Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αυλίδα

Του Τάσου Σαραντή

Μεγάλη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 6/7 στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται έξω από τα Ναυπηγεία Χαλκίδας έπειτα από διαρροή πετρελαίου, το οποίο, εξαιτίας των δυνατών ανέμων, διασκορπίστηκε σε έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο σημείο έσπευσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας που συνέλεξε δείγματα από τέσσερα πλοία που βρίσκονταν δεμένα στην αποβάθρα των ναυπηγείων προκειμένου να υποβληθούν σε επισκευαστικές εργασίες.

Αν και τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι η διαρροή του πετρελαίου προήλθε από ένα εκ των συγκεκριμένων πλοίων κατά τη διάρκεια εκκένωσης και καθαρισμού των δεξαμενών καυσίμων του, διαδικασία που επιβάλλεται πριν από τις επισκευαστικές εργασίες.

Είχαν κάνει… άσκηση

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι πριν από περίπου ένα μήνα, συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης με ευρεία κινητοποίηση μέσων και προσωπικού.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από πλοίο που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Χαλκίδας και την πρόκληση πυρκαγιάς από τη διαρρέουσα ποσότητα πετρελαιοειδών. Στην άσκηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ναυπηγείων Χαλκίδας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ενα μήνα μετά, το σενάριο έγινε πραγματικότητα και η άσκηση του λιμεναρχείου αποδείχθηκε επιτυχημένη… μόνο στα χαρτιά. Για την αντιμετώπιση της διαρροής το λιμεναρχείο περιορίστηκε στον ρόλο του επόπτη στην επιχείρηση αποκατάστασης της περιοχής, μη κάνοντας τον κόπο να απλώσει τα πλωτά προστατευτικά φράγματα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις και που είχε χρησιμοποιήσει στην άσκηση. Αντ’ αυτού, επέτρεψε τη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων χημικών στη θάλασσα προκειμένου να διαλυθεί το πετρέλαιο.

Από την πλευρά τους, τα ναυπηγεία έστειλαν ανειδίκευτους οικονομικούς μετανάστες, χωρίς τα αναγκαία τεχνικά μέσα, πάντα υπό την παρακολούθηση του Λιμενικού, οι οποίοι με γυμνά χέρια και μικρούς πλαστικούς κουβάδες προσπαθούσαν να μαζέψουν το πετρέλαιο που έφτανε στην ακτή.

3,5 τόνοι πετρελαίου

Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν συλλεχθεί από τη θάλασσα πάνω από 3,5 τόνοι πετρέλαιο (15 βαρέλια των 250 κιλών) και δεκάδες σακούλες με φύκια βουτηγμένα στο πετρέλαιο. Ηταν τέτοια η προχειρότητα της επιχείρησης απορρύπανσης που κανείς δεν γνώριζε ότι οι σακούλες των σκουπιδιών με τα πετρελαιωμένα φύκια δεν πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια, αλλά να ακολουθήσουν διαδικασία ασφαλούς εξουδετέρωσης. Ετσι, οι σακούλες παρέμειναν στην παραλία επί μέρες.

Εντύπωση και εύλογες απορίες προκάλεσε η στάση των οργάνων του Λιμενικού που, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα, προσπάθησαν όχι μόνο να αποτρέψουν αλλά και να κατασχέσουν φωτογραφίες που τράβηξε πολίτης της περιοχής. Μαζί με τους πολίτες που έσπευσαν στο σημείο βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Αυλίδας Κώστας Ρήγος, ο οποίος μας επιβεβαίωσε τα περιστατικά και κατέθεσε τη Δευτέρα 8/7 στην Εισαγγελία καταγγελία για μόλυνση και ρύπανση της περιοχής.

Στην προσπάθεια επικοινωνίας μας με τα Ναυπηγεία Χαλκίδας δεν εμφανίστηκε ο αρμόδιος τεχνικός διευθυντής, αλλά η δικηγόρος της επιχείρησης, η οποία αρνήθηκε ότι η διαρροή του πετρελαίου προκλήθηκε από τα ναυπηγεία, ενώ είπε ότι τα ναυπηγεία έστειλαν τους εργάτες να βοηθήσουν επειδή είναι υποχρεωμένα από τη σύμβαση που έχουν υπογράψει. Δεν μπόρεσε, ωστόσο, να αιτιολογήσει επαρκώς γιατί τα βαρέλια με το πετρέλαιο που συλλέχθηκε συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων.

