Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ναί στο κέντρο υποδοχής μεταναστών, λέει ο Γ.Μητροπέτρος

Ο οικονομολόγος, Γιώργος Μητροπέτρος με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου, για δημιουργία του κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στη Ριτσώνα, δημοσιοποιεί τη θέση του, όπως την είχε εκφράσει το 2009, οπότε και ήταν πάλι στην επικαιρότητα το θέμα. Μάλιστα, είναι θετικός στη δημιουργία του κέντρου, πάντα βέβαια με προϋποθέσεις, που κυρίως αφορούν στη διασφάλιση της σωστής και ορθολογικής διαχείρισής του.

Σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών , και την εγκατάσταση ενός εξ αυτών στο πρώην στρατόπεδο Ριτσώνας, αλλά και την αντίδραση των κατοίκων και των φορέων Τ.Α. έχω να καταθέσω τους προβληματισμούς μου.
 Μεταξύ των αιτιολογιών των κατοίκων είναι, και ότι έχουν δίπλα στο στρατόπεδο καλλιέργειες και περιουσίες και με την δημιουργία του κέντρου θα μειωθεί η αξία τους…!!!!
Επίσης προβάλλονται οι αιτιάσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος..!!! αλλά και της αύξησης της εγκληματικότητας…!!
Εύλογα αναφύονται τα ερωτήματα:
• Λιγότερη ρύπανση έχουν οι Χημικές βιομηχανίες γύρο από το Βαθύ.;
• Μικρότερη μείωση της αξίας των αγροτεμαχίων δημιουργούν οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες ή η χωματερή σκουπιδιών, που ακούγεται κατά καιρούς, της προόδου και του υπερκαταναλωτισμού..;
• Δικηγόροι των ΟΤΑ έχουν προσφύγει για τις αυθαιρεσίες στην ρύπανση του περιβάλλοντος από βιομηχανίες που είναι υπεύθυνες για την μόλυνση του Ασωπού και των γύρω περιοχών και επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα ..;
Συνάνθρωποι, στους χώρους αυτούς θα φιλοξενούνται ΑΝΘΡΩΠΟΙ, μικρά παιδιά, γυναίκες, που η μαγεία της παγκοσμιοποίησης και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις χώρες τους, τους έστειλαν στην ΄΄ανεπτυγμένη΄΄ και ΄΄πολιτισμένη’’ Ευρώπη να βρουν την τύχη τους και να ατενίσουν το μέλλον των παιδιών τους με καλύτερη προοπτική. Πέφτοντας βέβαια, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων, αφήνονται στην μοίρα τους, περνώντας τα Ελληνικά σύνορα.
 Πολλές οι ευθύνες, της προηγούμενης κυβέρνησης, τεράστια τα λάθη και οι παραλήψεις, σε ένα θέμα που αφορά όχι μόνο την χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Άφησε τα πράγματα να διογκωθούν και να φθάσουν στο απροχώρητο.
Όμως ,τώρα υπάρχει υπαρκτό το ερώτημα.
Που θα διαμένουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι η πολιτεία να αποφασίσει για την τύχη τους:
Τι πρέπει να κάνει μέχρι τότε ;
• Να τους πνίξει στα νερά του Αιγαίου..;
• Να τους στοιβάξει σε θαλάμους τριάντα και πενήντα άτομα μαζί που με τα βίας χωρούν 5-10 άτομα..;
• Μολύνουν οι αθώες ψυχές των παιδιών και των κατατρεγμένων, περισσότερο από τα χημικά απόβλητα..;
