Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«ΓΑΜΗΛΙΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ» του Άγγελου Τερζάκη με .. τρόφιμα και φάρμακα αντί για εισιτήριο!


Το ΑΕΙΚΙΝΗΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΡΙΠΟΥ  σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη  Χαλκίδας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο  Κανήθου και το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας παρουσιάζει για φιλανθρωπικό σκοπό  το «ΓΑΜΗΛΙΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ» του Άγγελου  Τερζάκη, σε ελεύθερη απόδοση και  σκηνοθεσία της Ράνιας Νταλαχάνη-Βαλέρη και του Βασίλη Βαλέρη, υπέρ του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιερής Μητρόπολης  Χαλκίδας.

Χώρος δράσης του έργου είναι μια επαρχία και το σπίτι μιας άλλοτε πλούσιας, ονομαστής, με κοινωνικά αξιώματα, πτωχευμένης πλέον οικογένειας. Μια χήρα μάνα, με ελάχιστη πια ακίνητη περιουσία, με τέσσερις κόρες, ένα γιο φευγάτο χρόνια, άγνωστο πού και μόνο «προστάτη» τον αδελφό της, έναν αρπακτικό, αλλά αποτυχημένο πολιτευόμενο. Το να βρει γαμπρό, στη μικρή επαρχία, η πρωτότοκη κόρη είναι ουτοπία. Θεωρείται ήδη «γεροντοκόρη». Τη μοίρα της ακολουθεί και η δευτερότοκη. Η τριτότοκη, εικοσάχρονη περίπου, που περιφρονεί τον έρωτα του συνεσταλμένου επαρχιώτη δασκαλάκου, συνειδητοποιεί ότι μόνο αν μάθει μια δουλιά και φύγει για να εργαστεί στην πρωτεύουσα, μπορεί να ξεφύγει από την κλειστή κοινωνία της και ίσως να παντρευτεί, αλλά συντρίβεται από έναν απατεώνα Αθηναίο που της πούλησε έρωτα αλλά την εγκατέλειψε. Η μικρότερη, γυμνασιοκόριτσο ακόμη, με το οποίο είναι ερωτευμένος ένας φυματικός αιώνιος φοιτητής, θα συντριβεί όπως και όλες οι αδελφές με τον ερχομό του - χαρτοπαίκτη όπως αποδείχνεται - αδελφού τους, ο οποίος με τη νοοτροπία ότι ο άνδρας (ο πατέρας και μετά ο γιος) είναι ο «αρχηγός της οικογένειας», αδίστακτα θα πουλήσει το μοναδικό πια χωράφι -πηγή επιβίωσης της μάνας και των θυγατέρων της.

Αντί εισιτηρίου, είσοδος με τρόφιμα  ή φάρμακα.

Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου, ώρα 9:15μμ.

στη συνεδριακή αίθουσα του Εργατικού  Κέντρου Χαλκίδας (απέναντι απο την Πυροσβεστική).

Τηλ. Επικοινωνίας 22210 55 451 και 69 83 83 22  63.

Παίζουν:

Ελένη Τσαγανάκη (Διαλεχτή Μαρκογιάννη)
Χαρά Στάθη (Λεμονιά)
Νάντια Κακουμπάβα (Ροζαλία)
Ζωή Βλάχου (Μαρίνα)
Χριστίνα-Αλίκη Δεληβοριά-Δημαρέλου (Ανθούλα)
Κωνσταντίνος Ρήγας (Κλεάνθης)
Τηλέμαχος Ζήκος (Ζαχαρίας Τρέκλας)
Γιώργος Δερμετζής (Αδριανός)
Αλέξανδρος Μάνος (Κοσμάς Λεφούσης)
Νίκος Μαρκόπουλος (Σάββας Χρηστούδης)
Γεωργία Χατζηστάμου (δουλίτσα)

Σκηνικά: Βασίλης Βαλέρης
Κοστούμια: Ράνια Νταλαχάνη-Βαλέρη
Φωτογραφία: Δέσποινα Πιλάτη

ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Ο ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Στο Άγιο Όρος μετέβη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Σίμος Κεδίκογλου εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση μετά από πρόσκληση του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Κασμίρογλου, όπου και παρακολούθησε τη Δοξολογία για την εορτή της 25ης Μαρτίου, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Με την ευκαιρία της  επίσκεψής του ο Σίμος Κεδίκογλου εκπλήρωσε ένα παλιό του τάμα, να προσκυνήσει το μόνο μέρος του σκηνώματος του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, που δεν είναι στην Εύβοια, αλλά βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος.

Μετά τη θερμή υποδοχή  που του επεφύλαξαν οι Μοναχοί, δήλωσε: «Σε αυτόν τον τόπο συνδυάζεται μοναδικά η ιστορία και η πίστη μας. Είναι η «Κιβωτός» της Ορθοδοξίας μας, είναι ένας φάρος λαμπρός που πρέπει πάντα να μας οδηγεί».

Ζητούν δικαίωση 2000 θύματα της θηριωδίας των Τούρκων στο Μαντούδι


Με τον εορτασμό της επετείου της επανάστασης του 1821, για 5η συνεχή χρονιά ο Kireas.org επαναφέρει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τιμηθούν τα 2.000 αθώα θύματα της σφαγής στo Αχμέτ Αγά και το Μαντούδι.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος, η σφαγή έγινε στις 23 Ιουλίου του 1823 από τις ορδές του Οθωμανού Μπερκόφτσαλη που προσπαθούσαν να καταπνίξουν την επανάσταση στην Εύβοια.

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος τονίζει ότι:

" Ενώ η αποτρόπαια σφαγή έχει καταγραφεί από διάφορους ιστορικούς της εποχής και ο Δήμος την έχει έμμεσα αναγνωρίσει τιμώντας την ηρωική θυσία της Μπολοβίναινας, αρνείται πεισματικά να τιμήσει τους 2.000 σφαγιασθέντες.

Πέρυσι στις 25/4/12 το δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας αποφάσισε χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα την σύσταση 5μελούς επιτροπής, απαρτιζόμενης κυρίως από συνταξιούχους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να «καταγράψει» τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής.

Μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν έχει παρουσιάσει κανένα πόρισμα και καμιά έκθεση προόδου για τις εργασίες της. Είναι ανεπίτρεπτο η καταγραφή της ιστορίας να γίνεται μέσο άσκησης πολιτικής ή μικροπολιτικής.

O kireas.org ζητάει το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 27 Μαρτίου και οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι μέλη της επιτροπής (κκ. Τζαχρήστος και Ριτσώνης) να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα ευρήματα τους και την πρόοδο στις μελέτες τους.

Η πρόταση του Kireas.org είναι: 1. Να συμπεριληφθεί η θλιβερή ημέρα της σφαγής (23 Ιουλίου) στο τοπικό επέτειο-λόγιο, σαν ημέρα δημοτικού πένθους. 2. Να δημιουργηθεί ένα συμβολικό μνημείο για τα θύματα της σφαγής. 3. Να γίνει ένα πάρκο προς τιμή των θυμάτων στο πλατανόδασος Κηρέως στην γέφυρα Μαντουδίου, όπου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη σφαγή.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...