Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η λύση στο πρόβλημα της Κύπρου μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή


Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΪΝΑ
Στελέχους της ΔΗΜΑΡ

Μετά το κουρνιαχτό που σήκωσαν  οι πρώτες αντιδράσεις για την  πρόταση του Eurogroup, το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής και τα καριοφίλια των Ελλήνων που θεωρούν την στάση της Κύπρου ως υπόδειγμα που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα, μπορούμε με ψυχραιμία να αναλύσουμε τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και να προσπαθήσουμε όχι να συμβουλεύσουμε τους Κυπρίους, οι οποίοι εκτιμώ μετά τις πρώτες συναισθηματικές αντιδράσεις τους θα βρουν τελικά τον δρόμο τους, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερο το σημείωμα αυτό με αφορμή το πρόβλημα της Κύπρου, θα επιδιώξει να αναδείξει τις βασικές πλευρές που συνδέονται με τις ενδογενείς αιτίες της κρίσης και τις προτεινόμενες λύσεις για το ξεπέρασμά της.

Α. Παράγοντες γεωστρατηγικοί

Η Κύπρος –και η Ελλάδα ασφαλώς - βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο, ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ρωσία, δυνάμεων που έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Αν προσθέσουμε και την υπόθεση των υδρογονανθράκων, τότε το πρόβλημα της Κύπρου αποκτά μια γεωστρατηγική σημασία για τεράστια συμφέροντα που εμπλέκουν τις σημαντικότερες δυνάμεις της υφηλίου! Και όταν στον βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση. Άρα λοιπόν όσοι δεν παίρνουν υπόψη τους τα συμφέροντα και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται σ’αυτόν τον ευαίσθητο χώρο της Μεσογείου, θα κάνουν τουλάχιστον λάθος. Ένα παράδειγμα είναι πολύ χαρακτηριστικό. Κάποιοι νόμιζαν –και ίσως νομίζουν ακόμη- ότι η Κύπρος θα σωθεί από τους Ρώσους. Όμως οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και αν αυτό γίνει, θα γίνει μόνο εάν η Κύπρος μετατραπεί σε ένα ακίνητο αεροπλανοφόρο των Ρώσων (ή των Αμερικάνων-Ισραηλινών αν θέλετε) και παραδώσουν και τα κλειδιά των υδρογονανθράκων. Επίσης ξεχνούν ότι η Ρωσία είναι ο βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Γερμανίας και συνολικά της Ευρώπης και αντίστροφα η Ρωσία είναι ο βασικός πελάτης της Γερμανίας και της Ευρώπης σε τεχνογνωσία και τεχνολογία. Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία θα συμμετέχει σε κάποιο σχέδιο βοήθειας της Κύπρου, στα πλαίσια όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα οι όποιες λύσεις δεν μπορούν να αναζητηθούν έξω από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όποιος το αγνοεί αυτό και ελπίζει σε κάποιες άλλες λύσεις, θα συνεχίσει να κάνει λάθη.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

O Αναγνωστάκης στην Κάνηθο και στη Λίμνη για την Εθνική επέτειο

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανταποκρινόμενος στις τιμητικές προσκλήσεις του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, θα παρακολουθήσει:
  • Κυριακή 24 Μαρτίου τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κάνηθο Χαλκίδας και τη  
  • Δευτέρα 25 Μαρτίου τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική μας Επέτειο, στη Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων.

Βράβευση του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας από το Αρχηγείο & την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος

Ο Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.  προσκαλεί στην συναυλία Μουσικής Δωματίου που διοργανώνει το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ  «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ»  το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Ώρα : 8.00 μ.μ.

Βράβευση του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας από το  Αρχηγείο & την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος,  για την πολυετή προσφορά του,στην Μουσική Παιδεία  και τον πολιτισμό.

ΤΑΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ καθηγ. Δρ. ΜΑΡΣΕΛ ΣΠΙΝΕΙ

J.S.Bach, Inventionen in C Durr, για τσέλο και κιθάρα -Σασσάνης Θανάσης-
B.Marcello, Allegro from Sonata in F Durr, για τσέλο και πιάνο - Ζέρβας Νίκος-
A.Vivaldi, Allegro from Concerto in G Durr, για τσέλο και πιάνο - Ζέρβας Νίκος και Γιώργιος Κλαουδιάννης –

ΜΑΡΣΕΛ ΣΠΙΝΕΪ – Βιολοντσέλλο ΓΙΑΝΝΑ ΓΚΑΡΑ - Πιάνο

Α.Vivaldi – Sonata nr.1, Allegro
J.S.Bach – Suite in G Durr
L.Bocherini – Menuetto
C.Saint-Saens - Le Cygne
E.Granados – Andaluzia
R.Strauss – Romanze
F.Garcia-Lorca – Viva Sevilla
J. Brahms- Hungarian dance No 5
S.Rahmaninoff – Vocalise
A.Piazzola – Libertango
Ν.Σκαλκώτας – Μαζωχτός χορός
Γ.Kωνσταντινίδης – Δύο δημοτικά τραγούδια
Μ.Χατζιδάκις – Μεγάλη σούστα
Π.Στέλιος – Ελληνική Σουίτα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ 1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10 ΛΕΠΤΑ


ΜΑΡΣΕΛ ΣΠΙΝΕΙ O συνθέτης, τσελίστας, διευθυντής ορχήστρας, μουσικολόγος και καθηγητής Δρ. Μαρσέλ Σπινέϊ - του Ηλία και της Mαρίας (το γένος Ροπτσεάνου) - γεννήθηκε στην Kραϊόβα της Pουμανίας. Προέρχεται από μία οικογένεια ιερέων, με παράδοση 5 γενεών στη Bεσσαραβία της Pουμανίας και στην Ιταλία. Tα πρώτα του μουσικά μαθήματα στην Βυζαντινή και στην Κλασσική Μουσική τα έλαβε από τον πατέρα του, ο θεολόγος και καθηγητής Ηλία Σπινέϊ. Σε ηλικία 6 ετών αρχίζει να μελετά τσέλο με τον C.Gogan. Σε ηλικία 7 ετών πρωτοεμφανίζεται σαν σολίστας τσέλου σ’ ένα Ρεσιτάλ στη σκηνή της Φιλαρμονικής της Kραϊόβα. Μαθήματα Αρμονίας, Αντίστιξης και Μουσικής Μορφολογίας παρακολούθησε από τον M.Barca (1960-1967). Σε ηλικία 14 ετών πρωτοεμφανίζεται σαν σολίστας τσέλου με την Συμφωνική Oρχήστρα της Kραϊόβας, και παρουσιάζει στο κοινό και δικές του συνθέσεις. Tο 1969 τελειώνει το Μουσικό Λύκειο της Kραϊόβα. Το 1973 έχει πάρει ΔIΠΛΩMA με την ανώτατη διάκριση από το Mουσικό Πανεπιστημίο του Bουκουρεστίου, στην ειδική τάξη δεξιοτεχνίας με τον I.Bonis (ο οποίος υπήρξε μαθητής του Pablo Casals). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο, επίσης, σπουδάζει σύνθεση με τον D.Bughici (1969-1973). Εν συνεχεία ειδικεύεται στην Iταλία δίπλα στον τσελίστα G.Pereira (1979-1980). Συνεχίζει σπουδές σύνθεσης στην Pουμανία με τους: A.Stroe (1982), N.Coman (1983) και στην Ελλάδα με τους: Γ.Παπαϊωάννου (1989), Γ.Ξενάκη (1989-1990) και Γ.Σισιλιάνο (1995-1996). Aπό τον Aύγουστο του 1989 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Aθήνα, έξαιτίας του καθεστώτος Ceausescu. Τον Ιούνιο 2003 τελειώνει την διδακτορική διατριβή στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, με καθηγητή Δρ. Gr.Constantinescu, και τον Φεβρουάριο 2011 την 2η διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με καθηγητή Δρ. Γρ.Στάθη. Ως συνθέτης έχει γράψει πάνω από 200 έργα. Είναι μέλoς της Ένωσης Ιταλών Συνθετών και Ρουμάνων Συνθετών. To 1996 τιμήθηκε από το ΚΣΥMΕ Αθήνας, Πρόεδρος ο Γ.Ξενάκης, με το Μεγάλο Βραβείο, για το έργο “Dialogismos” Poem op.4, το Μάρτιο 2012 τιμήθηκε από την Ένωση Ρουμάνων Συνθετών με το Μεγάλο Βραβείο για την Συμφωνία αρ.3 op.71, για σάξ, κρουστά και ορχήστρα πνευστών, κ.α. Ως σολίστ έχει παρουσιάσει περισσότερες από 2.500 συναυλίες, έχει παίξει μπροστά σε Προέδρους διαφόρων κρατών και συνεργασθεί μόνιμα με τα Pαδιοφωνικά και Tηλεοπτικά Δίκτυα πολλών χωρών. Έχει διδάξει σε πολλά Ωδεία, όπως το «Eθνικό" Ωδείο», το Ωδείο "Φ.Nάκας", στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου, στο Δημοτικό Ωδείο «Nίκος Σκαλκώτας» Χαλκίδας, κ.λ.π. και στο Πανεπιστήμιο του Πιτέστι, Ρουμανία. Δισκογραφία: 1 CD Lyra, Commissioned by the Greek Ministry of Foreign Affairs, 4 CD Motivo, Commissioned by ΚΣΥΜΕ.