Τα γεγονότα επιβεβαιώνει και ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου, με καταγγελία του στον τοπικό Τύπο του νομού, στην οποία καλεί «τους αρμόδιους -Τοπική Αυτοδιοίκηση, Λιμεναρχείο και εισαγγελέα Χαλκίδας- να παρέμβουν άμεσα για να προστατεύσουν την υγεία των χιλιάδων λουομένων και κατοίκων της περιοχής και να εξαντλήσουν όλη την αυστηρότητα του νόμου για την επιχείρηση που χρόνια τώρα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος».

Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου, υιοθετώντας χρόνιες καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, αναφέρει: «Είναι γνωστό επίσης ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, παρά την απαγόρευση νυκτερινής αμμοβολής που ισχύει από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβρη, σχεδόν κάθε βράδυ διενεργεί αμμοβολές, με αποτέλεσμα κάθε είδους τοξικά απόβλητα να πέφτουν στη θάλασσα και λόγω των ρευμάτων να διαχέονται σε όλο τον Ευβοϊκό». Και αυτή την καταγγελία την αρνείται η δικηγόρος της επιχείρησης, εντούτοις ο κ. Ρήγος επιβεβαιώνει ότι τα ναυπηγεία έχουν εναποθέσει τα τοξικά υποπροϊόντα της αμμοβολής σε σημεία που είναι ορατά.

Δυστυχώς, τα Ναυπηγεία Χαλκίδας έχουν βαρύ παρελθόν σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εγκαταστάσεών τους, αλλά και την αντεργατική τους πολιτική.

Στις 11 Μαρτίου του 2008 σημειώθηκε έκρηξη στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων κατά τη διάρκεια εργασιών σε δεξαμενόπλοιο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 49χρονος εργαζόμενος και να τραυματιστεί ένας ακόμη. Μια εβδομάδα αργότερα, η ΓΣΕΕ σε σχετική της ανακοίνωση «κατήγγειλε την προκλητικότατη συμπεριφορά της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Χαλκίδας», αφού «με πρόφαση τη δήθεν δυσφήμηση της εταιρείας λόγω του τραγικού θανατηφόρου ατυχήματος απείλησε με κλείσιμο της εταιρείας και την απόλυση όλων των εργαζομένων». Αλλά και στις 26 Φεβρουαρίου του 2012 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε πλοίο που βρισκόταν εντός των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Χαλκίδας.

Παράνομες αμμοβολές

Ενα ακόμη «σκοτεινό» περιστατικό σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2010, όταν κάτοικοι συγκέντρωσαν μέσω του Συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Αυλίδας» πάνω από 500 υπογραφές και έστειλαν διαμαρτυρία στους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Η καταγγελία αναφερόταν στη ρύπανση που προκαλείται στην περιοχή της Αυλίδας από δραστηριότητες των Ναυπηγείων Χαλκίδας (απόβλητα αμμοβολής) και της Νεοχημικής (δυσάρεστες οσμές) και σε αυτή ζητούσαν να εφαρμοστεί κατά γράμμα η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο κατάλογος με τα ονόματα όσων είχαν υπογράψει τη διαμαρτυρία βρέθηκε -άγνωστο πώς- από τα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών στα χέρια διαφόρων επιχειρήσεων της περιοχής.

Στη συνέχεια, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών κάλεσαν τους εργαζομένους τους που είχαν υπογράψει, απειλώντας τους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ως συνέπεια αυτού που έκαναν.

Από την άλλη, η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε απολύσεις και σε μεγάλες περικοπές των μισθών των εργαζομένων, ενώ τα περασμένα Χριστούγεννα, αντί του δώρου, κατέβαλε μόνο μια επιταγή των 30 ευρώ. Κι αυτά συμβαίνουν όταν τα Ναυπηγεία Χαλκίδας εμφανίζουν κέρδη για το 2012.

efsyn.gr

Γιορτάζει ο Ιερός Ναός του Γηροκομείου Χαλκίδας

Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 του Αγίου Παντελεήμονα, γιορτάζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός του Γηροκομείου Χαλκίδας και σας καλεί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα :

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ. θα τελεσθεί μέγας Πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και στη συνέχεια Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Παντελεήμονα, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Παπακωνσταντίνου.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 το πρωί και ώρα 7:00 π.μ. θα τελεσθεί Όρθρος και πανηγυρική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιότατου  Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Θεοχάρη.