• Υποβαθμίζουν την ζωή μας αν κάποιοι ζουν έστω προσωρινά με κάποια αξιοπρέπεια..;
• Θα ήταν καλύτερα ελεγχόμενη η εγκληματικότητα από αυτούς όταν είναι σε συγκεκριμένους χώρους ; ή ελεύθεροι –φυλακισμένοι σε ερημόσπιτα της Ομονοίας και των γύρω περιοχών θύματα εκμεταλλευτών..;
• Έχει ασχοληθεί ποτέ κανένας όταν στο κοινωνικό ιστό της πόλης μας, ζουν κατά καιρούς, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου λαθρομετανάστες, πως διαβιώνουν..;
• Το πρόβλημα της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας σκοντάφτει στην φιλοξενία των λαθρομεταναστών;
• Μήπως οι φυλακές δεν είναι μέσα στην πόλη και παρόλα αυτά η περιοχή γύρο είναι από τις ακριβότερες ..; Πρέπει όμως να φύγουν, και να γίνουν νέες σύγχρονες, γιατί και εκεί ζουν σε άθλιες συνθήκες οι φυλακισμένοι όταν είναι υπερδιπλάσιοι από την δυναμικότητα του χώρου.!
Ναι, συμφωνώ, χρειάζεται αγώνας και αγωνία να διαμορφωθεί ο χώρος όσο το δυνατό καλύτερος , ώστε να διαβιώνουν και αυτοί οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, σε συνθήκες που προάγουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας.
Ναι, πρέπει να υπάρξει κοινωνικός έλεγχος για τις επισκευές και τις παρεμβάσεις , ώστε να διασφαλίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής αλλά και ασφάλειας των ίδιων των φιλοξενουμένων.
Ναι, πρέπει να διεκδικήσουμε από την πολιτεία πόρους αλλά και έλεγχο διαχείρισης της όλης λειτουργίας.
Ναι, να δώσουμε αγάπη και ανθρωπιά σε συνανθρώπους που είναι θύματα, αλλά και αυτοί ζουν κάτω από την σκέπη του Ίδιου Θεού..!!
Προτείνω:
1. Διεκδίκηση φορέα κοινωνικού ελέγχου των παρεμβάσεων στον χώρο.
2. Δημιουργία κοινωνικής επιτροπής, από εκπροσώπους της Τ.Α. κοινωνικών φορέων και από επιστήμονες, όταν λειτουργήσει το κέντρο, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και ορθολογική διαχείρισή του.
3. Εθελοντική ομάδα πολιτών και εκκλησίας , για την περίθαλψη παιδιών και αναξιοπαθούντων ανθρώπων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης και των αυξημένων ανθρωπιστικών αντανακλαστικών.
Γιατί, συνΆνθρωποι, δεν είναι απόβλητα οι άνθρωποι , ούτε οι παιδικές ψυχές.
 Πέρα και πάνω από οποιονδήποτε πολιτικό κόστος πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, προσωπικά λέω ΝΑΙ στο κέντρο, με όλους όμως τους παραπάνω όρους, και σας καλώ να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
 Δεν χρειάζεται τόλμη ούτε θάρρος να πούμε τα αυτονόητα, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ζωή και έχουν δικαίωμα στην ελπίδα ώστε να ζήσουν αξιοπρεπώς κάτω από τον ίδιο λαμπερό και ανθρώπινο Ήλιο της χώρας μας.
Σε μια τέτοια πρωτοβουλία για περίθαλψη και βοήθεια στους αναξιοπαθούντες, δηλώνω παρόν.
Γιώργος Δ. Μητροπέτρος
Οικονομολόγος-Καθηγητής Δ.Ε.