ΓΙΑΝΝΑ ΓΚΑΡΑ Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1969. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Κωτσόπουλου με καθηγήτρια τη Μαρία Κωτσή, απ’ όπου πήρε το Πτυχίο Πιάνου με «Άριστα Παμψηφεί». Συνέχισε τις μουσικές σπουδές στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» Αθηνών με τη διαπρεπή Πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου,όπου αρίστευσε στις εξετάσεις για το Δίπλωνα Σολίστ.
Παράλληλα, στο ίδιο Ωδείο, σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με καθηγητές τον διεθνούς
Φήμης ΄Ελληνα συνθέτη Μιχάλη Τραυλό και τον Ανδρέα Αργυρού και πήρε τα πτυχία
Αρμονίας,Αντίστιξης και Φυγής με «Άριστα».
Παρακολούθησε σεμινάρια πιανιστικής τεχνικής και ερμηνείας με σημαντικούς ΄Ελληνες
και Ευρωπαίους πιανίστες όπως: Ν. Μιχαηλίδου ,Δ Τουφεξή, Φ. Φιλίπποβα, Β. Σαγκαιτάτσνι.
Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες πιάνου, σε σχήματα μουσικής δωματίου, σε συναυλίες για
Piano-duo και ως δυνοδός μονωδίας και χορωδίας.
Είναι καθηγήτρια πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών και έχει την επιμέλεια διδασκαλίας και συνοδείας της χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας.


Επένδυση 2 εκατ. ευρώ στο Πήλι της Εύβοιας για Superfoods

Μολονότι η επιτυχία ήρθε γρήγορα, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιάννη Λιακόπουλο, «στο επόμενο δίμηνο θα λανσάρουμε μια νέα προϊοντική σειρά που θα αποτελέσει "έκπληξη" στον χώρο του φαρμακείου».

H δημιουργία παραγωγικής ζώνης στην Ελλάδα, το λανσάρισμα νέων λειτουργικών προϊόντων και οι πρώτες μεγάλες ιδιόκτητες καλλιέργειες ιπποφαούς, αρώνιας και γκότζι μπέρι στην Εύβοια αποτελούν το τρίπτυχο ανάπτυξης που σχεδιάζει για το εγγύς μέλλον, η ελληνική Astra Medical Hellas Superfoods. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του 2003, από τον 29χρονο -τότε- ιδρυτή και σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Λιακόπουλο, με κεφάλαιο μόλις 6 χιλ. ευρώ.