Για άλλη μια χρονιά, τα ΚΑΝΗΘΙΩΤΙΚΑ, κατάφεραν να ξεχωρίσουν


 Για άλλη μια χρονιά, τα ΚΑΝΗΘΙΩΤΙΚΑ, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να πάρουν την πρωτοκαθεδρία από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού. 

Η αγάπη των ανθρώπων του Εκπολιτιστικου Συλλλογου Κανήθου, η ανιδιοτελής προσφορά των μελών αλλά και η συμμετοχή καλλιτεχνών, με ξεχωριστή παρουσία του Γιάννη Λεμπέση, κατάφεραν να συνδυαστούν και να προσφέρουν το καλύτερο, δυνατό, αποτέλεσμα.

Ο Χρήστος Κουτσαύτης με φωτογραφίες και βίντεο μας δίνει τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης που τίμησαν με την παρουσία τους,  μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Ζεμπίλης, η πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. Κυρία Ζλακώνη με τον αντιπρόεδρο Γιώργο Γεραντώνη, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπαντούνας, η Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κυρία Έλενα Βάκα, ο Δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιαννούκος, οι τοπικοί σύμβουλοι Σωτήρης Ανυφαντής και Παναγιώτης Καράβας και τα συμβούλια των προσκεκλημένων συλλόγων, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΕΙΡΗΝΗ.


Η δεύτερη μέρα στα ΚΑΝΗΘΙΩΤΙΚΑ 2013 ήταν βραδιά νεολαίας και είχε από  όλα, δικαίως ο κόσμος συγκεντρώθηκε  από νωρίς, για να παρακολουθήσει αλλά και να διασκεδάσει συγχρόνως, αφού δεν έλειψαν τα εδέσματα και τα ποτά και από την βραδιά.


Επίδειξη καράτε από τον σύλλογο ΘΕΟΚΛΗΣ Ο ΧΑΛΚΙΔΕΥΣ
Μοντέρνους χορούς από την Σχολή L’ ALEGRIA
Τραγούδια σύγχρονα από τον μουσικό Γιώργο Λιάτη
Τραγούδια ΡΟΚ από την νεανική μουσική μπάντα Broke
Χορευτικό λαϊκοδημοτικό πρόγραμμα από την κομπανία του Βασίλη
Συμμετείχε ο Αθλητικός όμιλος Κανήθου, πραγματοποιώντας ένα μίνι ποδοσφαιρικό τουρνουά, νωρίς το απόγεμα στο γήπεδο Κανήθου.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ΚΑΝΗΘΙΩΤΙΚΑ 2013, ξεπέρασαν με λίγα λόγια κάθε άλλο προηγούμενο, αλώστε το φωτογραφικό  υλικό που υπάρχει στο facebook της εφημερίδας το ΦΡΟΥΡΙΟ του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κανήθου, το αποδεικνύει.  
Οργάνωση : Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κανήθου
Συνδιοργάνωση : Περιφερειακή ενότητα Εύβοιας

Με την αρωγή του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.

Συμμετείχαν οι σύλλογοι : φίλοι του Στέλιου Καζαντζίδη, ΘΕΟΚΛΗΣ Ο ΧΑΛΚΙΔΕΥΣ, Ξηρόβρυσης, Άνθρωπος Ελπίδα Πολιτισμός, ΕΙΡΗΝΗ και η σχολή χορού L’ ALEGRIA.

Tο τελευταίο αντίο στον Θοδωρή Αναγνωστάκη


Συγγενείς και φίλοι πριν είπαν το τελευταίο αντίο στον Θοδωρή Αναγνωστάκη. 

O Δημήτρης Αναγνωστάκης, γιος του εκλιπόντος, δέχτηκε τα συλλυπητήρια από γνωστούς και φίλους.