"Δε θα δεχτούμε χωματερή ψυχών στη Ριτσώνα" λέει ο Θ. Ζεμπίλης


Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, με αφορμή δημοσιεύματα, που φέρουν το στρατόπεδο της Ριτσώνας, ως κέντρο υποδοχής μεταναστών, έστειλε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, την παρακάτω επιστολή.


"Κύριε Υπουργέ
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη χώρα μας με τη διεύρυνση του μεταναστευτικού ρεύματος δεν αντιμετωπίζονται ούτε πρόχειρα, ούτε ευκαιριακά.
Η έλλειψη συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής δημιούργησε χρόνια προβλήματα που διαιωνίζονταν ανέγγιχτα.
Η ανεξέλεγκτη είσοδος των αλλοδαπών, η μαύρη αγορά εργασίας, οι παράνομες δραστηριότητες μαζί με ισχυρές δόσεις ανευθυνότητας σε πολλά επίπεδα δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας συσσώρευσαν και διόγκωσαν ένα εκρηκτικό μείγμα εντάσεων και την γκετοποίηση περιοχών στο κέντρο της Αθήνας.
Η προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων επέβαλε μια σειρά μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας, υπό το φως του επείγοντος, μεταξύ άλλων και επιχειρήσεων σκούπα για λαθρομετανάστες.
Σαν λύση προτάθηκε η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης – κράτησης σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.
Στα σχέδια της κυβέρνησης χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, συμπεριλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και το παλιό εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή της Ριτσώνας.
Είναι σαφές ότι αυτή η πρόθεση πέραν της προφανούς προχειρότητας προδίδει έλλειψη σχεδίου.
Η λήψη μέτρων όσο αφορά το επιχειρησιακό της σκέλος λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για την εικόνα των Αθηνών. Πρόκειται στην ουσία περί μηχανισμών απομάκρυνσης, συγκέντρωσης και καταγραφής λαθρομεταναστών και «αποθήκευσής» τους σε στρατόπεδα – γκέτο στην περιφέρεια.
Στη Χαλκίδα ήδη λειτουργεί χώρος φιλοξενίας μεταναστών με πολλά προβλήματα. Η δημιουργία επιπλέον χώρου συγκέντρωσης – κράτησης μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Ριτσώνας, ο οποίος σύμφωνα με τα σχέδια θα φιλοξενήσει περί τα 2.000 άτομα, χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ανθρώπινη διαβίωση, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι ο χώρος βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων (Δ.Ε. Αυλίδας), ενώ η ευρύτερη περιοχή με συσσωρευμένα μεγάλα προβλήματα στερείται βασικών υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, αστυνόμευσης, μονάδων υγείας.
Αγκάθι αποτελεί η έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης στην Εύβοια στην οποία με βάση τον πληθυσμό της, ένας αστυνομικός αντιστοιχεί σε 560 Ευβοιώτες, ενώ προβληματικές είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και η έλλειψη υποδομών σε κρίσιμους τομείς όπως ο χώρος της υγείας. Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν χρόνια προβλήματα του νομού ο οποίος υποφέρει από μακρόχρονη και συστηματική αδιαφορία.
Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο κέντρο υποδοχής μεταναστών σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο δημιουργήθηκε ανεπιτυχώς στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Οι υπεράριθμοι κρατούμενοι μετανάστες εξαγριωμένοι για τις συνθήκες κράτησης έριξαν το φράχτη, δραπέτευσαν και κατέκλεισαν τους δρόμους του νησιού, με κραυγές όπως «ελευθερία» και «βοηθήστε μας» με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συμπλοκές και τραυματισμοί αστυνομικών και μεταναστών.
Αναλογιζόμαστε τις τραγικές επιπτώσεις σε περίπτωση λειτουργίας του στρατοπέδου ως χώρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών κατά τις πρόσφατες εκδηλωθείσες πυρκαγιές.