Ενώ, πέντε χρόνια αργότερα (το 2008) λανσάρει το brand «Superfoods» που καταφέρνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει την υποστήριξη του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου, αλλά και την εμπιστοσύνη του κοινού. Με μια φιλοσοφία δομημένη στο πεντάπτυχο «Χρήσιμα, Καινοτόμα, Ποιοτικά, Ασφαλή και Προσιτά για όλους προϊόντα», η Astra Medical Hellas Superfoods αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες και πληρέστερες εταιρείες φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα. Tο Ιπποφαές Eubias" γίνεται το «σήμα κατατεθέν» της επιχείρησης αποκτώντας μεγάλη διεισδυτικότητα στην εγχώρια αγορά, ενώ τα τελευταία τρία περίπου χρόνια εξάγει τα προϊόντα της στα 4 σημεία του πλανήτη. Ήδη, η σειρά «Superfoods» βρίσκονται στα ράφια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου, ενώ υπάρχει συμφωνία για αντιπροσώπευση στην Τουρκία και συζητήσεις με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Τανζανία και τη Σλοβενία.

«Αποτελούμε μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία εκμεταλλευόμενη το ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και το εξελιγμένης αντίληψης τμήμα marketing, δημιουργούμε τα δικά μας προϊόντα» όπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Λιακόπουλος μιλώντας στην «ΗτΣ», επισημαίνοντας πως «Μολονότι αποτελεί σχετικά νέα εταιρεία, έχουμε επιτύχει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κάνουμε γνωστά και ευρέως αποδεκτά στην Ελλάδα προϊόντα μας, όπως το Ιπποφαές Eubias", τη Σπιρουλίνα Gold Eubias", το Βασιλικό Πολτό Eubias"».

Ερευνα και ανάπτυξη

Στις αρχές του έτους, η εταιρεία μεταφέρεται στη νέα της έδρα, στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό Πήλι του Δήμου Κηρέως, στη Βόρεια Εύβοια, σε νέες εγκαταστάσεις με γραφεία έκτασης 330 τ.μ. Στον ίδιο χώρο, συνολικής έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, φυτεύτηκαν ήδη τα πρώτα 6.000 δέντρα καλλιέργειας ιπποφαούς, αρώνιας και γκότζι μπέρι, και σύμφωνα με τους στόχους της διοίκησης «του χρόνου θα διπλασιαστούν». Η φύτευση έγινε στην κοιλάδα του ποταμού Κηρέα στο Προκόπι και Μαντούδι Ευβοίας.

Στις νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και το νέο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, απ όπου αναμένεται η σχετική άδεια λειτουργίας για την ανέγερση δύο βιομηχανικών θαλάμων στην Εύβοια, για την παραγωγή της γκάμας των προϊόντων της. Με την ολοκλήρωση των έργων (εντός του 2013) συνολικής επένδυσης 2 εκατ. ευρώ, πρόκειται να δοθεί η ευκαιρία στο ευρύ κοινό να επισκέπτεται τις εταιρικές καλλιέργειες όπου θα πληροφορείται για τους φυσικούς τρόπους καλλιέργειας των φυτών. Ενθερμος υποστηρικτής για τη μετεγκατάσταση της εταιρείας υπήρξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Λιακόπουλος, καθώς όπως επισημαίνει τα στελέχη που εκπροσωπούν την εταιρεία, θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στο χώρο παραγωγής και ανάπτυξης των φυτών. Τα γραφεία είναι κατασκευασμένα με ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο concept που θυμίζει σαλέ, ενώ η επαφή με τη φύση βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου των στελεχών!

Τα Superfoods στις ΗΠΑ

Η Astra Medical Hellas Superfoods αποτελεί τη μοναδική Ελληνική εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής της οποίας τα προϊόντα έχουν περάσει τις διαδικασίες του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων και πωλούνται νόμιμα στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Λιακόπουλος «αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία και μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους και αισιόδοξους διότι από την μια γνωρίζουμε το πόσο αυστηρός αποτελεί αυτός ο Οργανισμός και από την άλλη η αγορά των ΗΠΑ παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον διότι περίπου το 75% των κατοίκων της χρησιμοποιούν τέτοιου είδους προϊόντα. Μακροπρόθεσμα αυτή η επιτυχία μόνο καλό μπορεί να επιφέρει στα Superfoods».