Ανάμεσα στα στεφάνια ξεχώρισαν του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, στην οποία ανήκει και ο Δημ. Αναγνωστάκης, καθώς και της κομματικής οργάνωσης Χαλκίδας που εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα.

ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ

Αναγνωστάκης: Την ώρα που έδινε τη μάχη της πολιτικής ο πατέρας του έχανε τη μάχη με το θάνατο...

Την ώρα που έδινε τη μάχη της πολιτικής ο πατέρας του έχανε τη μάχη με το θάνατο...

Ένα  τηλεφώνημα έκανε τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη να λυγίσει.

Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας που έτρεξε, οι γιατροί του είπαν τα δυσάρεστα νέα για το μεγάλο  στήριγμα του, τον πατέρα του.

Ο άτυχος άντρας, που καμάρωσε τον γιό του Δήμαρχο Χαλκίδας και μετά Βουλευτή,  ''έσβησε''  από ανακοπή καρδιάς.

Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στην ζωή.

Η οικογένεια του Δημ. Αναγνωστάκη βυθίστηκε στο πένθος.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που μαθεύτηκε το δυσάρεστο γεγονός, αρκετοί φίλοι έτρεξαν να συμπαρασταθούν στον βουλευτή που ζει δύσκολες στιγμές.

Τα μηνύματα στο Facebook δεκάδες:

- Συλλυπητήρια!Να εχετε παντα στη καρδια σας την αγαπη του κ την ασφαλεια που μονο ενας πατερας μπορει να μας κανει να νιωσουμε!Ηψυχουλα του να ειναι παντα κοντα σας!!!

- ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΛΥΠΗΤΗΡΙΑ.ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΨΥΧΗ,ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕΙ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΠΟΤΕ!!!!!

Αγαπητέ μου φίλε και συμμαθητή , τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του Πατέρα σου . Εφυγε όμως ευτυχισμένος , διότι σε καμάρωσε να ανεβαίνεις πολύ ψηλά . Ας ειναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει .

Με λυπη ακουσαμε για την απωλεια του πατερα σου και φιλου μας.Τα συλλυπητήρια μας

Θερμά συλλυπητήρια Δημήτρη και να θυμάσαι ότι ο πατέρας παραμένει πάντα ζωντανός στην καρδιά και στο μυαλό του γιου του και βρίσκεται πάντα δίπλα του!! 

Δύναμη, κουράγιο και υπερηφάνεια για τον πατέρα σου,όπως άλλωστε ενιωθε κι υτός για εσένα. Θερμα συλλυπητήρια απ' όλη την οικογενειά μου.

Η Κομματική Οργάνωση Χαλκίδας της Δημοκρατικής Αριστεράς


Η Κομματική Οργάνωση Χαλκίδας της Δημοκρατικής Αριστεράς συμμετέχει στο πένθος του θανάτου του πατέρα του βουλευτή Δημήτρη Αναγνωστάκη και εύχεται συλλυπητήρια, κουράγιο και δύναμη στο σύντροφο και την οικογένειά του.

γραφείο τύπου

Δημοκρατικής Αριστεράς Χαλκίδας

Μια αληθινή ΟΑΣΗ χαλάρωσης και απόδρασης....δίπλα μας.


Μια αληθινή ΟΑΣΗ χαλάρωσης και απόδρασης....δίπλα μας.

Στην παραλία Πούντα της Αυλίδας, η άψογα οργανωμένη παραλία και η επί χρόνια επιχείρηση «ΟΑΣΗ» snack beach bar, προσφέρει στους λουόμενους την απόλυτη χαλάρωση δίπλα στο κύμα.

Με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ευβοικού κόλπου, σε πεντακάθαρα νερά, η καντίνα “ΟΑΣΗ” δίνει την ευκαιρία τους επισκέπτες να απολαύσουν το μπάνιο τους οικονομικά σε καιρούς κρίσης, προσφέροντας τους ΔΩΡΕΑΝ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ με το άψογο service, το λαχταριστό σουβλάκι και τους γευστικούς ουζομεζέδες να έχουν την τιμητική τους.


Με την ανατολή του ηλίου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες... η ΟΑΣΗ στην Αυλίδα ενδείκνυται για την πιο μαγευτική απόδραση σας... δίπλα στο κύμα!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...