Με μια λέξη λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ σε λογικές διευκόλυνσης, ΟΧΙ σε διαδικασίες εξπρές που δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις της μετανάστευσης.
Αξιολογούμε σοβαρά τις ξενοφοβικές δημόσιες συζητήσεις, τη ραγδαία μεταβολή της κοινωνικής σύνθεσης λόγω της παράνομης εισροής μεγάλου αριθμού μεταναστών, τη συνεχή έξαρση της εγκληματικότητας και τις σχέσεις τους.
Λαμβάνουμε υπόψη τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μετανάστες ζουν.
Προσβλέπουμε στη δημιουργία πραγματικών κέντρων φιλοξενίας σε κατάλληλα επιλεγμένα μέρη, δεδομένου ότι η χώρα μας οφείλει κατά τις πιο ακριβές παραδόσεις της – τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία – να συμπεριφερθεί σε όλους όπως ταιριάζει στον Άνθρωπο και στην αξία του.
Πιστεύουμε στη διαμόρφωση πολιτικών που θα απορρέουν από το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Αυτή άλλωστε είναι η μοναδική, ρεαλιστική και βιώσιμη οδός απάντησης στην πρόκληση της έντασης της μεταναστευτικής ροής.
Με ρεαλισμό και σύνεση, με προσήλωση στο κοινωνικό αποτέλεσμα.
Μαζί με την κοινωνία. Για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει σε κάθε αλλοδαπό την απόλυτη άσκηση των δικαιωμάτων του και την πλήρη ένταξή του στην κοινωνία. Που μεριμνά για την πιστή εφαρμογή των νόμων. Που αταλάντευτα στηρίζει τις επιλογές του. Που ελέγχει με αυστηρότητα τα σύνορά του. Που βάζει τέλος στην ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών.
Αισιοδοξούμε για την αποφυγή κάθε ενέργειας – ιδιαίτερα κάτω από την πίεση της επικαιρότητας, την πίεση των Μ.Μ.Ε. ή άλλων συμφερόντων που κηδεμονεύουν την πολιτική ζωή – επείγουσας που θα επέφερε περαιτέρω παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τον σχεδιασμό πολιτικών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την ενσωμάτωση όσων διαμένουν χρόνια στη χώρα μας.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Προσήλωση και σοβαρότητα για την πιστή εφαρμογή της.
Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει για μία ακόμη φορά πολιτική σύγκρουσης ενάντια στο συμφέρον του νομού μας.
Θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια μιας σειράς άστοχων πολιτικών που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά κάθε προοπτικής ανάπτυξης του νομού.
Θυμίζουμε τα παλαιότερα σχέδια περί χωματερής στον χώρο της Ριτσώνας.
Τον σχεδιαζόμενο κατά το παρελθόν από το Υ.Ε.Ν. παροπλισμό 65 περίπου παλαιών πλοίων στο νότιο λιμάνι της Χαλκίδας και την μετατροπή αυτού σε αποθήκη και νεκροταφείο άχρηστων πλοίων.
Την διέλευση καλωδίων υψηλής τάσης που θα διέρχονταν από την Χαλκίδα για τις ανάγκες της Αττικής.
Είναι σαφές ότι η Ριτσώνα και η ευρύτερη περιοχή τείνει επικίνδυνα να γίνει ιδεολόγημα επιτήδειο στην ανεύρεση πρόχειρων λύσεων και εκτοπίσεων των προβλημάτων της Αττικής.
Επισημαίνουμε την ευκολία με την οποία ξεπερνιούνται εμπόδια και παραχωρούνται εγκατελειμμένα στρατόπεδα για την πρόσκαιρη ανακούφιση των Αθηνών την ίδια ώρα που το κράτος κωφεύει στις απαιτήσεις του λαού της Χαλκίδας για την παραχώρηση του στρατοπέδου του 575 τάγματος πεζοναυτών στο Δήμο Χαλκιδέων.
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι κατά το αυτό χρονικό διάστημα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημιουργεί, αδικαιολόγητα, προσκόμματα στην παραχώρηση του Πεδίου Βολής για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας .
Είναι προφανές ότι τεχνηέντως και προσχηματικώς αναφύεται η επιπλοκή αυτή, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η σκοπιμότητα της μη ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας –Ηπείρου 2007-2013» (ΕΣΠΑ) του Γ.Ν.Ν Χαλκίδας και της υλοποίησης σε βάρος του άλλων κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
