Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ) για τους παιδικούς σταθμούς

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΔΗΜ.ΑΡ.,  ΔΗΜ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, για την ακύρωση προγράμματος  δωρεάν παροχής υπηρεσιών  σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Στην ερώτηση του Δημ. Αναγνωστάκη αναφέρονται τα εξής:

"Μετά λύπης πληροφορηθήκαμε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο προέβη στην ακύρωση της σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης  και των φορέων υλοποίησης του προγράμματος “Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” για το σχολικό έτος 2012-13.

Το γεγονός αυτό αφορά στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για 60.000 παιδιά. Η κατάργηση του δικαιολογείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως απόρροια των διαδοχικών τροποποιήσεων της σύμβασης, σχετικά με το διαθέσιμο ποσό για κάθε παιδί και το γενικότερο ύψος της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος.

Σε μια χρονική περίοδο που  ήδη προσθέτουμε δυσβάσταχτα  βάρη στην Ελληνική οικογένεια, έτσι όπως αυτά προκύπτουν, βάση των αναγκών του μνημονίου, φαντάζει αδιανόητο να αναγκάζουμε τους γονείς των παιδιών, να επωμιστούν το κόστος φιλοξενίας των παιδιών τους στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεδομένου του ότι οι Δήμοι βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να διαχειριστούν και αυτό το κόστος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κύριε  Υπουργέ:

Ποιές δράσεις σχεδιάζετε να εκτελέσετε ώστε το κόστος φιλοξενίας των παιδιών να μην περάσει στους γονείς τους;
Ποιές δράσεις θα αναλάβετε ώστε να μην χαθούν τα 140εκ €, που είναι πόροι του ΕΣΠΑ για τις συγκεκριμένες δράσεις;
          Ο ερωτών Βουλευτής

       Δημήτρης  Αναγνωστάκης"

Πλημμύρισε , πάλι, η Χαλκίδα

Πλημμύρισε, πάλι, η Χαλκίδα με μια βροχή. Στις περισσότερες περιοχές η αποχέτευση είναι ανύπαρκτη και όπου υπάρχει δεν έχουν καθαριστεί τα φρεάτια και πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

Οι φωτογραφίες του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗ, από τη Λ. Αθηνών στο συνοικισμό Κανήθου είναι χαρακτηριστικές:

Στην 1η Στη Λ. ΑΘΗΝΩΝ στη ΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ οι λάσπες και τα χώματα έχουν κατακλύσει τον δρόμο.


Στην 2η πάλι στη Λ.ΑΘΗΝΩΝ μπροστά από τον φούρνο του  ΒΟΥΡΓΙΑ τα αυτοκίνητα "κολυμπάνε" στο δρόμο και οι πεζοί δεν μπορούν να περάσουν.

Μικρά δείγματα μιας. πολύχρονης, άθλιας, διοίκησης στο Δήμο που νοιάζεται για "φρού - φρου" και ...αρώματα και όχι για τις υποδομές.

ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ

Από Δευτέρα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης;

Σε αναμονή για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης βρίσκονται περίπου 150.000 νοικοκυριά αφού μετά την καταβολή της δόσης, ξεκινά και η καταβολή του επιδόματος.

Όπως διαβεβαίωναν από το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας εισπράξει από χθες τα 7 δισ. ευρώ σε ρευστό το Δημόσιο, εκτιμάται ότι η ΓΓΠΣ από τις πρώτες ημέρες της προσεχούς εβδομάδος, θα είναι σε θέση να αποδώσει το επίδομα σε περίπου 150.000 νοικοκυριά.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Γηροκομείο Χαλκίδας - ΒΙΝΤΕΟ


Χριστουγεννιάτικη γιορτή είχε το Γηροκομείο Χαλκίδας, εχθές 17 Δεκεμβρίου 2012, με κάλαντα παραδοσιακούς χορούς και επίκαιρα τραγούδια, για τη διασκέδαση των ηλικιωμένων τροφίμων, και φυσικά λειτούργησε και ένα παζάρι με Χριστουγεννιάτικα δώρα. 

Συμμετείχε χορευτικό τμήμα από τον σύλλογο «Το Αλωνάκι», Χορωδία του 4ου Κ.Α.Π.Η. Χαλκίδας, με σολίστ την καθηγήτρια μουσικής Άννα Μανώλη στο πιάνο, καθώς και Ζωντανή μουσική, από την Σοφία Αμπελιώτη (τραγούδι), Αντώνη Δραγωνάκη (μπουζούκι) και Νίκο Κουλοχέρη (πλήκτρα τραγούδι),

Η γιορτή έγινε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομου.

