Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Λογισμικό παρακολούθησης παιδιών

Όταν τα παιδιά της ήταν έτοιμα να αποκτήσουν δικούς τους φορητούς υπολογιστές, η Τζιλ Ρος αγόρασε ειδικό λογισμικό, με σκοπό να παρακολουθεί τις διαδικτυακές κινήσεις τους. Μία ημέρα, η κ. Ρος ανακάλυψε, χάρη στο λογισμικό παρακολούθησης, ότι η 16χρονη κόρη της είχε δημιουργήσει δικό της κανάλι βίντεο, στο οποίο η ίδια και η φίλη της κατέγραφαν εφηβικές συζητήσεις τους, προωθώντας το υλικό σε όποιο χρήστη του YouTube το αναζητούσε.

Οι γονείς μπορούν σήμερα να αξιοποιήσουν μεγάλη ποικιλία εργαλείων, που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τις διαδικτυακές ζωές των παιδιών τους. Αυτό δημιουργεί, όμως, εύλογα ερωτήματα ηθικής τάξης: είναι η παρακολούθηση ο καλύτερος τρόπος επιτήρησης των παιδιών; Ή μήπως οι γονείς θα έπρεπε να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στην κρίση των παιδιών;

Τα γονεϊκά άγχη της σύγχρονης εποχής έχουν ευνοήσει πραγματική βιομηχανία «εργαλείων» παρακολούθησης, ικανών να καταγράφουν τι σελίδες επισκέπτονται τα παιδιά, με ποιον συνομιλούν σε αυτές και τι κάνουν εκεί. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι τα σύγχρονα παιδιά βρίσκονται διαρκώς κολλημένα στα κινητά τους, επιτρέπει στους γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τη γεωγραφική θέση των τέκνων τους.

Μία εφαρμογή προειδοποιεί τους γονείς αν το παιδί τους στέλνει μηνύματα SMS την ώρα που οδηγεί, άλλη προσφέρει διαδικτυακή υπηρεσία, η οποία διατηρεί αντίγραφο κάθε μηνύματος ή εικόνας, που «περνά» από τη σελίδα Facebook του παιδιού. Οι ανησυχίες των γονιών δεν είναι αδικαιολόγητες. Στις αρχές του μήνα, καταγγελίες χρηστών έκαναν λόγο για συμμετοχή ανηλίκων σε αμερικανική ιστοσελίδα με σκοπό τις ερωτικές γνωριμίες, που οδήγησε σε τρία κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στις ΗΠΑ.

Ερευνες έδειξαν ότι ακόμη και το Facebook, που απαγορεύει τη χρήση της ιστοσελίδας του σε άτομα κάτω των 13 ετών, πέφτει θύμα «εξαπάτησης» από χιλιάδες παιδιά μικρότερης ηλικίας. Πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ έδειξε επίσης ότι ποσοστό 20% των Αμερικανών γονέων χρησιμοποιούν κάποιο σύστημα παρακολούθησης της χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά τους.

Ειδική εφαρμογή για SMS επιτρέπει στην οικογένεια Ριντ από το Κολοράντο να παρακολουθεί όλα τα μηνύματα που στέλνει ο 13χρονος Ντάρεν στη φίλη του. «Νιώθω λίγο άσχημα. Μου μοιάζει λίγο σαν παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής. Αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι μόλις 13 ετών. Πρέπει να μπορώ να τον προστατεύσω», λέει ο πατέρας, Κάιλ.

Αντίθετη άποψη εκφράζει η Λιν Σκόφιλντ, που υπογραμμίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης μεταξύ γονέα και παιδιού. «Η 11χρονη κόρη μου έχει την εμπιστοσύνη μου και μου εκμυστηρεύεται πολλά. Η παρακολούθηση είναι η εύκολη λύση, ενώ υποσκάπτει σοβαρά την επιρροή μας ως γονέων. Τα παιδιά ερμηνεύουν τη στάση αυτή ως δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης», λέει η κ. Σκόφιλντ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...