Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Κάποιες σκέψεις για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΪΝΑ
Στελέχους της ΔΗΜΑΡ


(Το κείμενο είναι τα βασικά  σημεία της παρέμβασης μου  στη σύσκεψη του Περιφερειακού  Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για  το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού  Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης,  την Πέμπτη 25-1-2013)

1.Διαπιστώνεται μέσα από τη συζήτηση ένα βασικό έλλειμμα που συνδέεται με αυτό που λέμε «περιφερειακή συνείδηση». Το νέο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε πριν δύο χρόνια για τη νέα δομή της αυτοδιοίκησης, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα αλλά και περιορισμούς. Για παράδειγμα το δίπολο που εμφανίσθηκε σε κάποιες τοποθετήσεις, ως αντιπαράθεση Λαμίας – Χαλκίδας, μπορεί να βασίζεται σε κάποια υπαρκτά προβλήματα, δεν αποτελεί όμως την ουσία του προβλήματος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην ανάγκη ολοκλήρωσης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται να γίνουν στο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσει να παίξει τον πραγματικό της ρόλο ως αυτοδιοίκηση της περιφέρειας και όχι ως ένας απλός διαχειριστής και ενδιάμεσος της Κρατικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν σήμερα απλά να συζητά και αργότερα να γνωμοδοτεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Στερεά Ελλάδα και η τελική απόφαση να ανήκει στην κεντρική εξουσία. Δηλαδή τι είδους περιφερειακή αυτοδιοίκηση υφίσταται, εάν δεν μπορεί να συζητήσει και να αποφασίσει το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειάς του; Ασφαλώς παίρνοντας υπόψη τις γενικότερες κατευθύνσεις του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της χώρας. Είναι αστείο όμως ότι, ακόμη και για ένα μικρό αγροτικό δρόμο της περιφέρειας, σήμερα αποφασίζει η κεντρική εξουσία. Άρα χρειάζονται συμπληρωματικές, συγκεκριμένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που θα αναβαθμίζουν περαιτέρω την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θα αναβαθμίζουν τον ρόλο του περιφερειακού συμβούλου και θα παραχωρούν όχι μόνο τις αναγκαίες αρμοδιότητες που σήμερα συνεχίζουν να παραμένουν αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας, αλλά και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο μιας πραγματικής αυτό-κυβέρνησης της περιφέρειας. Ένα δεύτερο έλλειμμα είναι η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας στη συζήτηση αυτή. Ο περιορισμός της συζήτησης σε ένα μικρό σύνολο «ειδικών» δεν βοηθά να εμπεδωθεί αυτό που λέμε «περιφερειακή συνείδηση» και θα συνεχίζουμε να κυνηγάμε ανεμόμυλους για το ποιος είναι «ριγμένος» στο δίπολο Χαλκίδα – Λαμία.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Γκάλοπ Σαββάτου: Πρωτιά της ΝΔ με 0,4% - Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ


Πρωτιά για τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά δίνει δημοσκόπηση της Raas για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο.

Το προβάδισμα για τη ΝΔ είναι μόλις 0,4% καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει25,5% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία σε δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου (18-20/12) έδινε προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 25,5% έναντι 24,8% της ΝΔ.

Η πρωτιά της ΝΔ, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκύπτει και από τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας σε θέματα αιχμής,όπως η τρομοκρατία, οι καταλήψεις, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κ.λπ.

Στη δημοσκόπηση τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 8,8% (από 9.1% τον Δεκέμβριο) και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 5,3% (από 5,7%), ΔΗΜΑΡ 5,3% (5,0%), ΚΚΕ 5% (4,8%), Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,8% (2,8%), Δημιουργία Ξανά 1,6% (1,2%), Οικολόγοι Πράσινοι 1,5% (1,4%), Άλλο 2,4% (3,8%), Άκυρο – Λευκό 2,6% (3,2%) ενώ η Αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 13,3% (12,7%).