VIDEO KAI ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ

Τα  Μουσικά Σύνολα του Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας (ΔΟΑΠΠΕΧ), παρουσιάζουν την καθιερωμένη "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΚΟΝΣΕΡΤΟ", που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 20:00, στο Δημοτικό θέατρο Παπαδημητρίου.
Διεύθυνση ορχήστρας: Πέτρος Πρόκος

Από την Εύβοια ξεκινά η διαβούλευση για το σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής περιόδου2014 - 2020.

Ομιλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχου Περγαντά στην ημερίδα: «Υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας –Έργα Εύβοιας - Προγραμματική Περίοδος 2014 - 2020», που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα.
Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα, την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 με τίτλο: «Υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Έργα Εύβοιας - Προγραμματική Περίοδος 2014 - 2020», την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για την έναρξη μιας σειράς συναντήσεων, που θα γίνουν διαδοχικά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας με σκοπό την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και την συνεργασία / διαβούλευση για το σχεδιασμό της Ε΄προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

Στην ημερίδα έγιναν παρουσιάσεις από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχο Περγαντά, την Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κα Παπαθανασίου Αλεξάνδρα, τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, κ. Φίρμπα Γιάννη, την Προϊσταμένη της Μονάδας Α, της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα», κα Φέτση Αγγελική και το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Κοινωνικού Ταμείου, κα Θέμελη Κατερίνα.

Παρόντες και συμμετέχοντες στην ημερίδα οι Βουλευτές της Εύβοιας κ.κ. Αποστόλου Βαγγέλης , Αναγνωστάκης Δημήτρης και Κεδίκογλου Συμεών , Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι των περισσότερων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συλλογικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και στελέχη των ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού.

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας καθώς και με την πορεία των Τομεακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα» και «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που υλοποιούνται στην Στερεά Ελλάδα. Ο κ. Φίρμπας παρουσίασε τα βασικά στοιχεία και τα στάδια σχεδιασμού της 5ης Προγραμματικής Περιόδου, τονίζοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος της νέας περιόδου είναι η έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, ενώ τα στελέχη των Υπηρεσιών των Υπουργείων αναφέρθηκαν στην εξέλιξη των Τομεακών Προγραμμάτων στην Στερεά Ελλάδα. Στην ημερίδα συμμετείχε ενεργά το κοινό, εν είδει διαβούλευσης, και διεξήχθη διεξοδική συζήτηση με πολλαπλά και σημαντικά συμπεράσματα.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Κλέαρχος Περγαντάς στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση δύο χρόνων των αιρετών Περιφερειών επισημαίνοντας: «Σε λίγες μέρες ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας κλείνει δύο χρόνια από την ημέρα της εφαρμογής του. Αυτά τα δύο χρόνια μόνο εύκολα δε μπορούν να χαρακτηριστούν για τους Έλληνες, τη Χώρα μας αλλά και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο διάστημα αυτό έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα για την Περιφέρειά μας, μένοντας προσηλωμένοι στην βασική μας επιδίωξη για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας καθώς και την γενικότερη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Για να επιτύχουμε, λοιπόν, το έργο μας έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για την νέα προγραμματική περίοδο του 2014 – 2020».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τόνισε: «Όπως είναι ευρέως γνωστό το ΕΣΠΑ, μετά την μεγάλη περικοπή των προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, είναι αν όχι το μοναδικό, το πιο σημαντικό εργαλείο, που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα πνοής για την Στερεά Ελλάδα. Έχουμε καταφέρει με συντονισμένες προσπάθειες και λεπτομερή προγραμματισμό να επιτύχουμε υψηλή απορροφητικότητα στο Πρόγραμμα, η οποία φθάνει στο 70%, την ώρα που ο εθνικός μέσος όρος κυμαίνεται στο 40,3 %. Στην Περιφέρειά μας έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Έργα, που αναμένεται να δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας και να αποτελέσουν υπόβαθρο για την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας.

Εστιάζοντας στην Εύβοια, η εξέλιξη του ΕΣΠΑ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα θετική. Αυτό είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια με τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, τους Δήμους και τις επιχειρήσεις τους καθώς και με όλους τους υπόλοιπους φορείς, που αποτελούν δικαιούχους του Προγράμματος.

Επίσης, ο κ. Περγαντάς αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Περιφέρειας: «Οι ενέργειες και οι δράσεις μας δεν σταματούν στην “καλή πορεία” του ΕΣΠΑ, απεναντίας μοχθούμε καθημερινά, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε την εκχώρηση πρόσθετων πόρων, προκειμένου να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση έργων μεγάλης χρησιμότητας για τον τόπο και την κοινωνία.

Ήδη, προ ολίγων ημερών καταφέραμε από κοινού με το Νότιο Αιγαίο, έπειτα από συνεχείς μας οχλήσεις και στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, την εξασφάλιση πόρων ύψους 26 εκ. € για την υλοποίηση προγραμμάτων Κοινωνικού Ταμείου. Οι συντονισμένες μας προσπάθειες είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση δράσεων, που θα συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων».

