάλυψη.
Περί δωρεάς και όχι περί χρέους η δανείου ομιλεί ο μαρτυρών όσα είδε, μαθητής της αγάπης.
Η του Πνεύματος Χάρις, που καλείται και ύδωρ, καθαρίζει τον ρύπο της αμαρτίας, σβήνει την φλόγα των παθών, θεραπεύει την ξηρότητα της απιστίας και την ακαρπίαν έργων αγαθών πίστεως και αγάπης.
Εύχομαι εκ βάθους καρδίας ποτέ να μην πίετε από το τρελλό νερό της λησμονιάς και της αναισθησίας, αλλά να αναζωογονείσθε από το καινόν αναστάσιμον πόμα και να στερεώνεσθε στον μοναδικό και αναντικατάστατο θεμέλιο λίθο, τον Χριστό, που μας εξηγόρασε με το τίμιο Αίμα Του και μας έκαμε αθανάτους με την Ανάστασή Του. Ζητώ κι’ εγώ τις δικές σας προσευχές και σας ασπάζομαι ένα έκαστον προσωπικώς, προσφωνών μετά χαράς και αγαλλιάσεως·
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Να ληφθούν μέτρα ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αθανάσιος Πετράκος, Έφη Γεωργοπούλου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Κανελλοπούλου Μαρία, Αποστόλου Ευάγγελος και Ζαχαριάς Κωνσταντίνος κατέθεσαν ως αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών την κοινή επιστολή των Πρόεδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Αχαϊας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας σχετικά με την οποία ζητούν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων των ανωτέρω Νομών.

 Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Αθανάσιος Πετράκος, Έφη Γεωργοπούλου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος,
Κανελλοπούλου Μαρία, Αποστόλου Ευάγγελος

Η  Επιστολή των Επιμελητηρίων 

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των  δανείων που είχαν λάβει επαγγελματίες  και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένοι σε πυρόπληκτους νομούς.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Με την υπ’αριθ. 2/54310/0025/13.9.2007 (ΦΕΚ Β. 1858/13.9.2007) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, παρασχέθηκε η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την ρύθμιση οφειλών και την χορήγηση κεφαλαίων κίνησης σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν στους νομούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007. η πρώτη δόση ορίστηκε καταβλητέα την 30/6/2010.

Εν συνεχεία, με την παράγραφο 7 του άρθρου 2 του ν. 3816/2010, ορίστηκε ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων νομών κατά τις πυρκαγιές του 2007, στους οποίους χορηγήθηκαν δάνεια, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, δικαιούνται να ζητήσουν αναστολή επί διετία και αναδρομικά από 1.1.2010 της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.

Κατόπιν αυτού, εκδόθηκε η 2/16553/0025/17.3.2010 Εγκύκλιος, από το Υπουργείο σας  με τις σχετικές οδηγίες εφαρμογής.

Σύμφωνα με αυτή, η αποπληρωμή των συναφθέντων με την εγγύηση  του Ελληνικού Δημοσίου, δανείων, έγινε ως εξής.

για τα δάνεια ρύθμισης οφειλών, η πρώτη δόση είναι καταβλητέα την 30/6/2012 και η τελευταία την 31/12/2019.
για τα δάνεια χορήγησης νέων κεφαλαίων κίνησης, η πρώτη δόση είναι καταβλητέα την 30/6/2012 και η τελευταία την 31/12/2014.

Στην συνέχεια με την 57198/Β.2406/28.12.2012 απόφαση του ΥΠΟΙΟ, δόθηκε επί πλέον παράταση, στην ως άνω περίοδο χάριτος για ένα χρόνο και πιο συγκεκριμένα για την περίοδο από 1/1/2012 έως την 31/12/2012.

Όπως γνωρίζετε, λόγω των  νέων οικονομικών δεδομένων που  ισχύουν στην χώρα μας λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις περιοχές αυτές, υπάρχει πλήρης αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων αυτών (παρά και τις παρατάσεις που ήδη έχουν δοθεί).

