Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΕΕ: Καταδικαστική απόφαση για τα βιομηχανικά απόβλητα στα Οινόφυτα!

Λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση.

«Για πρώτη φορά έχουμε έγγραφο πως το κράτος παραβαίνει τους νόμους σχετικά με τα βιομηχανικά απόβλητα στην περιοχή του Ασωπού και μπορούν να ξεκινήσουν οι αγωγές αποζημιώσεων των κατοίκων» υποστήριξε ο Γ. Κτιστάκις, δικηγόρος και συντάκτης της προσφυγής που είχε καταθέσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αντικείμενο την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση της απόφασης.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για την Ελληνική Δημοκρατία, επειδή δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ασθενειών στην περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού εξαιτίας της έλλειψης εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων, της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, της κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και αποβλήτων, των προβληματικών ελέγχων για τις βιομηχανικές εκπομπές και της έλλειψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε ότι η Επιτροπή αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πληροφόρησε τους κατοίκους της περιοχής για τους κινδύνους που διατρέχουν από τη ρύπανση και δεν προάσπισε την υγεία του ενδιαφερόμενου πληθυσμού.

Η καθηγήτρια Ιατρικής, επιστημονική υπεύθυνη και διευθύντρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία, Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη στην παρουσίασή της τόνισε πως οι τοξικές ουσίες του εξασθενούς χρωμίου, του νικελίου, του καδμίου, του αρσενικού, του υδράργυρου και άλλων, βλάπτουν εδώ και χρόνια την υγεία των κατοίκων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγική διαδικασία, προξενώντας πολυάριθμους καρκίνους και άλλες συγγενείς ανωμαλίες, γεγονότα που έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Το νερό που χρησιμοποιείται, τόσο το επιφανειακό όσο και το υπόγειο από τις γεωτρήσεις, έχουν άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους, μολύνοντας τον οργανισμό, το δέρμα και τη γεωργική παραγωγή, αλλά και έμμεσες σε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας και της Ευρώπης, αφού τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή ταξιδεύουν παντού, υπογράμμισε η κ. Σταμάτη.

«Με αυτή την απόφαση ξέρουμε ποιος είναι νομικά υπεύθυνος, έχουμε δηλαδή διαγνωσμένη την ευθύνη του κράτους, και μέσα από τις ποινικές ευθύνες για τις αδειοδοτήσεις που δίνονταν στις βιομηχανίες που θα αναζητηθούν, θα πιέσουμε την πολιτεία να δώσει λύση», τόνισε ο κ. Κτιστάκις.

Εδώ και χρόνια επιβάλλονταν πρόστιμα για τη μόλυνση της περιοχής, όμως το μέτρο αυτό είναι ανεπαρκές, υπογράμμισε ο κ. Κτιστάκις και πρόσθεσε: Κανένα δεν έχει πληρωθεί, σε όλα τα πρόστιμα έχουν γίνει αιτήσεις ακυρώσεων και έτσι αυτά εκκρεμούν.

H αλβανική αστυνομία "κάρφωσε" στην ΕΥΠ, Χαλκιδέο που συνελήφθη με 520 κιλά (!) χασίς

Η αλβανική αστυνομία παρείχε πληροφορίες και η επιχείρηση υποστηρίχθηκε τεχνικά από την ΕΥΠ

Mέλη εγκληματικής οργάνωσης, με διασυνδέσεις σε διάφορες χώρες, η οποία διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και ιδιαίτερα κάνναβης, συνελήφθησαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ ΠΔ Αττικής την 04-06-2013, ενώ κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλβανική αστυνομία παρείχε πληροφόρηση και η όλη επιχείρηση υποστηρίχθηκε τεχνικά από το αρμόδιο τμήμα της ΕΥΠ.

Η υπηρεσία την 04-06-2013 μετά από σχετικές έρευνες, εντόπισε αποθηκευτικό χώρο στη περιοχή ΔΡΟΣΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες της 4-6-2013 ανακάλυψε και κατέσχεσε 520 κιλά και 635 γραμμάρια κάνναβης, ενώ συνελήφθησαν ένας Αλβανός και ένας Έλληνας υπήκοος.

Επίσης κατασχέθηκαν δυο οχήματα ΙΧΕ, έξι κινητά τηλέφωνα και πλήθος SIM καρτών.