Λειτουργικό τρόφιμο
Μολονότι η «Superfoods» έχει ήδη πλήρη προϊοντική γκάμα, αναζητά συνεχώς νέους δρόμους για την εξέλιξη της φυσικής διατροφής και την ενίσχυσή της με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Από την κάψουλα και τα τρόφιμα έως τη συσκευασία, όλα τα προϊόντα της αποτελούν καινοτομίες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη υγεία του οργανισμού μας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να λανσάρει στο επόμενο δίμηνο μια νέα προϊοντική σειρά που θα αποτελέσει «έκπληξη» στο χώρου του φαρμακείου, ενώ στο εγγύς μέλλον στόχο έχει να τοποθετηθεί στην ευρύτερη αγορά λιανικής (των σούπερ μάρκετς), παράγοντας λειτουργικά τρόφιμα. Η σειρά συμπληρωμάτων διατροφής διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία, μέσω των τμημάτων πώλησης Νοτίου και Βορείου Ελλάδος, αλλά και μέσω των φαρμακαποθηκών. Όλα τα προϊόντα Superfoods παρασκευάζονται σύμφωνα με: G.M.P., ISO9001:2008, ISO 22000:2005, T.S.E. και non-G.M.O., ενώ όσα αποτελούν συμπληρώματα διατροφής έχουν αριθμό γνωστοποίησης κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ. Να σημειωθεί πως η εταιρεια βραβεύτηκε πέρυσι ως «Κορυφαία ανερχόμενη Ελληνική Εταιρική Επωνυμία» από τα Superbrands, ενώ στο σύνολο των χρόνων λειτουργίας της εμφανίζει μόνο θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Συγκεκριμένα το 2012, μια χρονιά που τα συμπληρώματα διατροφής κατέγραφαν πτώση, τα προϊόντα της εμφάνιζαν αύξηση 33% στις πωλήσεις φαρμακείου. Μέχρι στιγμής, στο 2013 εμφανίζει θετικό πρόσημο (35% τον Ιανουάριο), ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα επόμενα δύο χρόνια η εταιρεία θα βρίσκεται στην κορυφή των προϊόντων φαρμακείου.

Το 2008 λανσάρει το brand «Superfoods» που καταφέρνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου aΣτις αρχές του 2013, η εταιρεία μεταφέρεται στη νέα της έδρα, στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό Πήλι του Δήμου Κηρέως, στη Βόρεια Εύβοια aΣε έκταση 40 στρΕΜμ. φυτεύτηκαν ήδη τα πρώτα 6.000 δέντρα καλλιέργειας ιπποφαούς, αρώνιας και γκότζι μπέρι

Η αγορά των ΗΠΑ παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον διότι το 75% των κατοίκων της χρησιμοποιεί συμπλη-ρώματα διατροφής

ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ / ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ερέτρια - Δύστος: Οι Παραδοσιακοί Σπόροι και Οι μικροί Μαθητές!


Απο χέρι σε χέρι λοιπόν, και απο καρδιά σε καρδία μπορούμε να σώσουμε τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων… και ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των ίδιων των παιδιών μας!

Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά μας πως να καλλιεργούν, να φροντίζουν και να συντηρούν τους παραδοσιακούς σπόρους!

Η αρχή έγινε…

Απο την Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι,τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό σύλλογο “Δύστου” και την “Μέδουσα”, φέτος, σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ερέτριας και τους ΣΓΚ, υιοθετήσαμε κυπελλάκια με ”εύκολους” για τα παιδιά σπόρους…

Σκοπός της δράσης είναι όταν οι σπόροι τους γίνουν μικρά φυτά, να τα ανταλλάξουν ή να τα χαρίσουν στην Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων που διοργανώνεται για 3η χρονιά στην Λίμνη του Δύστου,

Την Κυριακή στις 7 Απριλίου 2013, από τις 11.00 – 14.00 μμ. ή να τα μεγαλώσουν και να κρατήσουν τους σπόρους τους, με σκοπό να τους ανταλλάξουν του χρόνου.