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, κ. Μπουραντας αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρο Καλογιάννη, όπου τέθηκαν υπό συζήτηση τα οδικά έργα της Εύβοιας, με κυρίαρχα την Παράκαμψη Χαλκίδας, την παράκαμψη Βασιλικού, το θέμα των συνεχών κατολισθήσεων στη περιοχή Δερβένι – Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, την Παράκαμψη Αιδηψού, την οδό Σχηματάρι – Χαλκίδα.

Επιπλέον, στα σημαντικά ζητήματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Εύβοιας αναφέρθηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, κ. Καπελέρης.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα θέματα της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020, επισημαίνοντας: «Εμείς, σαν Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ποτέ δεν σταθήκαμε στην ευημερία των αριθμών, αντίθετα ήμασταν και είμαστε πάντα έτοιμοι για το βήμα παραπέρα. Στην κατεύθυνση αυτή, παράλληλα με την ταχύτατη πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, συμμετέχουμε ενεργά στον σχεδιασμό και προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την νέα προγραμματική περιόδου 2014 – 2020. Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί για μας μια ακόμη κεντρική προτεραιότητα για την ενίσχυση της οικονομίας και την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην αγορά και στην κοινωνία.

Όπως θα γνωρίζετε, σύμφωνα με τον υπάρχων σχεδιασμό η Στερεά Ελλάδα εντάσσεται στην ενδιάμεση κατηγορία Περιφερειών, με ΑΕΠ μεταξύ του 75% και του 90 % του κοινοτικού μέσου όρου, αφού λαμβάνονται υπόψη ως έτη αναφοράς του ΑΕΠ, η τριετία 2007-2009. Η θέσπιση της ενδιάμεσης κατηγορίας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως θετική εξέλιξη για την Περιφέρειά μας, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό η κοινωνική και οικονομική μας υπόσταση και ξεφεύγουμε πλέον από την κατηγορία στόχου 2 (αναπτυγμένες Περιφέρειες). Επίσης, θετικό παραμένει το γεγονός της ενίσχυσης της χώρας μας, κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, με κονδύλια του Ταμείου Συνοχής για την ολοκλήρωση μεγάλων δικτύων μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και δράσεων περιβάλλοντος.

Όμως, εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα. Πιστεύοντας πως η νέα και δύσκολη οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποτελεί θεμελιακό στοιχείο σχεδιασμού της περιόδου 2014-2020, καταβάλουμε προσπάθειες έτσι ώστε το κριτήριο του ΑΕΠ να μην αποτελέσει τον μοναδικό δείκτη ευημερίας των Περιφερειών. Θα πρέπει παράλληλα με αυτό να συνεκτιμηθεί ένα σύνολο δεικτών, που θα αποτυπώνουν την πραγματική μας κατάσταση, όπως οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης, η υψηλή ανεργία, η ύπαρξη απομακρυσμένων περιοχών, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι αναπτυξιακές ανισότητες, η κάθετη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και οι συνεπαγόμενες απειλές του κοινωνικού ιστού. Ως εκ τούτου, στο χτίσιμο των Προγραμμάτων της Χώρας θα πρέπει να συμπεριληφθούν και να αξιολογηθούν όλα τα παραπάνω και να μη γίνει μια τεχνοκρατική κατανομή των πόρων, βάσει αλγορίθμων.

Επίσης, έχουμε θέσει το θέμα της αλλαγής των ετών αναφοράς και συγκεκριμένα διεκδικούμε να τεθεί ως βάση η τριετία 2009-2011, έτσι ώστε να αποδίδεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των Περιφερειών. Στην κατεύθυνση αυτή, ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έχουμε παρέμβει και συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε: «Με τη σημερινή ημερίδα ξεκινάμε έναν νέο κύκλο ανοιχτής διαβούλευσης για τις ανάγκες και τις επιδιώξεις της Περιφέρειάς μας με τους όλους τους φορείς και την κοινωνία και ευελπιστούμε στην ενεργή συμμετοχή όλων σας». Τέλος, ο κ. Περγαντάς ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από διετείς διαβουλεύσεις προωθείται ο χαρακτηρισμός του διαμήκη άξονα της Εύβοιας ως Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη δυνατότητα χρηματοδότησης του άξονα από το Ταμείο Συνοχής, τόσο κατά την τρέχουσα, όσον και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, κάτι που έως σήμερα δεν ήταν εφικτό, καθώς η Εύβοια, όπως και όλη η Στερεά Ελλάδα λάμβαναν χρηματοδότηση για έργα μεταφορικής υποδομής μόνο από το ΕΤΠΑ, ως περιοχές του στόχου 2
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...