Οι πολίτες λένε «ναι» στην επιστράτευση για τους εργαζόμενους του Μετρό με ποσοστό 54,1% έναντι 41,9% ενώ στο θέμα της ανακατάληψης των δημόσιων κτιρίων το ποσοστό που συμφωνούν είναι αρκετά υψηλό φτάνοντας το79,5% έναντι 17,6% που εκφράζουν την διαφωνία τους.

Γιαννούκος: Με τον Κουβέλη προέκυψε ταύτιση απόψεων για τον Καλλικράτη


Ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Χαλκίδας κ. Θεόδωρος Γιαννούκος ως μέλος της Κεντρικής  Ένωσης Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών  Κοινοτήτων Ελλάδος, γνωστοποιεί τις  δράσεις της ένωσης που αφορούν  την λειτουργία του Καλλικράτη.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης προβλημάτων  και δυσλειτουργιών που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτού οι εκπρόσωποί της πραγματοποιούν συναντήσεις  με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θέτοντας  τους θεσμικά  θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  όσο και προτάσεις που αφορούν  την βελτίωση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Καλλικράτη.      

Στις 18/2/2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. κύριο  Κουβέλη από όπου προέκυψε ταύτιση  απόψεων.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις  με τους υπόλοιπους αρχηγούς των  κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα αποτελέσματα των  συζητήσεων και οι συγκλίσεις που  θα προκύψουν θα ανακοινωθούν.

ΦΩΣ σε μια ομαδική δολοφονία από μια... επιστολή!


Το θρυλικό  και πολυβραβευμένο Φως στο Τούνελ υπόσχεται να καθηλώσει για άλλη μια φορά τους λάτρεις της έρευνας και του μυστηρίου.

Αυτή την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, το Φως στο Τούνελ επιχειρεί να φωτίσει την υπόθεση ενός ομαδικού εγκλήματος που πάγωσε την Ελλάδα.

Ο άντρας που πληρώθηκε για να εκτελέσει το χρυσό συμβόλαιο. Το παιδί που έγινε μάρτυρας του  αποτρόπαιου εγκλήματος. Η επιστολή που χρόνια μετά ρίχνει φως στην ομαδική δολοφονία…

Η Αγγελική Νικολούλη αποκαλύπτει  την αθέατη πλευρά του φρικτού  εγκλήματος στον Λόγγο Αιγίου. Μία οικογένεια ξεκληρίστηκε μπροστά στα μάτια δύο παιδιών. Το μεγαλύτερο κατέγραψε την εικόνα του πληρωμένου εκτελεστή. Μία επιστολή που έφτασε στην εκπομπή αποκαλύπτει πρόσωπα και πράγματα και ανοίγει τον φάκελο της υπόθεσης από την αρχή.

Τι στοιχεία φέρνει στο φως το απόρρητο σήμα της Ιντερπόλ; Τι αποκαλύψεις μεταφέρει ο μάρτυρας που έφθασε στην εκπομπή, για τη δολοφονία;

Φως στο Τούνελ, κάθε Παρασκευή στις 23:00, στον Alpha.

Αναγνωστάκης - ΔΗΜΑΡ: Διαμόρφωση του κατώτατου μισθού


Επίκαιρη ερώτηση, με θέμα την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού κατέθεσε ο  Βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ενόψει  της λήξης των περισσοτέρων  Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τον  προσεχή Απρίλιο και λαμβάνοντας  υπόψη ότι ο καθορισμός του  κατώτατου μισθού θα γίνεται  με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μετά από συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσε τα κάτωθι ερωτήματα προς τον Υπουργό Εργασίας.

Α. Πως ακριβώς θα προσδιοριστεί  ο κατώτατος βασικός μισθός, ώστε να μην ευημερούν μόνο οι δείκτες, αλλά να μπορούν οι εργαζόμενοι να εξασφαλίζουν όρους αξιοπρεπούς  διαβίωσης και ειδικότερα πως θα προσδιοριστεί ο κατώτατος βασικός μισθός για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία και ειδικότερα για τους νέους κάτω των 25 ετών;

Β. Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο που αφορά στην καταπολέμηση της  ανεργίας, το οποίο θα στηρίξει σύσσωμη  η κυβέρνηση;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...