Το χάρηκαν τα παιδιά , το χαρήκαμε και εμείς μαζί τους!!!

Συνολικά 308 μαθητές της Πέμπτης και της Έκτης Τάξης όλων των Δημοτικών σχολείων του Δήμου Ερέτριας, φύτεψαν σπόρους καλαμποκιού, ηλιάνθου, κολοκύθας, πεπονιού και κατιφέ!

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: «Μαθητεύουν οι νέοι» στην τζάμπα εργασία

Κανένας να μην δεχθεί να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα  για να βρουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τσάμπα εργατικό δυναμικό

Το Υπουργείο Παιδείας της  συγκυβέρνησης,  με εγκύκλιό του, καλεί το Διευθυντή και τους συλλόγους διδασκόντων των ΕΠΑΛ, να παραλαμβάνουν  και να εξετάζουν τα δικαιολογητικά των περίπου 8.000 αποφοίτων που θα δηλώσουν επιθυμία να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους».

Αξίζει να πούμε δυο  λόγια για το πρόγραμμα αυτό.
Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες δε θα παίρνουν μισθό  αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται  και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο  θα ασφαλίζει τους μαθητευομένους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος». Αξίζει να σημειωθούν και τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, που μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευομένους ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ. Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.
      Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Οι νέοι σήμερα έχουν ανάγκη από σταθερή και μόνιμη δουλειά, με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και διακοπές, με μισθούς που να τους επιτρέπουν να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια. Δεν έχουν ανάγκη τη δουλειά με το κομμάτι, για λίγους μήνες και για λίγα ψίχουλα και μετά την επιστροφή στον καιάδα της ανεργίας!
   
Η «εκκίνηση» του προγράμματος συμπίπτει με τη συζήτηση γύρω από τον κατώτερο μισθό και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς το κατώτερο όριό του και αποδεικνύει πόσο υποκριτικές και χωρίς ουσία είναι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού. Μάλιστα, ήδη, μεγάλες πολυεθνικές έχουν διατυπώσει αίτημα για μείωση του βασικού μισθού (καταρχήν) των νέων ακόμα και στα 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει νέο «νέο μισθολόγιο» στο Δημόσιο, νέα μείωση των μισθών!

Μας πάνε όλους στα 300 με 400 ευρώ, όχι μόνο τους νέους
Τα τελευταία χρόνια δεκάδες τέτοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί. Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Η ανεργία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά φουντώνει. Οι εργοδότες απολύουν εργαζόμενους με συγκροτημένα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να πάρουν νέους, με 300 ευρώ, στο όνομα της πρακτικής άσκησης. Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας οι μεγαλοεργοδότες έβαλαν με τα προγράμματα αυτά στην τσέπη εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που επίδομα ανεργίας παίρνει μόλις 1 στους 3 άνεργους. Επιβεβαιώνεται ότι για την ανεργία δεν ευθύνεται τάχα η λειψή κατάρτιση των ανέργων. Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Η εμπλοκή και των σχολείων σε τέτοιους είδος προγράμματα πρέπει να σημάνει συναγερμό! Θέλουν τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς να λειτουργούν σαν μεσάζοντες για να βρίσκουν οι επιχειρήσεις τσάμπα εργατικό δυναμικό! Να υποβαθμίσουν την όποια τεχνική εκπαίδευση στο επίπεδο της κατάρτισης, στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά. Αυτό εννοούν όταν λένε κυβέρνηση και Ε.Ε. « να προσαρμοστεί το σχολείο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». Το σχολείο αυτό ούτε την ανεργία μπορεί να αντιμετωπίσει, ούτε τεχνική εκπαίδευση θα προσφέρει. Δεν θα υπάρχει μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εκπαιδευτικούς, τα τμήματα θα ανοίγουν και θα κλείνουν σε ένα βράδυ, ανάλογα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, τις ΕΛΜΕ να καταγγείλουν το πρόγραμμα της μισθωτής σκλαβιάς. Τους εκπαιδευτικούς να μην πάρουν μέρος στην υλοποίησή του. Εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους. Δουλειά σταθερή και μόνιμη, με δικαιώματα. Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και στους μισθούς των 300 ευρώ. Να υπογραφεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες.

