Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ο Αναγνωστάκης για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Τροπολογία κατέθεσε, η Δημοκρατική Αριστερά μέσω του Βουλευτή Εύβοιας και Ειδικού Αγορητής της, Δημήτρη Αναγνωστάκη, στο Σχέδιο Νόμου: «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», ζητώντας τη διεύρυνση των ιδιαίτερα περιορισμένων κριτηρίων, που τίθενται για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επισημαίνοντας την ανάγκη παροχής προστασίας στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Συγκεκριμένα, προτείνεται:
  • η αύξηση του ανώτατου ορίου του φορολογητέου εισοδήματος, για το οποίο παρέχεται έκπτωση από το φόρο
  • η αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας (από 80% και άνω σε 67% και άνω) των πολιτών που απαλλάσσονται υπό προϋποθέσεις από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.  
  • η απαλοιφή της προϋπόθεσης μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία του φορολογούμενου, για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών, θεωρώντας ότι αποτελεί εμπαιγμό και ανάλγητη συμπεριφορά. Το θέμα αυτό αναδεικνύεται και από την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, στην οποία τονίζεται ότι η παραπάνω προϋπόθεση παρίσταται αντίθετη με το σκοπό της προτεινόμενης ρύθμισης, ο οποίος είναι η μείωση ή απαλλαγή από το φόρο προσώπων σε «οικονομική αδυναμία πληρωμής». Μάλιστα, η επιστημονική επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη ότι η διάταξη αυτή δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος.
  • η υπαγωγή των μακροχρόνια ανέργων καθώς και των τρίτεκνων και πολύτεκνων σε ευνοϊκότερο καθεστώς.

Στόχος της συγκεκριμένης τροπολογίας της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η ουσιαστική προστασία εκείνων των κοινωνικών ομάδων, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολογική επιβάρυνση.    

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...