Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Νότια Εύβοια: Βούλιαξαν τα χωράφια από τη βροχή!

Προβλήματα και στις καλλιέργειες προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή στη νότια Εύβοια.

Η δυνατή βροχόπτωση μετέτρεψε τα χωράφια στην περιοχή Αυλωνάρι σε απέραντες λίμνες.


Πριν από έξι χρόνια, την ίδια ακριβώς ημερομηνία, είχε πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή.

Κλειστή η γέφυρα Χαλκίδας, λόγω... ρεπό!

Με δυόμισι αιώνες παρουσία στο στενό του Ευρίπου, έχοντας υποστεί διαδοχικές αλλαγές στη μορφή της και αποτελώντας σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας, η ιστορική κινητή γέφυρα του Ευρίπου θα ανάβει «κόκκινο» στα καράβια όλα τα Σάββατα του χειμώνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Ταμείου, θα παραμένει κλειστή τα Σάββατα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και δεν θα ανοίξει ούτε τις επίσημες αργίες, δηλαδή της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. 

Οπως ανέφερε στην «Espresso» εκπρόσωπος του Λιμενικού Ταμείου: «Η κινητή γέφυρα θα παραμείνει κλειστή τις συγκεκριμένες ημέρες λόγω των αργιών και για να πάρουν τα ρεπό τους οι υπάλληλοι. Μέχρι και τον Φεβρουάριο θα συνεχιστεί το μέτρο λόγω της μειωμένης κίνησης που υπάρχει κατά τους χειμερινούς μήνες και προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα έργα συντήρησης της γέφυρας. Εννοείται ότι θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για να λειτουργήσει η γέφυρα κανονικά σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και σε εξαιρετικές ανάγκες, αφού θα έχει ειδοποιηθεί 24 ώρες πριν το Κεντρικό Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο. Η γέφυρα αφού συντηρηθεί, θα μπορέσει να ανοίξει κανονικά την άνοιξη για να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Γνωστή με το όνομα «Νέα Γέφυρα Χαλκίδας», η καλωδιωτή γέφυρα πάνω από τον πορθμό του Ευρίπου αποτελεί τμήμα της οδικής παράκαμψης της Χαλκίδας και ενώνει τη βοιωτική ακτή με την ευβοϊκή, στον λόφο Μπαταριά. Στο πέρασμα των αιώνων η μορφή της προσαρμοζόταν κάθε φορά ανάλογα με τη χρήση της και με τον πληθυσμό της περιοχής. Το 1896, ύστερα από σαράντα χρόνια εργασιών, ολοκληρώνονται οι εργασίες εκβάθυνσης και διαπλάτυνσης του στενού και γίνονται τα εγκαίνια της νέας γέφυρας. Με σιδερένιο σκελετό και ξύλινο κατάστρωμα, η νέα γέφυρα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας και ανοίγει περιστροφικά με χειροκίνητους μηχανισμούς.

Ο πληθυσμός της πόλης αρχίζει να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και ο αριθμός των αυτοκινήτων που περνάνε καθημερινά από και προς την Εύβοια κάνουν επιτακτική πλέον την ανάγκη για αντικατάσταση της υπάρχουσας γέφυρας με νέα μεγαλύτερη. Ετσι το 1963 και μετά από δυόμισι χρόνια εργασιών, εγκαινιάζεται με μεγάλη επισημότητα η νέα ηλεκτροκίνητη γέφυρα του Ευρίπου. Η νέα συρταρωτή γέφυρα έχει μήκος 42 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα, δύο λωρίδες κυκλοφορίας και πεζοδρόμια για τους πεζούς. Ο σκελετός της είναι σιδερένιος, ενώ το κατάστρωμα παραμένει ξύλινο και οι ιταλικοί μηχανισμοί της γέφυρας την κάνουν να ανοίγει και να κλείνει σε μικρό χρονικό διάστημα για την εποχή. Το 1996 και μετά από έναν χρόνο εργασιών, ολοκληρώνεται η αναπαλαίωση της γέφυρας και δίνεται και πάλι στην κυκλοφορία.

Από τα στοιχεία για τις διαστάσεις της, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το πάχος του καταστρώματός της είναι 45 εκατοστά και αποτελεί το λεπτότερο στον κόσμο, ενώ εκτείνεται σε μήκος 694,5 μέτρων, έχει πλάτος 12,5 μέτρων και ύψος 34,5 μέτρων.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ/Espresso

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή με τη μουσική μπάντα του συλλόγου φίλων του Στέλιου Καζαντζίδη

Στη πρωτοχρονιάτικη γιορτή, που πραγματοποίησε η Μ.Γ.ΑΠ. εχθές το βράδυ, πρόσφερε τις υπηρεσίες της, η μουσική μπάντα του συλλόγου φίλων του Στέλιου Καζαντζίδη νομού Ευβοίας «ΥΠΑΡΧΩ», η οποία ξεσήκωσε τους πάντες. 

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν από τον διοικητή, κύριο Σπύρο Μοιρισκλάβο, ο οποίος πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε τα Χνάρια του Στέλιου Καζαντζίδη.  


Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ


Αλιβέρι: Χτύπησε σε τροχαίο, ξεψύχησε μέσα στο ασθενοφόρο!


Ήταν απόγευμα των Χριστουγέννων στον Λοφίσκο όταν ο άτυχος άντρας που κατάγεται από διπλανό χωριό οδηγούσε την μηχανή του. Κάτω από συνθήκες που εξετάζει το Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου η μοτοσυκλέτα εξετράπη της πορείας της και έπεσε σε στύλο . 

Περαστικοί σοκαρισμένοι κάλεσαν ασθενοφόρο και ήλπιζαν ο 70χρονος άντρας να είναι καλά στην υγεία του.

Δυστυχώς στον δρόμο προς το κέντρο υγείας Αλιβερίου, δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή και έσβησε βυθίζοντας στο πένθος ανήμερα των Χριστουγέννων τους δικούς του ανθρώπους και όλη την περιοχή μιας και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός λόγω του επαγγέλματος του.

Πηγή: evianews.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...