Βασιλικά: Τραγωδία σε σπίτι - Κατέρρευσε μπροστά στην γυναίκα και το παιδί του!

Μια συνηθισμένη μέρα για την οικογένεια μετατράπηκε σε τραγωδία - Ο πατέρας, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε μπροστά στη γυναίκα και το παιδί του, στα Βασιλικά...

Ήταν αργά χθες το απόγευμα (21-03-2013) όταν δεν αισθάνθηκε καλά και έπεσε στο πάτωμα μπροστά στην γυναίκα και το γιο του. Η οικογένεια βρισκόταν στο σπίτι της στα Βασιλικά, όταν ξαφνικά ο άτυχος άντρας άρχισε να μην αισθάνεται καλά.

Η οικογένειά του, κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο άτυχος άντρας έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε στο πάτωμα. Τον μετέφεραν εσπευσμένα στο κέντρο υγείας Μαντουδίου, αλλά ηταν αργά.

Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Η τραγική είδηση βύθισε στο πένθος όχι μόνο την οικογένειά του, αλλά ολόκληρη τη γειτονιά που τον γνώριζε και τον αγαπούσε...

GALLOP: 2,5 Μόνάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος ο Σαμαράς

Προβάδισμα δυόμισι ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της VPRC, που διενεργήθηκε το διήμερο 20-21 Μαρτίου για λογαριασμό της εφημερίδας, "Η Ελλάδα αύριο". Δυσαρεστημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς το 88% των πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 31% έναντι 28,5% της ΝΔ.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ φτάνει το 6%, ενώ το τρίτο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, η ΔΗΜΑΡ, συγκεντρώνει 5,5%.

Η έρευνα διεξήχθη μετά τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν στην οικονομία της Κύπρου και στις σχέσεις της με την Ευρωζώνη.

Αναλυτικά τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα είναι:
ΣΥΡΙΖΑ 31%
ΝΔ 28,5%
ΠΑΣΟΚ 6%
ΑΝΕΛ 5,5%
Χρυσή Αυγή 11%
ΔΗΜΑΡ 5,5%
ΚΚΕ 6%

Να σημειωθεί ότι το 76% των πολιτών θεωρεί ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι λάθος, ενώ το 60,3% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι έχει μειωθεί ο μισθός του.

Το 24,1% δηλώνει ότι ο μισθός καταβάλλεται με καθυστέρηση και το 16,4% παραδέχεται ότι εργάζεται λιγότερες ώρες - μέρες με χαμηλότερη αμοιβή.

Μόνο το 19% των σημερινών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δεν έχει υποστεί αλλαγές στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς της εργασίας του.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι και πάλι ο "Κανένας" με 52,4%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 19,3% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 9,3%.

Το 38% θεωρεί ότι η κυβέρνηση "πρέπει να συνεχίσει το έργο της ώστε σύντομα να φανούν θετικά αποτελέσματα", το 31% ότι η χώρα "πρέπει να πάει σε εκλογές ώστε να προκύψει μια άλλη Κυβέρνηση και μια άλλη πολιτική" και το 26% θεωρεί ότι η καταλληλότερη λύση είναι η χώρα να μην προχωρήσει με καμία από τις δύο εναλλακτικές επιλογές.

Στην παράσταση νίκης (αν είχαμε αύριο εκλογές ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε, ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις) προηγείται η ΝΔ με 25,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,5%.

Τέλος, ως προς τις εκλογικές τάσεις η έρευνα του Μαρτίου δείχνει τη σταθερή απομάκρυνση από την πρόθεση εκλογικής πράξης του 55% περίπου του εκλογικού σώματος. Το 46% δηλώνει προτίμηση προς κάποιο πολιτικό κόμμα, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι του εκλογικού σώματος κινείται μεταξύ αποχής, λευκού, άκυρου και απροσδιόριστης συμπεριφοράς.

Δείτε εδώ τη διαγραμματική παρουσίαση της έρευνας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...