Όπως προκύπτει από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση εισήγαγε και αποθήκευσε την ποσότητα κάνναβης σε αποθηκευτικό χώρο στη Χαλκίδα. Εκεί θα μεταφόρτωνε την ποσότητα των ναρκωτικών σε φορτηγά διεθνών μεταφορών με σκοπό την προώθησή τους σε χώρες της Εξωτερικού.

Ερευνάται από την υπηρεσία σε συνεργασία με ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές η συμμετοχή μελών του κυκλώματος και σε άλλες παράνομες πράξεις σε σχέση με κατασχέσεις ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες.

ΚΑΡΥΣΤΟΣ: Η οικιακή βοηθός και ο φίλος της έδειραν και λήστεψαν τον παππού


Όταν ο 82χρονος προσέλαβε την 40χρονη Γεωργιανή για να τον προσέχει, σίγουρα δεν είχε φανταστεί αυτό το σενάριο...

Όλα έγιναν χθες βράδυ στο σπίτι του ηλικιωμένου στην Κάρυστο Ευβοίας. Μόλις ο παππούς έπεσε για ύπνο η 40χρονη οικιακή βοηθός, Γεωργιανής καταγωγής, άνοιξε το παράθυρο και μπήκε μέσα ο φίλος της.

Όταν ο παππούς κατάλαβε τι γινόταν δέχθηκε την επίθεση και των δύο, οι οποίοι γρονθοκόπησαν άσχημα τον 82χρονο. Στη συνέχεια πήραν 700 ευρώ που βρήκαν στο πορτοφόλι του, 15 δολάρια και ότι άλλο βρήκαν στο σπίτι και εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι αφήνοντας αιμόφυρτο τον ηλικιωμένο στο πάτωμα.

Ο παππούς αν και χτυπημένος κατάφερε λίγο αργότερα να ενημερώσει την αστυνομία η οποία αναζητά τους δράστες, ενώ ο παππούς διακομίσθηκε με σταθμό του Ε.Κ.Α.Β. στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.

ΔΕΗ: Ξεκινά από το ΑΛΙΒΕΡΙ, η διαδικασία απόσυρσης 5 παλαιών μονάδων της

Πέντε παλαιές και ρυπογόνες μονάδες, θα αποσύρει η ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το Αλιβέρι Νο 3 και Νο 4, που σταματούν να λειτουργούν εντός του 2013, όπως προκύπτει από επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα η διοίκησή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Εκτός από το Αλιβέρι νο3 και νο4, τα υπόλοιπα εργοστάσια που θα κλείσουν είναι το Λαύριο Νο 1 και Νο 2, καθώς και ο Αγιος Γεώργιος στο Κερατσίνι.

Η απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ αφορά υποχρέωση που έχει από παλαιά η ΔΕΗ, καθώς η διακοπή λειτουργίας των 5 μονάδων αποτελούσε όρο για την αδειοδότηση και λειτουργία των δύο καινούργιων της, του Λαυρίου 5 και του Αλιβερίου 5.

Έτσι η ΡΑΕ με πρόσφατο έγγραφο «υπενθύμισε» στην διοίκηση της επιχείρησης ότι πρέπει να τηρήσει την υποχρέωση της, η υλοποίηση της οποίας καθυστερούσε.

Το θέμα έχει τεθεί κατʼ επανάληψη από τη ΡΑΕ. Τα δύο νέα εργοστάσια της ΔΕΗ, Λαύριο 5 και Αλιβέρι 5, έχουν προσθέσει στο σύστημα 790 MW ενώ μέχρι το τέλος του 2014, θα λειτουργήσει και η Μεγαλόπολη 5, με ισχύ 811 MW.

Η κριτική που ασκείται εδώ και καιρό στη ΔΕΗ είναι ότι έχουν ήδη ή θα λειτουργήσουν συνολικά 1.601 νέα MW, έναντι των οποίων μέχρι στιγμής έχει αποσύρει μόνο τη μονάδα Πτολεμαΐδα 1 ισχύος 75 MW καθώς και τις δύο παλαιότερες λιγνιτικές, Μεγαλόπολη 1 και 2, συνολικής ισχύος 340 MW.

Εξάλλου, η διακοπή λειτουργίας των τελευταίων δεν σχετίζεται με την υποχρέωση απόσυρσης παλαιών μονάδων, αλλά με την εξάντληση των ορυχείων λιγνίτη που τις τροφοδοτούσαν.