Συνεπεία των ανωτέρω:
Αντιδρούμε στο σχέδιο της κυβέρνησης η οποία αδιαφορεί για τις παρενέργειες της απόφασής της στην τοπική κοινωνία.
Αντιδρούμε στη συνεχή υποβάθμιση της Εύβοιας. Συνεχή υποβάθμιση που εκδηλώνεται και από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Μη ένταξη, στο τομεακό πρόγραμμα υγείας του Γ.Ν.Ν Χαλκίδας.
2. Συνεχείς και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ίδρυση του Εφετείου Ευβοίας .
3. Μη ένταξη, παρά την ωριμότητα των μελετών, στα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα των οδικών αξόνων της Εύβοιας και ιδιαίτερα της παράκαμψης Χαλκίδας (Χαλκίδας –Αρτάκη-Ψαχνά ).
4. Παντελής απουσία των μνημείων της Εύβοιας, που χρήζουν προστασίας και αποκατάστασης, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτισμού. (Ι.Ν Αγ. Παρασκευής, Αρέθουσα, Κριεζώτειο κ.τ.λ).
5. Πλήρης αδιαφορία, παρά τις υποσχέσεις για την αποκατάσταση κοινόχρηστων εγκαταστάσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές –πλημμύρες κ.λ.π) Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εμπόδια που θέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Λήλαντα ποταμού.
Αντίθετα η κυβερνητική πρόνοια, μέχρι σήμερα για την Κ. Εύβοια στηρίζεται:
1) στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών στη Ριτσώνα
 2) στην καταστροφή του Β.Ευβοικού συνεπεία της Κ.Υ.Α που επιτρέπει στη ΛΑΡΚΟ να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα τον κόλπο με τόνους σκουριάς και καρκινογόνων βαρέων μετάλλων.
3) στην μετατροπή της Χαλκίδας σε χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων του συνόλου σχεδόν του νομού, γεγονός που θα προκαλέσει τον κορεσμό του Χ.Υ.Τ.Α Κ. Εύβοιας κατά την διάρκεια του έτους 2011.
Κύριε Υπουργέ
Στο Δημοτικό συμβούλιο Χαλκίδας έχουμε από καιρό κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή. Και την επιλογή αυτή δεν την παζαρεύουμε.
Πάνω απ’ όλα βάζουμε τις ανάγκες του τόπου.
Αν μείνουμε άπραγοι ο τόπος δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ή να συναινέσουμε ώστε ο χώρος της Ριτσώνας να θεωρηθεί κατάλληλος για την εναπόθεση μεταναστών αυτή τη φορά σε χωματερή ψυχών.
Κύριε Υπουργέ
Κατά το παρελθόν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας, με ομοθυμία και ομοβροντία, νομιμοποιούμενες από το παλλαϊκό αίτημα των πολιτών απέτρεψαν στην πράξη και ακύρωσαν στην υλοποίησή τους ανάλογους σχεδιασμούς.
Ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσει σύνεση, ως προϊόν δημοκρατικού προγραμματισμού και πολιτισμένου διαλόγου, και δεν θα επιβληθεί στο τόπο μας «στρατιωτικός νόμος» γεγονός που θα προκαλέσει τη τοπική μας κοινωνία σε ευθεία αναμέτρηση, δημιουργώντας καταστάσεις «τύπου Κερατέας».

ATLANTIK: Πωλήθηκε το κατάστημα στο Βαθύ Αυλίδας

Στην πώληση του πάγιου εξοπλισμού δύο ακόμη καταστημάτων της προχώρησε η διοίκηση της Ατλάντικ. Πρόκειται για το κατάστημα στο Βαθύ Αυλίδας στην επιχείρηση A.G.K. Γενικό Εμπόριο Τροφίμων & Σούπερ Μάρκετ, με τα έσοδα από την πώληση του οποίου αποπληρώθηκε μέρος του υπολοίπου οφειλής του προμηθευτή Εύρηκα Ελλάς.

Το δεύτερο κατάστημα είναι στα Εξάρχεια, το οποίο πέρασε στην επιχείρηση Αlimenta Τop, με τα έσοδα από την πώληση του οποίου αποπληρώθηκε μέρος του υπολοίπου οφειλής του προμηθευτή Chipita.

Όπως είναι γνωστό ποδαρικό με κατάληψη έκαναν οι εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ "Aτλάντικ" της λεωφόρου Xαϊνά στη Xαλκίδα, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο. (Ρεπορταζ ΕΔΩ)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...