Η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση της ενεργούς ζήτησης, σε συνδυασμό με ελαχιστοποίηση της παρεχόμενης ρευστότητας, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις σε αναδιοργάνωση με στόχο να παραμείνουν βιώσιμες, προσφέροντας με την λειτουργία τους στην απασχόληση και στην Εθνική Οικονομία.

Η κρίση βαθαίνει και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές δυσμενείς  παρενέργειες στις επιχειρήσεις αυτές  από την αδυναμία εξυπηρέτησης των  δανείων αλλά και στο Δημόσιο  που έχει εγγυηθεί αυτά τα δάνεια με ορατό τον κίνδυνο μεγάλης αξίας καταπτώσεων.

Στα πλαίσια  αυτά αιτούμαστε τα ακόλουθα:

1. Επιμήκυνση  της διάρκειας των δανείων

Στην πρώτη  κατηγορία (δάνεια ρύθμισης οφειλών) που  η διάρκεια αποπληρωμής τους είναι  δέκα χρόνια να επεκταθεί στα 15 χρόνια.

Στην δεύτερη  κατηγορία (δάνεια χορήγησης νέων κεφαλαίων  κίνησης) που η διάρκεια τους είναι  πέντε χρόνια να επεκταθεί στα  επτά χρόνια

2. Περίοδος χάριτος

Η πληρωμή της  πρώτης δόσης κεφαλαίου είναι 30/6/2013

Πρέπει να δοθεί  παράταση άλλα δύο χρόνια δηλαδή από 1.1.2013 έως την 31.12.2014, που σημαίνει ότι η πρώτη καταβολή της δόσης θα είναι στις 30/6/2015.

Οι δε μη καταβληθείσες  δόσεις να καταβληθούν στο τέλος  μαζί με τις τελευταίες δόσεις, αναλογικά  ώστε μαζί με κάθε δόση να καταβάλλεται μαζί με άλλη μία από τις οφειλόμενες.

3. Κεφαλαιοποίηση  τόκων

Για όσους δεν  έχουν καταβάλει το μη επιδοτούμενο μέρος των τόκων, μέχρι την 31/12/2012, να γίνει κεφαλαιοποίηση, αυξάνοντας ισομερώς τις δόσεις του οφειλομένου  κεφαλαίου.

4. Μείωση επιτοκίου
Όταν εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση 36579/Β.1666/27.8.2007, που καθόριζε ως επιτόκια, το εκάστοτε επιτόκιο των ΕΓΕΔ δωδεκάμηνης διάρκειας της τελευταίας έκδοσης πριν από την έναρξη της περιόδου εκτοκισμού, προσαυξημένο κατά 70% πλέον εισφοράς του ν.128/75,

Ίσχυε η πιο  κάτω εικόνα, όσον αφορά τα επιτόκια:

Το επιτόκιο ΕΓΕΔ δωδεκάμηνης διάρκειας ήταν 4,18%, ενώ το euribor 12μηνών ήταν 4,764%.
Σήμερα είναι  ΕΓΕΔ 12μηνης διάρκειας ήταν 4,85%, ενώ  το euribor 12μηνών είναι 0,33%.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω  θα πρέπει το επιτόκιο των ρυθμίσεων να αποδεσμευθεί από το ΕΓΕΔ και προσαρμοσθεί στο euribor, διαφορετικά επιβαρύνονται δυσανάλογα και οι επιχειρήσεις αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά την συμμετοχή του στην επιδότηση του επιτοκίου.

Σημείωση: Στην ρύθμιση θα πρέπει να συμπεριληφθούν: -εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια και -τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί

Κύριε Υπουργέ,
στην πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει η χώρα μας  με μεγάλη χρονική διάρκεια, είναι  αναγκαίο να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες με εξάντληση του συνόλου των  δυνατοτήτων, καθώς ο στόχος είναι να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και στηρίζουν το 97% της απασχόλησης".

Με εκτίμηση,

Επιμελητήρια Πυρόπληκτων Νομών

Αχαΐας Πρόεδρος Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Ευβοίας Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης

Ηλείας Πρόεδρος Κων/νος Νικολούτσος

Λακωνίας Πρόεδρος Κων/νος Πανδής

Μεσσηνίας Πρόεδρος Δημήτριος Μανιάτης

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...