Να παραμείνουν σε «ψυχρή εφεδρεία»

Στο θέμα πάντως παρενέβη πρόσφατα ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ.

Σε επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, της ζητά, επικαλούμενος λόγους ασφάλειας και ευστάθειας του συστήματος ηλεκτρισμού, να του δώσει προσφορά για κάθε μια από τις εν λόγω μονάδες, σχετικά το πόσο θα στοίχιζε η διατήρησή τους σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας 5 ημερών». Αυτό σημαίνει, να είναι σε θέση οι μονάδες να μπουν σε λειτουργία εντός 5 ημερών από τη στιγμή που θα το ζητήσει ο διαχειριστής.

Έτσι, ΡΑΕ, και ΑΔΜΗΕ, βρίσκονται σε αναμονή των προσφορών της ΔΕΗ για να αξιολογηθεί το κατά πόσο χρειάζεται καθώς και το αν συμφέρει να μείνουν σε «ψυχρή εφεδρεία 5 ημερών» κάποιες από τις 5 παλαιές μονάδες ή αν πρέπει να αποσυρθούν όλες βάσει του αρχικού προγράμματος.

Γκάλοπ: Μπροστά η ΝΔ με 0,5%...

Κατά 0,5% προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό της εφημερίδας Το Ποντίκι.

Στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε;», το 20% των ερωτηθέντων απαντάει Ν.Δ. (σε σύγκριση με 19,5% τον Απρίλιο) και το 19,5% ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ (20% τον Απρίλιο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΑΛΙΒΕΡΙ: Σήμερα κηδεύεται ο αδικοχαμένος φαντάρος

Σήμερα στις 11.30 το πρωί θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του αδικοχαμένου φαντάρου, Στάθη Κρόκου, ο οποίος σήμερα σκοτώθηκε μετά από ανατροπή του θωρακισμένου άρματος μεταφοράς προσωπικού στο οποίο επέβαινε.

Η κηδεία του θα τελεστεί στο Αλιβέρι, τον τόπο καταγωγής του και στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου.

Ο άτυχος στρατιώτης είχε άγχος για την άσκηση με το άρμα που τελικά του στέρησε τη ζωή!

Τα τελευταία του λόγια: «Ωχ! Ποιός πάει μέσα τώρα; Έχουμε και άσκηση και πως θα τα καταφέρω με το τανκ;» , είπε ο Στάθης στους δικούς του το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οπότε και βρέθηκε στο σπίτι του με άδεια!

Ο 20χρονος μπήκε στο στρατό τον Οκτώβριο και τον Αύγουστο θα απολυόταν. Ήταν γιος του Κυριάκου και της Νάνσυς Κρόκου και εγγονός ενός από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στην περιοχή, του Στάθη Κρόκου, ο οποίος είχε διατελέσει προϊστάμενος Εκπαίδευσης στην Κύμη.

Οι γονείς του είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όπως και τα δύο αδέρφια του, ο 15χρονος αδερφός του και η 9χρονη αδερφή του.

Την Πέμπτη στις 10:00 με 10:30 τιμητικό άγημα θα συνοδέψει τη σωρό του 20χρονου στο Αλιβέρι και στις 11:30 θα γίνει η κηδεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Από το Αλιβέρι είναι ο 20χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε μετά από ανατροπή τεθωρακισμένου οχήματος

ΑΛΙΒΕΡΙ: Το ξέσπασμα της χαροκαμένης μάνας του 20χρονου πεζοναύτη που τον καταπλάκωσε το τανκ

Τα αίτια του δυστυχήματος του νεκρού στρατιώτη από το Αλιβέρι ζητά ο Παναγιωτόπουλος

Αναγνωστάκης: «Καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων»

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, σχετικά  με την ανάγκη κατάθεσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, που καθορίζουν το πλαίσιο ελέγχου του συστήματος εισροών-εκροών καυσίμων.

Στόχος της ερώτησης είναι να κοινοποιηθούν οι εξελίξεις, σχετικά με την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, που θα θέσουν σε εφαρμογή το Νόμο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Ο βουλευτής Εύβοιας γνωρίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε όλα τα στάδια του εφοδιασμού καυσίμων, ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...